Eurobank: Ξεφεύγει από το tempo adagio η ελληνική οικονομία – Πτώση στις επενδύσεις παγίων

«Ξεφεύγει από το tempo adagio η ελληνική οικονομία, με τις επενδύσεις παγίων ωστόσο να μην αποτελούν το “πρώτο βιολί”» σημειώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο «7 ημέρες οικονομία».

«Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς για το 3ο τρίμηνο 2018. Η επόμενη δημοσίευση, δηλαδή των στοιχείων του 4ου τριμήνου 2018, είναι προγραμματισμένη για τις 7 Μαρτίου 2019. Την ίδια μέρα θα γνωρίζουμε και την 1η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ

για τον πραγματικό και τον ονομαστικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του έτους 2018», σημειώνει στην ανάλυσή της η συστημική τράπεζα.

Ποιο ήταν το επίπεδο του πραγματικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο 2018; Υπό το πρίσμα της προσέγγισης της δαπάνης, ποια ήταν η συνεισφορά των επί μέρους συνιστωσών της ζήτησης στην ετήσια και στην τριμηνιαία μεταβολή του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 3ο τρίμηνο 2018; Υπό το πρίσμα της προσέγγισης της παραγωγής, ποια ήταν η συνεισφορά των επί μέρους κατηγοριών οικονομικών δραστηριοτήτων στον πραγματικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του 3ου τριμήνου 2018; Σε σύγκριση με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 κρατών μελών και της Ευρωζώνης η ελληνική οικονομία μεγεθύνθηκε με πιο γρήγορους ή με πιο αργούς ρυθμούς το 3ο τρίμηνο 2018; Ποια ήταν η συμβολή της παραγωγικότητας της εργασίας και της απασχόλησης στην ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο 2018; Στο παρόν τεύχος, η Eurobank δίνει απαντήσεις στα προαναφερθέντα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τις εποχικά διορθωμένες χρονολογικές σειρές των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών, το επίπεδο του ονομαστικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο 2018 ανήλθε στα €46,5 δισ. Συνεπώς, το σύνολο της αξίας – σε τρέχουσες τιμές – των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παρήχθησαν στην ελληνική οικονομία το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2018 ήταν ίσο με το προαναφερθέν ποσό. Η ιδιωτική κατανάλωση, η δημόσια κατανάλωση, ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου και η μεταβολή των αποθεμάτων ανήλθαν στα €31,5, €8,8, €6,0 και €1,3 δισ. αντίστοιχα. Το άθροισμα των τεσσάρων προαναφερθέντων μεταβλητών (€47,7 δισ.) αποτελεί την εγχώρια δαπάνη για αγαθά και υπηρεσίες. Αφαιρώντας από αυτό το μέγεθος τη συνιστώσα των εισαγωγών (€18,4 δισ. εκ των οποίων τα €15,2 δισ. ήταν αγαθά και τα €3,2 δισ. ήταν υπηρεσίες) οδηγούμαστε σε ένα ποσό ίσο με €29,2 δισ.. Το τελευταίο ισοδυναμεί με την εγχώρια δαπάνη για εγχώρια αγαθά και υπηρεσίες. Τέλος, προσθέτοντας στο προαναφερθέν μέγεθος τη συνιστώσα των εξαγωγών (€17,2 δισ. εκ των οποίων τα €9,4 δισ. ήταν αγαθά και τα €7,8 δις ήταν υπηρεσίες) καταλήγουμε στη συνολική δαπάνη για εγχώρια αγαθά και υπηρεσίες (€46,5 δισ.), δηλαδή στην αξία του ΑΕΠ.

Ως γνωστόν, τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν το μέγεθος της αθροιστικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα – όπως αυτή καταγράφεται στην αξία του ονομαστικού ΑΕΠ – το 3ο τρίμηνο 2018. Ωστόσο, πέραν του επιπέδου και της συνθέσεως της πίτας, ένα εξίσου σημαντικό μέγεθος, το οποίο και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, παρακολούθησης και ανάλυσης, είναι ο ετήσιος και ο τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής της.

Υπό το πρίσμα της προσέγγισης της δαπάνης, η ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο 2018 προήλθε από τις συνιστώσες της μεταβολής των αποθεμάτων, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο πραγματικός ετήσιος ρυθμός μεταβολής των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 7,6% (12,9% ή €1.968,2 εκατ. σε ονομαστικούς όρους), με τη συνεισφορά της κατηγορίας των αγαθών να είναι ελαφρώς υψηλότερη από την αντίστοιχη των υπηρεσιών. Η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,7% (1,5% ή €474,0 εκατ. σε ονομαστικούς όρους) ενώ η μεταβολή των αποθεμάτων είχε υψηλή θετική επίδραση στον ετήσιο πραγματικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του 3ου τριμήνου (σε ονομαστικούς όρους η μεταβολή των αποθεμάτων διαμορφώθηκε στα €1.321,1 εκατ. το 3ο τρίμηνο 2018 από -€2.276,5 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ως εκ τούτου, η ετήσια μεταβολή της μεταβολής των αποθεμάτων ανήλθε στα €3.597,6 εκατ.).

Σε ό,τι αφορά τις συνιστώσες της ζήτησης που είχαν αρνητική συνεισφορά στον ετήσιο πραγματικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 3ο τρίμηνο 2018 τα σχετικά στοιχεία είχαν ως εξής: πτωτικά κινήθηκαν σε ετήσια βάση η δημόσια κατανάλωση και ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου. Ο πραγματικός ετήσιος ρυθμός μεταβολής της πρώτης μεταβλητής διαμορφώθηκε στο -4,1% (-1,5% ή -€131,4 εκατ. σε ονομαστικούς όρους) και της δεύτερης στο -23,2% (-14,2% ή -997,4 εκατ. σε ονομαστικούς όρους).

Keywords
Τυχαία Θέματα