Βενιζέλος: «Πρέπει να μιλάμε και για τους ανθρώπους, όχι μόνο για τους αριθμούς»

Η καταπολέμηση της ανεργίας και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν τα κύρια σημεία της συζήτησης στο γεύμα που παρατέθηκε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου.

Αναλυτικά τι δήλωσε:

Για τη συνάντηση:

«H

συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ ήταν φιλική και ενδιαφέρουσα. Αλλά πέρα από τα γενικότερα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, εμάς όπως καταλαβαίνετε, μας ενδιαφέρουν τα επείγοντα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Το πρώτο θέμα είναι τα προγράμματα για την ανεργία. Να μας βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδικαστικά, γραφειοκρατικά. Δεύτερον, το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, γιατί αυτό και την ψυχολογία της αγοράς θα την επηρεάσει πάρα πολύ θετικά.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στο όριο τους και φυσικά θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα. Πρέπει η βιωσιμότητα του προγράμματος, που είναι κάτι παραπάνω από τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, να διασφαλιστεί μέσα από τη δυναμική του προγράμματος. Και αυτά νομίζω ότι έχουν γίνει αντιληπτά από τους εταίρους μας».

Για το αν συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο συμβιβασμού αναφορικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

«Όχι, δεν συζητήσαμε για το αντιρατσιστικό, συζητήσαμε με τον κ. Ντάισελμπλουμ για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τη διαρκή διαπραγμάτευσή μας με τους Ευρωπαίους εταίρους.»

Για το αν έγινε συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους

«Έγινε κουβέντα για όλα όσα περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Εurogroup. To Εurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν προβλέψει ρητά στα ανακοινωθέντα τους, ότι θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, μόλις επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αυτό είναι ένα δεδομένο της διαπραγμάτευσής μας, της συμφωνίας μας. Είναι κάτι που υπάρχει στη δυναμική του PSI και της μείωσης του χρέους, όπως συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο του 2012, όπως και η ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης. Εδώ αγωνιζόμαστε επί χρόνια, επί μήνες, στο πλαίσιο μίας στρατηγικής και πρέπει αυτά όλα να τα θυμίζουμε πάντα, γιατί φυσικά δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για δημοσιονομικούς στόχους, όπως το έλλειμμα ή μόνο το χρέος. Πρέπει να μιλάμε και για την κοινωνική συνοχή, για την ανεργία των νέων, για την κοινωνία και τους ανθρώπους, όχι μόνο για τους αριθμούς.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν χειρίζεται τεχνικά το θέμα. Αντιλαμβάνεται όμως, όπως κάθε Ευρωπαίος υπουργός, ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε την αγορά. Και δεν είναι δυνατόν σε έναν τομέα τόσο κρίσιμο για την Ελλάδα, γιατί εφάπτεται με την τουριστική αγορά και ιδίως με την αγορά των θερινών διακοπών στην Ελλάδα να μην κάνουμε μία κίνηση, γιατί το μέτρο αυτό ήταν προσωρινό, όταν ελήφθη.

Κοιτάξτε, το έχω πει και άλλη φορά: Λάβαμε δύσκολα προσωρινά μέτρα για να βγούμε από την περιδίνηση, από τον κλονισμό, να κρατηθούμε όρθιοι. Αυτά τα προσωρινά μέτρα πρέπει τώρα να αντικατασταθούν. Αυτό αφορά και τον ΦΠΑ στην εστίαση, αφορά και το «χαράτσι» της ΔΕΗ, το ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, χωρίς επιβάρυνση των πραγματικών αγροτών».

Για το αν θα υπάρξει νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα:

«Θα γίνει τη στιγμή που πρέπει»

Keywords
Τυχαία Θέματα