Eurogroup – Ολονυχτία για την Ελλάδα – Γερμανικές εμμονές “απειλούν” τις αισιόδοξες δηλώσεις Μοσκοβισί, Λεμέρ

Συνεδρίαση θρίλερ για μία ακόμα φορά στο Eurogroup για την Ελλάδα. Όλα δείχνουν ότι οι υπεραισιόδοξες δηλώσεις υπουργών και Μοσκοβισί, πάνε να “σκοντάψουν” στη σκληρότητα των Γερμανών.

Σε κυρίαρχα ζητήματα έχουν αναδειχθεί στο Eurogroup ο χρόνος της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF (Β’Μνημόνιο, περί τα 95 δισ. ευρώ) και το ύψος της τελικής δόσης του προγράμματος προς την Ελλάδα

και ο τρόπος πληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.

Η αρχική πρόταση για επιμήκυνση 10 χρόνια προσκρούει στην γερμανική θέση που επιμένει για μέγιστο 5 χρόνια, ενώ υπάρχουν ενστάσεις και για τα 30 δισ. του “μαξιλαριού” που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αισθάνεται άνετα μέχρις ότου οι συνθήκες της επιτρέψουν να δανειστεί με “βιώσιμο” επιτόκιο κάτω του 4%.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, το θέμα της επιμήκυνσης, το άφησαν σε εκκρεμότητα λίγο πριν τις 19.00.

Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε εμπλοκή, αλλά πολλά θα κριθούν αργά τη νύχτα και αφού έχει ήδη προηγηθεί η συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας στο περιθώριο του Eurogroup.

Η Γερμανία προτείνει και πάλι τον μικρότερο χρόνο επιμήκυνσης, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις. Αυτή την ώρα δέχεται πιέσεις από Κομισιόν και Γαλλία για επιμήκυνση έως και 15 έτη, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να αντιστέκεται, μπλοκάροντας ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις.

Τόσο η Γαλλία, όσο και η ίδια η Κομισιόν θέλουν έναν αρκετά μεγάλο χρόνο επιμήκυνσης ως το τελικό σχέδιο να μπορεί να πείσει τις αγορές και να βοηθά τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι η δήλωση της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που μετέχει στη συνεδρίαση:

«Δεν θα απαντήσω σε καμία ερώτηση για την Ελλάδα γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται. Υποθέτω ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της βραδιάς».

Καλά νέα για το ελληνικό χρέος από τις Βρυξέλλες

Keywords
Τυχαία Θέματα