ATTICA BANK: Το μεγάλο στοίχημα στις πλάτες των Π.Ρουμελιώτη και Γερ.Σαπουντζόγλου

Το μεγάλο στοίχημα, να υπάρξει μια έστω τράπεζα στην Ελλάδα, χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ, που να κινείται μεν αυστηρά στο ευρωπαικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά χωρίς να “υπακούει” τυφλά σε νόρμες που δεν προάγουν τελικά ούτε την τραπεζική λειτουργία αλλά ούτε και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, φαίνεται ότι μπορεί να κερδηθεί.

Η Attica Bank

που ανήκει στο ταμείο των μηχανικών, μετά από την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος στις προσεχείς ημέρες και με απόφαση της γενικής συνέλευσης στις 20 Σεπτεμβρίου, αποκτά διοίκηση που έχει όλα τα φόντα για να επιτύχει στους στόχους που έχουν τεθεί. Οι στόχοι αφορούν τόσο στην ίδια την τράπεζα, όσο και στον “ευαίσθητο” ρόλο που θα κληθεί να παίξει για τη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η πρόταση του βασικού μετόχου της τράπεζας προβλέπει την ανάληψη της θέσης του CEO από τον Π. Ρουμελιώτη και του Προέδρου από τον Γεράσιμο Σαπουντζόγλου.

Το νέο ηγετικό δίδυμο, καλείται να φέρει εις πέρας:

Το έργο της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης καθώς εκκρεμεί η κάλυψη κεφαλαίων ύψους 68 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό εξετάζεται η έκδοση ομολογιακού δανείου, η κάλυψη του οποίου θα γίνει από funds, τα οποία με τη σειρά τους θα αναλάβουν τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων 1 δισ. ευρώ.Το έργο του πλήρους εκσυγχρονισμού των λειτουργιών της τράπεζας, που θα της επιτρέψει να κερδίσει μερίδια αγοράς και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού. Το έργο της αποτελεσματικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων και των δανείων σε καθυστέρηση, που εφόσον επιτύχει, θα ανοίξει νέους δρόμους για τη χρηματοδότηση των παλαιών και νέων επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης γεννήθηκε στο Σουέζ της Αιγύπτου. Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Είναι πτυχιούχος του 6ου Τμήματος του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales), διδάκτωρ (doctorat 3e cycle) στις Οικονομικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και διδάκτωρ (doctorat d’ Etat) στις Οικονομικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Παρισιού II.

Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Προβλέψεων του Ευρωμεσογειακού Κόσμου (IPEMed – Institut de Prospective Economique du Monde Mediterraneen), καθώς και Επισκέπτης Καθηγητής στη Σορβόνη.

Από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 διετέλεσε Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ήταν μέχρι πρότινος Πρόεδρος του ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Έχει διατελέσει Υπουργός Εμπορίου και Εθνικής Οικονομίας στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ του Α.Παπανδρέου.

Το 1989 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής και το 1997 Ειδικός Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Διαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Το 2000 το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Συμβούλιο της ΕΕ τον εξέλεξαν Πρόεδρο για τον Εκδημοκρατισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Βαλκάνια.

Από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 ήταν Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς (μη Εκτελεστικό Μέλος), Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων του ΔΣ, Μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και συγχρόνως Οικονομικός Σύμβουλος Διοίκησης.

Έχει λάβει τις εξής διακρίσεις: Είναι Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Έχει τιμηθεί με τα παράσημα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Πολωνικής Δημοκρατίας, του Τιμίου Σταυρού του Αποστόλου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και με βραβεία της Γαλλικής Ακαδημίας Εμπορικών Επιστημών και του Glob Art Innovation της Αυστρίας.

Έργα του: Το Άγνωστο Παρασκήνιο της Προσφυγής στο ΔΝΤ (2012), Προς Έναν Πολυπολικό Κόσμο (2009), Παγκόσμια Οικονομική Διακυβέρνηση (2006), Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση (2005), Παγκόσμια Διακυβέρνηση ή Ηγεμονική Παγκοσμιοποίηση; (2002), Promoting Stability in the Balkans (2001), Η Πορεία προς την Παγκοσμιοποίηση (1996), Το Αύριο της Ευρώπης (1992), η Ενοποίηση της ΕΟΚ. Προβλήματα και Προοπτικές (1987), Η Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ο Ρόλος της Ελλάδας (1985), Η Οικονομική Κρίση και η Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1980), Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Υπερτιμολογήσεις στην Ελλάδα (1978), Conjoncture et commerce international (1972).

Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΑΠΟΥΤΖΟΓΛΟΥ

Ο Γεράσιμος Σαπουντζόγλου, είναι Διδάκτωρ της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Dijon και διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ιονικής & Λαϊκής Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς επίσης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Ιονική Επενδύσεων Α.Ε.» και της «Ιονική Finance Α.Ε.».

Υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και μέλος του Δ.Σ. της «ΔΙΑΣ Α.Ε. – Διατραπεζικά Συστήματα». Επί σειρά ετών, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της European Investment Bank (Luxemburg), της Economic Policy Committee, της Monetary Committee και του Competitiveness Advisory Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 1999 εξελέγη Αντιπρόεδρος του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της UNESCO στη Seoul (Korea ). Την περίοδο 1982-1986 υπηρέτησε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης & Προγραμματισμού (Ε.Σ.Α.Π.). Το τρέχον διδακτικό του έργο καλύπτει σε προπτυχιακό επίπεδο τα μαθήματα: «Νομισματική Θεωρία και Πολιτική», «Τραπεζική Θεωρία και Πρακτική», και «Χρήμα και Τραπεζική», ενώ σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει τα μαθήματα: «Τραπεζική Οικονομική» (Π.Μ.Σ.: Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής), «Τραπεζική Διοίκηση & Διαχείριση Κινδύνων» και «Ειδικά Θέματα στην Τραπεζική» (Π.Μ.Σ.: Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής για Στελέχη), καθώς και «Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα» (Π.Μ.Σ.: Δημόσιας Πολιτικής & Διοίκησης).

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται:

«Τραπεζική Οικονομική» (Τόμος Α & Β), Γ. Σαπουντζόγλου & Χ. Πεντότης, Εκδόσεις Γ. Μπένου, (ISSN 978-960-8249-64-6), Αθήνα 2009.«Η Μορφολογία του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και η Διεθνής Χρηματοπιστωτική Κρίση: Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις». Μονογραφία. Επιστημονική και Συγγραφική Ομάδα: Σαπουντζόγλου Γ., Καθηγ. Χατζηκωνσταντίνου Γ. (Δ.Π.Θ.), Δρ. Μητράκος Θ. (Τράπεζα της Ελλάδος) και Πεντότης Χ. (ABN AMRO BANK). Έκδοση Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, (ISBN 978-960-7170-03-3), Αθήνα 2010.“On Financial Bubbles, Investment Decisions and Investor’s Utility”, (With Sp. Symeonides), Athens University of Economics and Business, Department of Economics Working Paper Series Nr 6-2014, pp. 1-35.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το συγγραφικό του έργο κινούνται στον χώρο της Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης και Τραπεζικής Οικονομικής, της Νομισματικής Θεωρίας και Πολιτικής, και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης.

Η επίσημη ανακοίνωση της Attica Bank την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου

Συμπλήρωση της Σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκρότησή του σε Σώμα.

Η Attica Bank ανακοινώνει ότι το τρέχον Διοικητικό Συμβούλιό της Τράπεζας σε σημερινή του συνεδρίαση, προέβη στην συμπλήρωση της σύνθεσής του και συγκροτήθηκε σε Σώμα για το υπόλοιπο της θητείας του ως εξής:

1. Γεράσιμος Σαπουντζόγλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μη εκτελεστικό μέλος.

2. Κωνσταντίνος Μακέδος, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μη εκτελεστικό μέλος.

3. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος.

4. Ιωάννης Τσακιράκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος.

5. Αθανάσιος Τσάδαρης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος.

6. Άννα Πουσκούρη – Reiche, μη εκτελεστικό μέλος.

7. Γεώργιος Παναγιώτου, ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος.

8. Γεώργιος Βλαχάκης, ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος.

9. Ιωάννης Κυριακόπουλος, ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος.

10. Ιωάννης Μαρμαγγιόλης, μη εκτελεστικό μέλος.

11. Δημήτριος Τζαννίνης, μη εκτελεστικό μέλος.

12. Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου, μη εκτελεστικό, πρόσθετο μέλος δυνάμει των διατάξεων του Ν.3723/2008.

Ύστερα από τα παραπάνω, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας που έχει προγραμματιστεί για τις 20.9.2016, δύναται είτε να αποφασίσει να μην συζητηθεί το θέμα της εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου και να παραμείνει το παραπάνω Διοικητικό Συμβούλιο έως το τέλος της θητείας του (έως τον Ιούνιο του 2019), είτε να προχωρήσει στην εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου με 3ετή θητεία.

Για όλες τις παραπάνω εξελίξεις η Διοίκηση της Τράπεζας παραμένει σε διαρκή επικοινωνία με την αρμόδια εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος).

Keywords
attica bank, attica, attica, attica bank, διεθνές νομισματικό ταμείο, abn amro bank, παναγιωτης ρουμελιωτης, λαικη τραπεζα, abn amro, τραπεζες, ελλαδα, συμμετοχή, ceo, funds, αιγυπτος, monde, αθηνα, βενιζελος, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, σταυροι, art, innovation, ΔΝΤ, εοκ, finance, διασ, european, group, unesco, korea, abn, bubbles, athens, business, working, series, εθνικη τραπεζα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, bubbles, οικονομικη κριση, το θεμα, εοκ, θεμα, θητεια, πειραιως, πλαισιο, πτυχιουχος, σημερινη, ceo, ανθρωπινα δικαιωματα, αννα, βαλκανια, γινει, διεθνές νομισματικό ταμείο, διοικηση, διδυμο, ευρω, ενδιαφεροντα, επικοινωνια, ετων, ιδια, θεσεις εργασιας, θεωρια, εκδοσεις, λειτουργια, ομαδα, προβληματα, ρολο, σειρα, συμμετοχή, σωμα, τυφλα, τμημα, φοντα, ιωαννης, κωνσταντινος, athens, group, αγνωστο, ανηκει, art, business, δικαιωματα, finance, innovation, monde, series, ταξιαρχης, funds, τραπεζα, θεματα, θεσεις, unesco, working, european
Τυχαία Θέματα