Andrea Enria SSM: Όχι παρεμβάσεις στην ΤτΕ- Επιστολή στην Εύα Καϊλή

20:39 9/4/2019 - Πηγή: BankWars

Mήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά προς συγκεκριμένους υπουργούς που με δηλώσεις ή ενέργειές τους αμφισβητούν την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, στέλνει ο Andrea Enria, επικεφαλής του SSM.

Με απάντησή του σε επιστολή της ευρωβουλευτού του ΚΙΝΑΛ, Εύας Καϊλή, τονίζει ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί

και είναι έτοιμη να δράσει σε περίπτωση που απειλείται η ανεξαρτησία μιας κεντρικής τράπεζας.

Η κ. Καϊλή στην επιστολή της εξέφραζε τις ανησυχίες της για τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της ΤτΕ με τον κ. Enria να απαντά:

«θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στηρίζουμε πλήρως την Τράπεζα της Ελλάδος στην εκτέλεση των εποπτικών της καθηκόντων σε κάθε περίπτωση κατά τρόπο που σέβεται πλήρως το Καταστατικό του ΕΣΚΤ και της ΕΚΤ καθώς και τον Κανονισμό ΕΕΜ».

Ολόκληρη η απάντηση έχει ως εξής:

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Καϊλή,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, την 1η Μαρτίου 2019.

Στην επιστολή σας αναφερθήκατε σε ερωτήσεις στις οποίες είχε απαντήσει η προκάτοχός μου με επιστολή στις 24 Οκτωβρίου 20161. Σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες αποτελούν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) και τις αρμόδιες αρχές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), είναι ένα ζήτημα που απασχολεί διαρκώς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία είναι έτοιμη να δράσει αποφασιστικά ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή της ανεξαρτησίας, όταν κρίνεται απαραίτητο. Η συνεχής μας επαγρύπνηση είναι αναγκαία για την τήρηση αυτής της αρχής. Θα ήθελα επομένως να σας ευχαριστήσω που μου εκφράσατε τις ανησυχίες σας.
Οι αρμόδιες αρχές υπόκεινται σε υποχρεώσεις λογοδοσίας και διαφάνειας και επομένως δεν ενεργούν μεμονωμένα. Ωστόσο, όταν οι εποπτικές αρχές καλούνται να λογοδοτήσουν, οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια οφείλουν να τηρούν το νομικό πλαίσιο που διέπει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων λογοδοσίας.

Αν και η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ δεν σχολιάζει επιμέρους περιπτώσεις τραπεζών, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στηρίζουμε πλήρως την Τράπεζα της Ελλάδος στην εκτέλεση των εποπτικών της καθηκόντων σε κάθε περίπτωση κατά τρόπο που σέβεται πλήρως το Καταστατικό του ΕΣΚΤ και της ΕΚΤ καθώς και τον Κανονισμό ΕΕΜ.

Με εκτίμηση,
Andrea Enria

Ο πρόεδρος του SSM ευχαριστεί την κ. Καϊλή που έθεσε το ζήτημα για να σημειώσει κατηγορηματικά ότι οι εθνικές εποπτικές αρχές λειτουργούν υπό καθεστώς λογοδοσίας και διαφάνειας και δεν δρουν αυτόνομα, και επομένως όταν επεμβαίνουν οι κυβερνήσεις υποχρεούνται να σέβονται τους νόμους.

Με αφορμή την επιστολή του Ένρια στην Ευρωβουλευτή, η Εύα Καϊλή δήλωσε: «Δυστυχώς φτάσαμε σε ένα σημείο που ο ολοκληρωτισμός των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ καταλύει κάθε έννοια θεσμικής ανεξαρτησίας. Είναι μεγάλη ντροπή για τη χώρα αντί η κυβέρνηση να είναι θεματοφύλακας της διαφάνειας και της λογοδοσίας, να λειτουργεί σαν μαγαζάκι εξυπηρέτησης κολλητών , όπως έδρασαν στην περίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής, της καταλήστευσης των Ταμείων που έβαλαν τα λεφτά τους, και της κατασπατάλησης των κεφαλαίων της Τράπεζας σε Καλογρίτσες. Οι απαντήσεις έρχονται μία μία και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Τσίπρα και τους σαράντα κλέφτες»

Keywords
Τυχαία Θέματα