EVIMA Ασφαλιστική: Βουλευτές από Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ ζητούν τα μάθουν το “γιατί” στον … ξαφνικό θάνατο

Την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής & ακύρωσης της απόφασης της ΤτΕ για ανάκληση της άδειας της Εvima Ασφαλιστικής. Επίσης κατατέθηκε και «αίτηση θεραπείας» στην Τράπεζα της Ελλάδος με επιδιωκόμενο σκοπό την επαναλειτουργία της εταιρείας.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ EVIMA

Εξηγήσεις από τον Υπουργό Ανάπτυξης

κ. Κ. Χατζηδάκη, για την ανάκληση της άδειας, ζητά ο βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. κ. Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας σε αναφορά που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό, του παραθέτει όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία δείχνουν το άδικο της απόφασης και στέκεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν είχε υπάρξει νωρίτερα προειδοποίηση προς τη διοίκηση της EVIMA, αλλά και στο ότι βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο και χωρίς δουλειά περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι και συνεργάτες.

Παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ Λευτέρη Αυγενάκη

Την ανάκληση άδειας της Ασφαλιστικής Εταιρείας «EVIMA» και τα προβλήματα που προκαλεί σε ασφαλισμένους και εργαζομένους, τονίζει με παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα.

Η E.I.G. Evima Insurance Group A.A.E., που είναι εταιρεία γενικών ασφαλίσεων που ιδρύθηκε το 1974, έχασε οριστικά την άδεια λειτουργίας της, η οποία ανακλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και τίθεται σε ασφαλιστική εκκαθάριση, καθώς δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας (δηλαδή εποπτικά κεφάλαια), ενώ δεν είχε σχηματίσει επαρκή τεχνικά αποθέματα και παρουσίαζε έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση.

Όπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης στην παρέμβασή του: «η εταιρεία απασχολεί 200 εργαζόμενους, 500 συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, 1.300 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και καλύπτει 270.000 ασφαλισμένους. Ο κύριος όγκος αφορά κατόχους αυτοκινήτων».

Σε παρέμβασή του ο Ηρακλειώτης Βουλευτής επισημαίνει ακόμα ότι: «μετά το παράδειγμα της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, η κατάρρευση της οποίας άγγιξε 838.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, 227.000 καταναλωτές οι οποίοι είχαν συνάψει ισάριθμα συμβόλαια στις εταιρείες του Ομίλου της Ασπίδας, 2.850 υπαλλήλους των ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν και 3.000 ασφαλιστικά γραφεία τα οποία είχαν αποκλειστική συνεργασία με τον Όμιλο Ασπίς, ακολούθησε η ανάκληση της άδειας ακόμη μίας ασφαλιστικής εταιρείας, αφήνοντας εκτεθειμένους ασφαλισμένους και προσωπικό».

Ακόμη, εάν κάποιος ανανέωσε το ασφαλιστήριο πρόσφατα και έχει πληρώσει για ένα εξάμηνο ή ένα έτος, θα πρέπει να το ασφαλίσει ξανά εντός 30 ημερών σε νέα εταιρεία. Επιπρόσθετα, για να διεκδικήσει τα χρήματά του ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλλει γραπτή αίτηση προς τον εκκαθαριστή της εταιρείας, όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή της και το πιο πιθανό είναι να μη λάβει τα χρήματά του ή να λάβει ένα μέρος τους.

Τέλος, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά με ποιο τρόπο προστατεύει το κράτος τους ασφαλισμένους, τους συνεργαζόμενους διαμεσολαβητές και το προσωπικό από την ανάκληση άδειας ασφαλιστικής εταιρείας η οποία δε διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Η Ερώτηση Του Βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ Β. . Κεργκέρογλου

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα ΘΕΜΑ: «Στον αέρα οι ασφαλισμένοι της EVIMA».

Με την ανάκληση της άδειας της ασφαλιστικής εταιρίας EVIMA, βρίσκονται στον αέρα οι περίπου270 χιλιάδες ασφάλειες αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων. Η εποπτεύουσα αρχή ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δεν διατηρούσε τα απαραίτητα κεφάλαια για να είναι φερέγγυα και παρουσίαζε οικονομικά ελλείμματα χωρίς να διευκρινίζεται η δυνατότηταεπιστροφής των μη δεδουλευμένων ασφαλίστρων στους ασφαλισμένους.Επειδή, η ασφάλιση αυτοκινήτων είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον νόμο και μάλιστα η μητήρηση του επισύρει μεγάλα πρόστιμα και ποινές, η πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει μεκάθε εγγύηση τη φερεγγυότητα των αδειοδοτημένων ασφαλιστικών εταιρειών.

1) Πότε διαπιστώθηκε για πρώτη φόρα το κενό φερεγγυότητας της συγκεκριμένης εταιρίας καιγιατί δεν ενημερωθήκαν οι ασφαλισμένοι και οι καταναλωτές;

2) Τι θα γίνει με τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα;

Ερώτημα από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Κυρίτση Γιώργο, Μάρκου Αικατερίνη, Ξηροτύρη Ασημίνα και Φούντα Νίκη.

Αιφνιδιαστικά και χωρίς σχετική προειδοποίηση ανακλήθηκε η άδεια της ασφαλιστικής E.I.G. Evima Insurance Group A.A.E. από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ασφαλιστική εταιρεία τίθεται πλέον σε ασφαλιστική εκκαθάριση, καθώς όπως διαπιστώθηκε από την Αρχή Εποπτείας Ασφαλιστικών Εταιρειών, δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκή εποπτικά κεφάλαια, δεν είχε σχηματίσει επαρκή τεχνικά αποθέματα και παρουσίαζε έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση.

Με την εξέλιξη αυτή, 200 υπάλληλοι, 500 συνεργάτες και 1.000 ασφαλιστές της εταιρείας χάνουν την εργασία τους, ενώ όσοι (270.000 συμβόλαια) έχουν ασφαλισμένα τα αυτοκίνητα τους στην εταιρεία οφείλουν εντός 30 ημερών να συνάψουν νέα συμβόλαια με άλλη ασφαλιστική εταιρία.

Της ανάκλησης της αδείας της εταιρείας δεν προηγήθηκε οποιαδήποτε διορία, γραπτή σύσταση ή διαδικασία ένταξής της σε καθεστώς επιτήρησης. Από την εταιρεία, η οποία απολαμβάνει της στήριξης των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους, υποστηρίζεται ότι η Εποπτική Αρχή είχε ενημερωθεί επισήμως, ότι στις 18/02/2013 επρόκειτο η Evima να αποστείλει τον εποπτικό ισολογισμό της 31/12/2012 και στις 28/02/2013 τον ισολογισμό κλεισίματος της 31/12/2012 με το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή με τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία. Επιπλέον, κοινοποιούσε ότι είχε ληφθεί απόφαση από την διοίκηση της εταιρείας για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για κάλυψη των ιδίων κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι βρισκόταν σε εξέλιξη αλληλογραφία μεταξύ της εταιρείας και της Εποπτικής Αρχής σχετικά με την έκθεση ελέγχου, με την οποία η Αρχή Εποπτείας Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητούσε τις απόψεις της εταιρείας μέχρι τις 28/01/2013 για την κάλυψη αναφερόμενου ελλείμματος στο περιθώριο φερεγγυότητας ποσού 5.639.471 ευρώ.

Σύμφωνα με την Evima, η εταιρεία απάντησε με την υπ. αριθ. πρωτοκόλλου 832/28-01-2013 επιστολή της αναφέροντας ότι «μέρος του όποιου ελλείμματος καλύφθηκε με τις υπεραξίες αγορών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν την 02/10/2012 και την 14/12/2012, ποσού 1.798.129 ευρώ σύμφωνα με τον Ν 400/70 και με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου σε μετρητά ποσού 3.000.000 ευρώ, η οποία πιστοποιήθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας την 27/12/2012, με αντίστοιχη ενημέρωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και της εποπτεύουσας αρχής.

Για το εναπομείναν ποσό από 841.342 ευρώ το Δ.Σ. της Εταιρείας την 04/02/2013 αποφάσισε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ποσού 855.000 ευρώ. Μέχρι την 08/02/2013 είχαν ήδη κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό της ΑΜΚ ( με αριθμό 02.04.07.0006531) που τηρείται στην Νέα Proton Bank, ποσό 669.000 ευρώ.

Με βάση τα προαναφερόμενα, Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Για ποιους συγκεκριμένους λόγους η εποπτεύουσα αρχή ανακάλεσε αιφνιδιαστικά και χωρίς προετοιμασία την άδεια της εν λόγω ασφαλιστικής εταιρείας;

Επιβεβαιώνει τα στοιχεία που αναφέρει η εταιρεία και παρατίθενται παραπάνω σχετικά με τις ενέργειές της για την κάλυψη με τα απαραίτητα κεφάλαια του οικονομικού ελλείμματος που παρουσίαζε; Αν ναι, για ποιο λόγο δεν επείσθη και δεν τα έλαβε υπόψη της η Εποπτική Αρχή;

Ποια μέτρα θα ληφθούν για τους εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι βρέθηκαν αίφνης δίχως εργασίας και ποια πρόνοια θα ληφθεί για τις 270.000 ασφάλειες αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων μετά από την ανάκληση της άδειας της EVIMA;

Η παρέμβαση του Στάθη Παναγούλη (ΣΥΡΙΖΑ)

Κατόπιν επιστολής που λάβαμε από τους συνεργάτες της «EVIMA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ» με αφορμή το απροειδοποίητο κλείσιμό της, εγείρονται δικαιολογημένα ερωτηματικά, σύμφωνα και με τα καταγγελλόμενα των συνεργαζόμενων με την εταιρεία. Επειδή, κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει πληγεί καίρια ο χώρος της ιδιωτικής ασφάλισης με πολλαπλάσιες ζημίες των εμπλεκομένων, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε επαρκώς για τους λόγους που επέβαλαν το αιφνίδιο κλείσιμο της εταιρείας σε βάρος εργαζομένων, ασφαλιζόμενων και ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, για το υφιστάμενο καθεστώς της, καθώς και για τη στάση που τήρησαν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή, η Αρχή Εποπτείας Ασφαλιστικών Εταιρειών και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών κατά τη διαδικασία κλεισίματος της εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα