Το Plan B της Κύπρου-Σύσταση επενδυτικού ταμείο με στόχο να συγκεντρωθούν πάνω από 5 δισ ευρώ

Τελική πρόταση για διάσωση της κυπριακής οικονομίας τίθεται επί τάπητος το πρωί σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με στόχο να εγκριθεί το απόγευμα από τη Βουλή.

Η πρόταση προβλέπει τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, Εκκλησία) φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό πολύ κοντά στα 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το ύψος του «κουρέματος» καταθέσεων. Στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και

η ΚΤ με τα αποθέματα χρυσού ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει.

Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου. Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι «το βασικό είναι αυτό το Ταμείο να μην επιβαρύνει την Κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ.

Η τρόικα φαίνεται να είναι ανένδοτη όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα «συμβολικό» κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών. Κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία η κατάσταση πλέον δεν διασώζεται, ενώ αναπνοές ζωής προσπαθούν να δοθούν για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν τρέφει πλέον μεγάλες προσδοκίες από τη ρωσική κυβέρνηση αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να πετύχει την επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου.

Η χθεσινή μέρα ήταν πάντως δύσκολη για την πολιτική ηγεσία της Κύπρου που αντιλήφθηκε μέσα από τις επαφές στη Μόσχα και στη Λευκωσία ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα.

Η Μόσχα φαίνεται να μη θέλει να αναμειχθεί στην διαμάχη της Λευκωσίας με το μεγαλύτερο της εμπορικό εταίρο, την ΕΕ, και η τρόικα ξεκαθαρίζει ότι χωρίς την εισφορά της Κύπρου ύψους 5,8 δισ. ευρώ και χωρίς κούρεμα, το επόμενο βήμα είναι η εκκαθάριση των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα