Eurobank: Επείγει η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η συνεπής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, μεταξύ αυτών τις αλλαγές στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, για να μη επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη, αναφέρει η Eurobank, στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7ημέρες

Οικονομία».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου επείγει, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας απαιτούν την αποδέσμευση της δόσης των €8,8 δις από τον ΕΜΣ. Επίσης, απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για την διαπραγμάτευση των υπόλοιπων εκκρεμών θεμάτων που αφορούν την ελληνική οικονομία με κυριότερο αυτό της ελάφρυνσης του χρέους. Ακόμη, η πιθανότητα επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014 απαιτεί ολοκλήρωση των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν την πραγματική οικονομία όπως η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σχολιάζοντας την ασυμφωνία στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης που πρέκυψε με αφορμή την απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος η Eurobank κρίνει ότι «δεν πρέπει να στεκόμαστε τόσο στις αναμενόμενες αρνητικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες από μια πιθανή αύξηση των εισαγωγών γάλακτος στους εγχώριους παραγωγούς. Η πίεση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αναδιοργάνωση του κλάδου ώστε μέσω της συγκέντρωσης και των νέων επενδύσεων να αυξήσει τόσο την παραγωγή του όσο και την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος». Παράλληλα οι συντάκτες του εβδομαδιαίου δελτίου σημειώνουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση μιας νέας κατηγορίας γάλακτος τριών ημερών μπορεί να ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών, αφού θα επιτρέψει την πώληση του γάλακτος στις τοπικές κοινωνίες άμεσα χωρίς μεσάζοντες. Ωστόσο, όπως τονίζεται, δε θα πρέπει να παραβλεφθεί ότι η συγκεκριμένη λύση απαιτεί επενδύσεις στη διαδικασία μεταποίησης του προϊόντος ενώ το γάλα με μικρή διάρκεια ζωής θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό του γάλακτος των 11 ημερών.

Ακόμη η Eurobank τονίζει ότι, «παρότι φτάσαμε σε συμφωνία με την τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται το τέλος της προσπάθειας από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ή το τέλος της εφαρμογής του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας. Τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».

Όπως υπογραμμίζεται, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθείαύριο στη Βουλή, είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της καταβολής της δόσης. Παράλληλα, οι αξιολογήσεις από την τρόικα δεν τελειώνουν εδώ. Ακολουθεί η αξιολόγηση του Ιουνίου 2014 για την καταβολή της τελευταίας δόσης από το ΕΜΣ ενώ οι αξιολογήσεις με τη σημερινή τους μορφή θα συνεχιστούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 όταν θα λήξει και η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Βέβαια, κάτι τέτοιο προϋποθέτει την εύρεση μιας συνεπούς λύσης στο θέμα των χρηματοδοτικών κενών ώστε να εξασφαλιστεί και νομικά το ΔΝΤ για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Σε αντίθετη περίπτωση, το κενό που θα δημιουργηθεί θα είναι σημαντικό και θα πρέπει να καλυφθεί με νέο δάνειο από τον ΕΜΣ.

Μεταξύ των ανοικτών θεμάτων που είναι αναγκαίο να λυθούν μέσα στους επόμενους μήνες, το κυριότερο, σημειώνει η Eurobank, είναι αυτό της ελάφρυνσης του χρέους. «Παράταση της αδυναμίας εύρεσης λύσης πέρα από την επόμενη εβδομάδα θα περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης ενώ θα αφήσει και σε εκκρεμότητα και το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank με όποιες (αρνητικές) επιπτώσεις μπορεί να έχει το συγκεκριμένο γεγονός στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στην αύξηση των ξένων επενδύσεων και στην επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014».

Σχολιάζοντας την διατήρηση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο Β- από την S&P την προηγούμενη εβδομάδα, οι συντάκτες του εβδομαδιαίου οικονομικού δελτίου σημειώνουν ότι «δεν θεωρούμε ως αρνητικό το συγκεκριμένο γεγονός με δεδομένη την αβεβαιότητα που δημιουργεί η καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου που θα επιτρέψει την τυπική ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης και την καταβολή της δόσης από τον ΕΜΣ. Με δεδομένο ότι θα ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου κτλ. περιμένουμε ότι οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Κάτι τέτοιο άλλωστε είχε επισημανθεί και σε εκθέσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης στο τέλος του 2013 . Βέβαια, η συνέχιση της αδυναμίας εύρεσης συμφωνίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ο συμβιβασμός προς μια σε μια μεταρρύθμιση που σκοπό θα έχει απλά να εξασφαλίσουμε την καταβολή της δόσης από τον ΕΜΣ και όχι την ενίσχυση του ανταγωνισμού θα δείξει για άλλη μια φορά την έλλειψη ιδιοκτησίας του προγράμματος από πλευράς μέρους τουλάχιστον της κυβερνητικής πλειοψηφίας και πιθανόν να περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης».

Αναφορά γίνεται και στα spreads των ελληνικών ομολόγων σημειώνοντας ότι «η συμφωνία με την τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα – μετά από 7 μήνες διαπραγματεύσεων – αλλά και η αδυναμία εύρεσης συμφωνίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου αντικατοπτρίζεται και στην εξέλιξη των περιθωρίων μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων. Αν και έχουμε σαφή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, την τελευταία εβδομάδα ο συγκεκριμένος δείκτης ακολουθεί την πορεία της διαπραγμάτευσης».

Η Eurobank επίσης χαρακτηρίζει ως «ικανοποιητικό το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014» ωστόσο όπως συμπληρώνει, «προβληματίζει η εξέλιξη των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης».

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες του «7 ημέρες Οικονομία», «για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 θα επαναλάβουμε την άσκηση που πραγματοποιήσαμε και τον Ιανουάριο 2014. Υποθέτουμε ότι οι πρωτογενείς δαπάνες, τα έσοδα και τα έξοδα του ΠΔΕ ήταν στο επίπεδο των αντίστοιχων στόχων του Προϋπολογισμού 2014. Σε αυτή την περίπτωση το πρωτογενές ισοζύγιο θα ήταν μηδενικό. Το τελευταίο αποτέλεσμα δεν είναι ενθαρρυντικό. Δεν θεωρούμε ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 βρίσκεται σε κίνδυνο . Το κρίσιμο στοιχείο που προκύπτει από την παραπάνω άσκηση έχει να κάνει με τη διατηρησιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια».

«Για να εξασφαλισθεί η διατηρησιμότητα και η σταδιακή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτείται επιπλέον προσπάθεια» συμπληρώνουν. «Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να επικεντρωθεί στην αύξηση της φορολογίας. Τα μέτρα αυτού του τύπου, όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει στο εβδομαδιαίο δελτίο μας, εξάντλησαν πλέον τις όποιες δυνατότητες είχαν». Όπως τονίζεται τέλος, η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα κριθεί:

• Στην ορθολογική χρήση των κεφαλαίων από το πλεόνασμα του 2013 που δεν θα κατευθυνθούν στη μείωση του χρέους.
• Στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.
• Στην ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, του ανταγωνισμού και των εξαγωγών.
• Στην ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Original article: Eurobank: Επείγει η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα