Danske Bank: Υπόνοιες για εμπλοκή σε ξέπλυμα 8,3 δισ. δολ.

14:53 4/7/2018 - Πηγή: BankWars

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας κατηγορείται ότι έχει εμπλοκή σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος που φτάνει τα 8,3 δισ. δολάρια. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, υπάρχουν αναφορές πως οι δραστηριότητες της Danske Bank στην Εσθονία ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν για ξέπλυμα χρήματος, σε μια υπόθεση που προκαλεί αναταράξεις στην Δανία και αυξάνει τις φωνές που πιέζουν για αυστηρότερες ποινές από την κυβέρνηση της χώρας.

Το

ποσό, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 της αγοραίας αξίας της Danske και σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της Δανίας, είναι υπερδιπλάσιο απο αυτό που υπολογιζόταν αρχικά. Οι φερόμενες ως παράνομες μεταβιβάσεις ποσών αφορούν την περίοδο 2007 – 2015.
Σήμερα η μετοχή της Danske άνοιξε με απώλειες άνω του 3% στην Κοπεγχάγη, με την τράπεζα να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις στο δείκτη του Bloomberg για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.

«Δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι συνέπειες γιατί η έκταση της υπόθεσης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα φανταζόταν ο οποιοσδήποτε», αναφέρει ο Christian Thatje, της Sydbank A/S. «Η υπόθεση προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει στους επενδυτές».

Εδαφος έχασαν και τα ομόλογα σε ευρώ και δολάρια με το μεγαλύτερο ρίσκο της Danske Bank. Το μετατρέψιμο ομόλογο σε δολάριο με κουπόνι 7% υποχώρησε κατά ένα σεντς στα 97,1 σεντς ενώ το CoCo σε ευρώ με κουπόνι 5,76% υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.

Δεν είναι σαφές ποιος κρύβεται πίσω από τις ύποπτες μεταβιβάσεις, ωστόσο κάποιες διαρροές δείχνουν ότι πρόκειται για χρήματα από Ρωσία, Μολδαβία και Αζερμπαϊτζάν που ξεπλύθηκαν μέσω της Danske.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Δανίας Rasmus Jarlov είπε ότι η εσωτερική έρευνα της τράπεζας δεν είναι αρκετή και ότι περιμένει τα πορίσματα κι άλλων παράλληλων ερευνών. Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της χώρας δηλώνουν ότι τα ρίσκα αυτής της υπόθεσης μπορεί να πλήξουν τη φήμη ολόκληρης της χώρας, που κατά τα άλλα έχει πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα διαφθοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα