Capital Link Sustainability Forum: Υποδομές, νέες τεχνολογίες και επενδύσεις με κοινωνικό & οικονομικό αντίκτυπο

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το “11th Annual Capital Link Sustainability Forum” με τίτλο “Εστιάζοντας στον Kοινωνικό & Oικονομικό Mετασχηματισμό / Βιώσιμη Ανάπτυξη: Περιβάλλον – Οικονομία – Κοινωνία”, την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, σε ψηφιακή μορφή, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και

του Δήμου Πειραιά, και με την Υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη. H Capital Link για 11η χρονιά παρουσίασε ένα πανόραμα πρωτοβουλιών και δράσεων που θα καθορίσει την επόμενη μέρα, εντάσσοντας την κοινωνική πρόοδο ως βασική στρατηγική και «φωτίζοντας» τις απαραίτητες συνέργειες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα εν μέσω πανδημίας. 

Το διήμερο συνέδριο είχε ένα πρόγραμμα μεστό, ποιοτικό, υψηλών προδιαγραφών, με τη συμμετοχή ανώτατων εκπροσώπων από την κυβέρνηση, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ένα συνέδριο που κάλυψε όλα τα σημαντικά θέματα και πρωτοβουλίες που συντελούν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τον Κοινωνικό και Οικονομικό Μετασχηματισμό. 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν τα παρακάτω θέματα. Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις των ομιλητών:

Επενδύσεις Σε Υποδομές – Θεμέλιος Λίθος Για Μια Βιώσιμη Οικονομία & ΑνάπτυξηΝέες Τεχνολογίες & ΑνάπτυξηΕπενδύσεις Με Κοινωνικό & Οικονομικό Αντίκτυπο

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

κ. Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών & Μεταφορώνκ. Αλέξανδρος Κοσμόπουλος, Managing Partner – AKL Law Firm

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κύριος Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στις ερωτήσεις που του έθεσε ο κύριος Αλέξανδρος Κοσμόπουλος, Managing Partner – AKL Law Firm τόνισε τα εξής:

“1. 4412 – Αναθεώρηση (ιδ. επίβλεψη, ψηφιοποίηση, επιτάχυνση διαδικασιών, 10% χαμηλές εκπτώσεις). 

Με τον νέο Νόμο 4782 – με τον οποίο τροποποιήσαμε τον 4412 – δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο με 3 βασικούς στόχους:

Ταχύτητα, Διαφάνεια, Αποτελεσματικότητα.

4 είναι τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρωθήκαμε:

Θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά την ιδιωτική επίβλεψη έργων και μελετών, δηλαδή τη δυνατότητα να μπορεί να ασκηθεί επίβλεψη εκτός από την Υπηρεσία και από πιστοποιημένο ιδιωτικό φορέα (φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπωνΕπιταχύνουμε τις διαδικασίεςΑντιμετωπίσαμε τις ασυνήθιστα χαμηλές προσφορέςΠροωθείται ο εκσυγχρονισμός, η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση των διαδικασιών,

2. Προτάσεις καινοτομίας 

Η κυβέρνησή μας ετοιμάζεται – με νομοσχέδιο το οποίο εκπονεί – να δοκιμάσει ένα νέο μοντέλο, αυτό των «πρότυπων προτάσεων» (προτάσεις καινοτομίας). Μοντέλο το οποίο μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά του στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

Το σχέδιό μας αφορά σε νέα μεγάλα έργα, καθαρής αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά καινοτομίας και πολυπλοκότητας, προάγουν την περιφερειακή ανάπτυξη, συμβάλλουν στην εθνική οικονομία και υλοποιούνται μέσω κλασσικών δημοσίων έργων, συμβάσεων παραχώρησης ή ΣΔΙΤ.

Αντίθετα, εάν η Υπηρεσία κρίνει ότι η ιδέα είναι καλή και το έργο βιώσιμο, αλλά η μελέτη δεν είναι πλήρης τεχνικά, τότε θέτει σε δημόσια διαβούλευση την παραδοτέα μελέτη.

3. Έργα που ξεμπλοκάραμε & έργα που δρομολογούμε (13 δισ). 

Παραλάβαμε όλα τα μεγάλα έργα μπλοκαρισμένα, με πολύπλοκα προβλήματα. Ξεμπλοκάρουμε το ένα έργο μετά το άλλο.

Ενδεικτικά…

Μετρό Θεσσαλονίκης: δώσαμε λύση, επιτέλους ενώθηκαν όλοι οι φορείς της πόλης, μας δικαίωσε το ΚΑΣ, πιστεύω ότι θα μας δικαιώσει και το ΣτΕ.Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας: μετά από χρόνια ο διαγωνισμός μπήκε στην τελική φάση, ενώ σύντομα ξεκινάνε τα πρώτα εργοτάξια για τις πρόδρομες εργασίες.Πάτρα-Πύργος: το έργο κινδύνευε σοβαρά να μην γίνει ποτέ πραγματικότητα, πετύχαμε την αλλαγή στάσης της Κομισιόν.Ε-65: στο Νότιο Τμήμα μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουμε φτιάξει το μισό έργο, ενώ στο Βόρειο Τμήμα, μετά από σχεδόν 10 χρόνια αβεβαιότητας, επιτέλους πήραμε το πράσινο φως από την Ε.Ε.

Δίπλα σε όλα αυτά, έχουμε και τη νέα γενιά έργων σε όλη τη χώρα.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την περίοδο 2004-2009. Με έργα σε όλη τη χώρα και με συγκεκριμένο σχέδιο χρηματοδότησης για το καθένα από αυτά.

Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει νέα έργα, όπως το flyover στη Θεσσαλονίκη, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του Μετρό στην Αθήνα, το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και, φυσικά, το νέο Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας που περιλαμβάνει σημειακές παρεμβάσεις σε 7.000 επικίνδυνα σημεία σε όλη την Ελλάδα.

4. Εγνατία – Μπαίνουν διόδια – δέσμευση κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση. 

5. Συνδυασμένες μεταφορές – νέα γενιά Σιδηρ. έργων

Αυτήν την στιγμή το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις σε τομείς, που η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω της στρατηγικής της θέσης, όπως είναι τα logistics και οι συνδυασμένες μεταφορές, με τα σιδηροδρομικά έργα και τα λιμάνια μας που μπορούν να γίνουν μεγάλα εμπορευματικά κέντρα.

Αυτή πρέπει να είναι και η νέα εθνική μας στρατηγική: Η Ελλάδα να εξελιχθεί σε κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και μια σειρά από νέας γενιάς έργα, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα που υφίστανται σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονα αναζωογονούν την αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων. Το μεγαλύτερο που έχει σχεδιαστεί στη χώρα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με έμφαση ιδίως στην εμπορική μεταφορά, με συνδέσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια και στην ολοκλήρωση του κορμού του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας στον άξονα της ΠΑΘΕ.”

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συντονιστής: κ. Λάμπρος Γκόγκος, EY Greece Partner – Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia FS Consulting Leader| Technology Consulting Leader – ΕΥ

Ομιλητές:

κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Strategy, Transformation & Wholesale Officer – OTE Groupκ. Απόστολος Γεωργαντζής, Managing Director – Quest Holdings S.A.κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, CEO – 5G Ventures S.A., Phaistos Fundκ. Michail Bletsas, Research scientist and Director of Computing – MIT Media Labκ. Ιωάννης Καλλιάς, Chief Executive Officer – TÜV AUSTRIA Hellas; Executive Business Director Business Assurance – TÜV AUSTRIA Group; Executive Member of the Executive Committee – TÜV AUSTRIA Group

O κ. Λάμπρος Γκόγκος, EY Greece Partner – Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia FS Consulting Leader| Technology Consulting Leader – ΕΥ, τόνισε:

“Όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός βιώσιμου κόσμου, κανείς δεν πρέπει να υποτιμά το μέγεθος της πρόκλησης. Οι οργανισμοί σε κάθε κλάδο θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο

λειτουργίας τους και μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πρέπει να οικοδομήσουμε πιο βιώσιμες οικονομίες, κοινωνίες και κοινότητες, καθώς και την υποδομή και τις λύσεις για να τις υποστηρίξουμε.

Σήμερα, η κοινωνία απαιτεί από τους οργανισμούς να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη. Οι επενδύσεις και το εργασιακό δυναμικό θα μεταφερθούν από τους οργανισμούς που δημιουργούν αξία μόνο για τους μετόχους τους προς εκείνους που δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία η οποία θα αφορά μια ευρύτερη ομάδα ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένου των εργαζομένων, των καταναλωτών, των προμηθευτών, των κοινοτήτων, της κυβέρνησης, των επενδυτών και των μετόχων. Οι οργανισμοί που ευθυγραμμίζουν τη στρατηγική τους με έναν ουσιαστικό σκοπό, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία μακροπρόθεσμου και βιώσιμου αντίκτυπου μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, είναι σε καλύτερη θέση να επωφεληθούν, να επιδείξουν και να μετρήσουν την αξία που δημιουργούν.

Ήταν μεγάλη χαρά να συντονίσω το πάνελ «Νέες Τεχνολογίες & Ανάπτυξη», κατά το οποίο συνδέσαμε την Τεχνολογία με τη Βιωσιμότητα σε μια σειρά συζητήσεων με μερικούς από τους σημαντικότερους ηγέτες της αγοράς μας.” 

Για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και πώς αυτές θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας, μίλησε ο κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Strategy, Transformation & Wholesale Officer – OTE Group, στο πάνελ «Νέες Τεχνολογίες και Ανάπτυξη». Αναφερόμενος στην περίοδο της πανδημίας και του lockdown δήλωσε ότι τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αποδείχθηκαν αγαθό ζωτικής σημασίας για όλους: το κράτος, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις. Αυτή η επιτυχία όπως είπε, οφείλεται στην πετυχημένη συνεργασία Πολιτείας, Ρυθμιστική Αρχής και Παρόχων, με τους τελευταίους να υλοποιούν πολύ μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας.

Μιλώντας για το πώς οι τηλεπικοινωνίες θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας αναφέρθηκε στα δίκτυα νέας γενιάς, το FTTH και πιο συγκεκριμένα στο 5G. Όπως είπε, η πραγματική δύναμη του 5G είναι η δημιουργία οικοσυστήματος που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων αποτελώντας τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί ένα νέο κύμα καινοτομίας και καινούρια επιχειρηματικά μοντέλα.

Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντινίδης επεσήμανε ότι για να είναι εφικτή η ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας στο μέλλον, πρέπει πρώτα απ’ όλα να φροντίσουμε ότι θα έχουμε μέλλον σε αυτό τον κόσμο και δήλωσε: «Για τον Όμιλο ΟΤΕ, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας και διέπει όλο το φάσμα της δραστηριότητάς μας. Τα δίκτυα και τις υπηρεσίες μας είναι η βάση μας γι’ αυτό το βιώσιμο μέλλον, καθώς αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για την χώρα, την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα, συμβάλλουν στην μείωση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού αποτυπώματος και ενισχύουν την ισότιμη συμμετοχή στα αγαθά της Ψηφιακής Οικονομίας μειώνοντας το ψηφιακό χάσμα. Με την τεχνολογία μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

O κ. Απόστολος Γεωργαντζής, Managing Director – Quest Holdings S.A., τόνισε ότι: “Το παράδειγμα των ταχυμεταφορών δείχνει, τι επίδραση μπορεί να έχει μια μεγάλη αλλαγή όπως η πανδημία σε συνδυασμό με την τεχνολογία σε μια αγορά που αποτελεί το φυσικό κανάλι παράδοσης των online αγορών. Στις ταχυμεταφορές το capacity αποτελείται από ανθρώπους και υποδομές όπως vans, φορτηγά, καταστήματα, κέντρα διαλογής και μηχανήματα, οπότε σε απότομη αύξηση υπάρχει τεράστια δυσκολία προσαρμογής τους καθώς αυτά δεν αυξομειώνονται ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Η κατάσταση στην αγορά ταχυμεταφορών θα ομαλοποιηθεί πλήρως όταν αρθεί το lockdown των φυσικών καταστημάτων ενώ εκτιμάται είναι ότι  λόγω της εξοικείωσης του κόσμου η αγορά των online αγορών δηλαδή το e-commerce θα ισορροπήσει σε υψηλότερα επίπεδα από πριν επίπεδα.

Ενδεικτικό της έμφασης που δίνουμε στην βιωσιμότητα είναι ότι εκδίδουμε απολογισμούς Β.Α. για περισσότερα από 6 χρόνια (από το 2014). Υλοποιούμε  επίσης σειρά σταδιακά ενισχυόμενων δράσεων σχετικών με την εκπαίδευση του προσωπικού μας, και την υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και το περιβάλλον. Στην ACS σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο διαλογής που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021 έχουμε προβλέψει και τη χρήση φωτοβολταικών για την μείωση του αποτυπώματος CO2 με στόχο να γίνει όσο πιο πολύ πράσινο το εν λόγω κτίριο. Παράλληλα είμαστε και στην φάση αξιολόγησης της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων στο επόμενο διάστημα με στόχο την περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος CO2.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που βιώνουμε τελευταία στην αγορά πληροφορικής είναι η δυσκολία εξεύρεσης προγραμματιστών. Με τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που ανακοινώθηκαν και στο Ελλάδα 2.0 να ανέρχονται σε αρκετά δίς ευρώ, είναι ευκόλως κατανοητό ότι για την αγορά υπηρεσιών πληροφορικής που ανέρχεται σε περίπου

€600 εκατ. ανά έτος, η υλοποίηση των εν λόγω έργων μπορεί να οδηγήσει και την αγορά πληροφορικής σε αντίστοιχα φαινόμενα όπως αυτά βιώσαμε στις ταχυμεταφορές.”

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, CEO – 5G Ventures S.A., Phaistos Fund, επισήμανε πως οι υποδομές 5G που αναπτύσσονται σήμερα στη χώρα θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη σημαντικών κλάδων της οικονομίας και για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς Β2Β εφαρμογών. Λαμβάνοντας υπόψιν τις επενδύσεις που διοχετεύονται στην ανάπτυξη των υποδομών, χρειάζεται να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις ώστε να αναπτύξουν υπηρεσίες που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του 5G για την ανάπτυξή τους, ανέφερε. Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια ενός φορέα, χρειάζεται συνεργασία για να σχηματιστεί οικοσύστημα και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε προχωρήσει σε σχετικές συμφωνίες συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη μονάδα Corallia και έπονται και άλλες, υπογράμμισε ο κ. Τζωρτζακάκης. Επισήμανε πως στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας έχουν προϋπολογιστεί 375 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων  και την υιοθέτηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα big data analytics και το cloud computing. Το 5G, τόνισε, έρχεται να λειτουργήσει ως το υπόβαθρο και ο σύνδεσμος για την ανάπτυξη και την αλληλεπίδραση αυτών των τεχνολογιών.

«Η Ελλάδα δημιούργησε το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός με το 25% των εσόδων της δημοπρασίας ώστε να δημιουργήσουμε, με την προσθήκη και ιδιωτικών κεφαλαίων, υπηρεσίες και να αναπτυχθεί η ψηφιακή ωριμότητα στις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στη χώρα. Μέσω του Φαιστός θα στηρίξουμε υπάρχουσες και νεοφυείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξη 5G λύσεων που θα επιταχύνουν την ψηφιακή ωρίμανση κλάδων όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, η μεταποίηση, η υγεία ή η εκπαίδευση. Η προσέγγισή μας όμως δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή κεφαλαιακής στήριξης. Οι επιχειρήσεις τις οποίες θα στηρίζει το Φαιστός έχουν δυνατότητα πιλοτικής χρήσης ραδιοσυχνοτήτων και παράλληλα έχουν δυνατότητα “άντλησης” του πρώτου τους πελάτη μέσα από ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο δημοσίων φορέων.  Το 5G έχει υποδομές, έχει business cases και σίγουρα έχει ουσία», υπογράμμισε ο κ. Τζωρτζακάκης προσθέτοντας πως από την ανάπτυξη της 5G τεχνολογίας θα ωφεληθούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και το Δημόσιο.

O κ. Michail Bletsas, Research scientist and Director of Computing – MIT Media Lab, δήλωσε:

«Η βιωσιμότητα απαιτεί αποτελεσματικότητα αλλά και ανθεκτικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι είναι όντως ανθεκτική, όμως συχνά σε βάρος της αποτελεσματικότητας. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας έτσι ώστε όχι μόνο να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ αυτής και των πλέον προηγμένων εταίρων της, αλλά και να γίνει ηγέτης. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που υποστηρίζουν το γεγονός αυτό, και η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην ψηφιοποίηση τα δυο τελευταία χρόνια αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να επιτύχει επιπλέον πρόοδο στη διαχείριση των φυσικών πόρων, της ενέργειας και των αποβλήτων. Ωστόσο, αν η τεχνολογία είναι το εργαλείο που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο «αύριο», η εκπαίδευση είναι εκείνη που θα το καθορίσει και ο ριζικός μετασχηματισμός της δεν μπορεί να περιμένει.

O κ. Ιωάννης Καλλιάς, Chief Executive Officer – TÜV AUSTRIA Hellas; Executive Business Director Business Assurance – TÜV AUSTRIA Group; Executive Member of the Executive Committee – TÜV AUSTRIA Group, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο του ελέγχου και της πιστοποίησης στην επιτυχή διαχείριση των επόμενων μεγάλων προσκλήσεων της κοινωνίας και της οικονομίας που είναι η αειφορία και η διαχείριση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ¨

Συντονιστής: κ. Τάκης Σολωμός, Partner – Elikonos Capital Partners

Ομιλητές:

κ. Αναστάσιος Τόσιος, Deputy CEO – Athens Water Supply & Sewage Company (EYDAP)κ. Στέφανος Διανέλλος, Vice President & Head of Corporate Affairs – British American Tobacco Hellasκα. Ιρίνα Τακά, Owner, Executive Vice-President – EVYP LLP, Crop Biostimulation Technologiesκ. Κωστής Μουσουρούλης, Chairman of the Steering Committee of the Just Transition Development Plan (SDAM), Ministry of Environment and Energy – Hellenic Republic

Ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, Deputy CEO – Athens Water Supply & Sewage Company (EYDAP) δήλωσε τα εξής: «Η στρατηγική και οι επενδύσεις μας βασίζονται στην επίτευξη ισορροπημένης και αειφόρου ανάπτυξης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων και του περιβάλλοντος.  Προς αυτή την κατεύθυνση, επενδύουμε συστηματικά σε έργα εξυγίανσης και ψηφιακής αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης, καθώς και σε έργα κατασκευής ολοκληρωμένης αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική.  Πρόκειται για έργα με εκτεταμένο περιβαλλοντικό και  κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς αφορούν στη διατήρηση των διαθεσίμων νερού, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην προστασία του περιβάλλοντος ευρύτερα.»

Ο κ. Στέφανος Διανέλλος, Vice President & Head of Corporate Affairs – British American Tobacco Hellas, ανέφερε τα εξής: «Η επόμενη ημέρα της πανδημίας, αναμφίβολα βασίζεται στις έννοιες της καινοτομίας, του μετασχηματισμού και της βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σήμερα περισσότερο σημαντικό από ποτέ να υπάρξει κοινή προσπάθεια από όλους. Πιστεύοντας πολύ στις ικανότητες και δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας, αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η συμβολή σε ένα Καλύτερο Αύριο για την ελληνική οικονομία και την Ελλάδα, μια χώρα που, εκτός από το ταλέντο των ανθρώπων της, έχει ως προτεραιότητα την τεχνολογία και τις σημαντικές δυνατότητες που φέρνει».

Η κα. Ιρίνα Τακά, Owner, Executive Vice-President – EVYP LLP, Crop Biostimulation Technologies στην ομιλία της μίλησε για τo προφίλ των καινοτόμων προϊόντων βιοδιέγερσης καλλιεργειών της εταιρείας.

«Η πρωτογενής παραγωγή ποιοτικών τροφίμων είναι ο πολιτισμός μας. Σήμερα, η διατήρηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσω ανταγωνιστικών αποδόσεων είναι εφικτή μόνο μέσω εφαρμοσμένης έρευνας και επένδυσης σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα για την αναστροφή της περιβαλλοντικής καταστροφής.»

«Βασική μας αρχή είναι η στήριξη ενός  παραγωγικού μοντέλου το οποίο ανακυκλώνει τους φυσικούς πόρους, πολλαπλασιάζει την ισχύ τους και αυξάνει ταυτόχρονα την αποδοτικότητα της γης. Στην ΕΒΥΠ πιστεύουμε εδώ και 50 χρόνια ότι είναι καθήκον μας να επενδύουμε σε έρευνα για λύσεις στα προβλήματα της παραγωγής προστατεύοντας το περιβάλλον και διασφαλίζοντας το για τις επόμενες γενιές. Τα προϊόντα μας δεν αφήνουν κατάλοιπα και ενισχύουν μια residue free αυξημένη παραγωγή η οποία δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.»

Τόνισε ότι «Η παραγωγή της σειράς βιοδιεγερτών Αmino16 της εταιρείας, είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια κάλυψης του κενού της φιλοπεριβαλλοντικής διάστασης της ελληνικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων και είναι οι μοναδικοί βιοδιεγέρτες που παράγονται εξολοκλήρου στην Ελλάδα και έχουν λάβει Ευρωπαϊκή Πατεντά για την μέθοδο παραγωγής και σύνθεσης τους.»

Μας μίλησε με ενθουσιασμό για την R&D κατεύθυνση της εταιρείας λέγοντας «Πιστεύουμε ότι η αναστροφή της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι ακόμα εφικτή και για αυτό η εταιρεία μας επενδύει σε έρευνα προϊόντων “greening”, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, στην απονιτροποίηση των υπόγειων υδροφορέων και τη μείωση του αποτυπώματος CO2».

Ερωτούμενη για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια που βρισκόμαστε σήμερα είπε «Πιστεύω ότι η ανάκαμψη θα έχει το σχήμα Κ, δηλαδή κάποιοι κλάδοι θα αναπτυχθούν πιο γρήγορα και δυναμικά, ενώ άλλοι θα συρρικνωθούν. Η γεωργία είναι από τους κλάδους που και εν μέσω πανδημίας προχωράει δυναμικά και στηρίζει την ανάκαμψη της Ελλάδος. Είναι ο τομέας επίσης στον οποίο η καινοτομία μπορεί να έχει άμεσα και ορατή επίδραση στο περιβάλλον. Οι προδιαγραφές της καινούριας Ευρωπαϊκής ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2025 απαιτούν την εισαγωγή καινοτομίας στον τρόπο παραγωγής. Ο Έλληνας αγρότης, δεκτικός πλέον σε σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές δύναται να παράγει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα.  Η θετική πορεία θα πρέπει να πλαισιώνεται συνεχώς από καινοτομίες στην παραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος.»

Ο κ. Κωστής Μουσουρούλης, Chairman of the Steering Committee of the Just Transition Development Plan (SDAM), Ministry of Environment and Energy – Hellenic Republic, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Επί πολλές δεκαετίες ο λιγνίτης συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της Ελλάδας και, αναμφίβολα, στήριξε την οικονομία των λιγνιτικών περιοχών σε όρους απασχόλησης και εισοδήματος. Σήμερα, με τους νέους πράσινους ενεργειακούς στόχους, όπως η πλήρης απεξάρτηση από τον λιγνίτη, η Ελλάδα πρωτοπορεί υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα έργα οικονομικού μετασχηματισμού στην Ευρώπη: τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των περιοχών αυτών στη νέα εποχή.

Ο στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη μονομερή εστίαση στη λιγνιτική δραστηριότητα, διαφοροποιώντας το παραγωγικό μοντέλο και δημιουργώντας νέες αξίες σε διαφορετικούς τομείς. Μόνο ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τον βιώσιμο οικονομικό μετασχηματισμό μπορεί πράγματι να δώσει στις περιοχές αυτές νέα ώθηση και να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων. Προς την κατεύθυνση αυτή και με στόχο να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η ΕΕ παρέχει σημαντικούς νέους χρηματοδοτικούς πόρους.

Η αναζωογόνηση αυτή βασίζεται σε πέντε ισχυρούς αναπτυξιακούς πυλώνες: την «καθαρή» ενέργεια, το τρίπτυχο βιομηχανία – βιοτεχνία – εμπόριο, τον βιώσιμο τουρισμό, την επιχειρηματική γεωργία και τον συνδυασμό τεχνολογίας και εκπαίδευσης. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ελκυστικά επενδυτικά κίνητρα, καθώς και την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στα ορυχεία.

Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, στην καρδιά του σχεδίου βρίσκεται ο άνθρωπος. Η μετα-λιγνιτική εποχή θα είναι δίκαιη και επιτυχημένη μόνον με μια ισχυρή και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη και σε μια ακμάζουσα κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Είναι σαφές ότι καμία αναπτυξιακή πρόκληση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί, εάν παραβλεφθούν οι κοινωνικές αξίες. Οι αξίες αυτές μεταφράζονται, μεταξύ άλλων, σε απόκτηση δεξιοτήτων, σε κοινωνικές υποδομές, σε επάρκεια και ποιότητα στέγασης και θέρμανσης. Χωρίς αυτές καμία κοινωνία δεν μπορεί να διαχειριστεί τις αλλαγές που προκαλούνται από έναν μετασχηματισμό τέτοιας κλίμακας.»

************ 

Το Συνέδριο τίμησαν συμμετέχοντας με ομιλία τους:

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Σπυρίδων-Άδωνις ΓεωργιάδηςΟ Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστας ΣκρέκαςΟ Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστας ΚαραμανλήςΟ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος ΛιβανόςO Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος ΣκυλακάκηςO Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γεώργιος ΖαββόςΟ Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρίστος ΔήμαςΗ Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & Ειδικής Αγωγής, κα. Ζέττα Μ. ΜακρήΟ Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης ΣτουρνάραςO Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος ΤζτιτζικώσταςO Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης ΠαπαστεργίουΟ Περιφερειάρχης Αττικής, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών (ΕτΠ) &

Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών,

κ. Γιώργος Πατούλης

O Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,

κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, Δήμος Πειραιά, κ. Δημήτρης ΚαρύδηςΟ Γενικός Γραμματέας, Δήμος Αθηναίων, κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης

ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Τράπεζα της Ελλάδος • Alpha BankΕθνική Τράπεζα της Ελλάδος • EurobankOptima bank •Τράπεζα Πειραιώς 

ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ActionIQ • AKL Law Firm • Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) • BERNITSAS LAW FIRM • British American Tobacco HellasΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Όμιλος Εταιρειών • Cosmos Aluminium • COSMOTE • Δημόσια

Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ) • Deloitte Greece • Dimand S.A. • Eldorado Gold • Elikonos Capital Partners • Envolve Entrepreneurship • EVYP LLP, Crop Biostimulation Technologies • EY • Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ) • Friesland Campina • ICAP A.E. • IMERYS GREECE S.A.; IMERYS BAUXITES GREECE S.A. • ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Δικηγορική Εταιρεία • Lambadarios Law Firm • LIBRA GROUPMcKinsey & Company

Greece & Cyprus • Masouros & Partners Attorneys • MIT Media Lab • Noval PropertyNovartis Hellas • Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών • Όμιλος ΕΛΠΕ • Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) • Premia Properties • Prodea Investments • PwC Greece • Quest Holdings S.A. • RAVENNA S.A. • Saplegal – Α.Σ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ • Stevens Institute of Technology • TÜV AUSTRIA Hellas • Upstream • Watson Farley & Williams • Wise Greece • 5G Ventures S.A., Phaistos Fund

Keywords
capital, forum, capital, επενδυσεις, forum, ολυμπιακοί αγώνες, εν λόγω, cloud computing, alpha bank, εθνικη τραπεζα, γεκ τερνα, συμμετοχή, ελλαδα, πειραιας, νέα, οικονομια, law, εκπτωσεις, σδιτ, θεσσαλονικη, λύση, μετρο, αθηνα, φως, συγκεκριμένο, διοδια, logistics, παθε, central, europe, asia, wholesale, ceo, media, austria, hellas, business, group, member, βιωσιμότητα, lockdown, οφείλεται, ftth, οτε, online, vans, acs, big, data, analytics, cloud, αειφορία, water, president, head, tobacco, hellenic, ισχύ, free, εταιρεία, republic, τραπεζες, κεδε, alpha, eurobank, optima, αδμηε, γεκ, τερνα, cosmos, cosmote, δεη, ευδαπ, icap, mckinsey, cyprus, mit, property, novartis, ελπε, συγκοινωνιες, ΟΑΣΑ, properties, pwc, quest, watson, fund, μεσα μαζικης μεταφορας, αλλαγη ωρας, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, σπηλιος λιβανος, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα πειραιως, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, κωστας καραμανλης, κοινωνια, vans, υιοθετηση, mckinsey, δημος αθηναιων, εθνικη, εμπορικη, ηγετης, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σδιτ, υγεια, φως, ωθηση, acs, alpha, ceo, cyprus, eurobank, icap, pwc, quest, watson, αγορα, αγροτικη, αγωνες, αδωνις, αειφορία, αυξηση, ανθρωπος, αττικη, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γεκ τερνα, γεκ, γεωργια, γινει, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημος, δημοσιο, δηλωσεις, δειχνει, δις, δωσει, διημερο, δικτυα, δυναμικο, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελπε, ενεργεια, εν λόγω, εργα, εποχη, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, εστιαση, εταιρεία, ετος, ευθυνη, ευρωπη, τεχνολογια, ζωης, ιδεα, υπηρεσια, υπηρεσιες, ιρινα, ομιλια, κεδε, κυβερνηση, κυμα, κτιριο, κωνσταντινιδης, λύση, λιγνιτης, μειωση, μοντελα, μορφη, νεα γενια, νεα υορκη, νοημοσυνη, ομαδα, ομιλος, ωριμοτητα, ορυχεια, ουσιαστικο, οφελος, οφείλεται, οχηματων, παθε, πανεπιστημιο αθηνων, πανεπιστημιο πατρων, περιβαλλον, πιο πολυ, ποιοτητα, προβληματα, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδιο, τερνα, τμημα, υλοποιηση, ισχύ, φυσικα, φυσικο, φορα, φορτηγα, χασμα, χριστος, χαρα, ψηφιακη, ψηφιακο, ιωαννης, κωνσταντινος, group, αλυσιδα, analytics, asia, austria, business, big, water, central, cloud computing, cloud, cosmos, data, free, δημητρης, εφαρμογη, εμφαση, ενωση, republic, ερωτησεις, εθνικο, europe, ftth, head, hellenic, ηγετες, hellas, χωρα, υπουργειο, properties, καρδια, κωστας, law, logistics, member, media, μελετη, mit, novartis, optima, president, property, wholesale, online, tobacco, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα