Υποβρύχια: Κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή

Στην κατάθεση της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «επιζήμια παραχώρηση των ναυπηγείων σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν να εξεταστούν οι συμβάσεις του 2000 και του 2002, καθώς και ο ισχύων νόμος του 2010 που υπεγράφη στις 30 Σεπτεμβρίου

από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν επίσης να κατατεθεί στη Βουλή κάθε πληρωμή που έχει πραγματοποιηθεί από την υπογραφή των συμβάσεων μέχρι σημερα, αντίγραφα για την πληρωμή και παραστατικά είσπραξης, και την πλήρη αλληλογραφία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων σχετικά με την ασφάλεια των υποβρυχίων και τους κίνδυνους από τη διακοπή λειτουργίας του ναυπηγείου Σκαραμαγκά.

Στην πρόταση αναφέρεται ακόμη πως «οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέτυχαν παταγωδώς στη διαχείριση του ζητήματος των κρατικών ενισχύσεων.»

Eιδικότερα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «η Εξεταστική Επιτροπή, εφόσον συσταθεί, προφανώς θα αποφασίσει ποια πρόσωπα θα εξετάσει και ποιά έγγραφα θα ζητήσει» ωστόσο θεωρείται απαραίτητη για την αξιωματική αντιπολίτευσης η προσκομιδή εγγράφων, όπως:

α. κάθε πληρωμή που έχει πραγματοποιηθεί από την υπογραφή των συμβάσεων μέχρι σήμερα, αναφέροντας το ακριβές ποσό, τον λόγο πληρωμής, την σύμβαση την οποία αφορά, τον δικαιούχο της πληρωμής και την ημερομηνία εκταμίευσης του κάθε ποσού.

β. αντίγραφα για την πληρωμή και παραστατικά είσπραξης από τον δικαιούχο της εντολής. Επίσης λεπτομερή στοιχεία του δικαιούχου του λογαριασμού και της Τράπεζας από την οποία πραγματοποιήθηκε η πληρωμή και της Τράπεζας στην οποία μεταφέρθηκε κάθε ποσό πληρωμής.

γ. την ύπαρξη εγγύησης (εγγυητικής επιστολής) υπέρ του Ε.Δ. για την εκταμίευση των ποσών αυτών και την τύχη της μετά την συνεχιζόμενη επί δύο και πλέον έτη διακοπή της λειτουργίας των ΕΝΑΕ.

δ. εάν υφίστανται γεννημένες αξιώσεις του Ε.Δ. κατά των ΕΝΑΕ και των μετόχων τους από τις άνω συμβάσεις και αν το Υπουργείο έχει αναθέσει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την διατύπωση γνώμης και την άσκηση δικαστικών ενεργειών για την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Είναι απαραίτητο να προσκομιστούν, εφόσον υπάρχουν, έγγραφα του Ν.Σ.Κ. αναφορικά με την υφιστάμενη διένεξη του Ε.Δ. με τα ΕΝΑΕ και τους μετόχους τους.

ε. εάν τα Υποβρύχια που ανήκουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο Ε.Δ. είναι ασφαλισμένα, και αν όχι, για πόσο χρονικό διάστημα παραμένουν ανασφάλιστα και ποια μέτρα έχουν ληφθεί, και πότε, για την προστασία τους από πρόκληση φθοράς, βλάβης ή καταστροφής τους.

στ. την πλήρη αλληλογραφία μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με την ασφάλεια των Υποβρυχίων και τους κινδύνους από την διακοπή λειτουργίας του Ναυπηγείου.

Η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και για να συσταθεί θα πρέπει η πρόταση να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία όλων των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον από 151 βουλευτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα