Στουρνάρας: Άλλο το «όχι» σε κανένα μέτρο κι άλλο το «όχι σε οριζόντια μέτρα»

Μεγάλη είναι η απόσταση ανάμεσα στο «καθόλου μέτρα» και στο «όχι σε οριζόντια μέτρα» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στα ΝΕΑ ο Γιάννης Στουρνάρας, είπε: «Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ ευρώ έναντι 2,5 δισ. της τρόικας» ενώ σημείωσε πως «αυτά τα 500 εκατ. ευρώ όμως

από κάπου θα πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του κενού οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν». Ο κ. Στουρνάρας συμπληρώνει ότι αν πάμε στο «κανένα μέτρο» θα κινδυνεύσει να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε, σταματώντας πρώτα κάθε συζήτηση για ρύθμιση του χρέους.

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Βρούτσης, κινούμενος σε άλλο μήκος κύματος, διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων και ότι αυτά που προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας είναι τα ήδη ψηφισμένα. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εργασίας μιλούν για:

- Τα «παλιά», δηλαδή μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ. Θα είναι νέα για τους ασφαλισμένους, αλλά ήδη διακηρυγμένα από την κυβέρνηση.

- Τα «στοχευμένα» και ψηφισμένα, δηλαδή μείωση των κύριων συντάξεων ευγενών Ταμείων λόγω μείωσης των εισφορών. Εκτιμάται ότι αυτό σημαίνει μειώσεις 2% στη ΔΕΗ, 1,5% στον ΟΤΕ και 1% στις τράπεζες. Θα την πληρώσουν πολλοί συνταξιούχοι, αλλά το μέτρο δεν είναι οριζόντιο.

Αντίθετα, στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν στο τραπέζι και τα «δύσκολα», όπως η αύξηση της 35ετίας -για όσους παλαιούς εργαζομένους τη δικαιούνται – στα 40 χρόνια, στο πλαίσιο της «κατάργησης των αποκλίσεων από γενικούς κανόνες», που είπε ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του την περασμένη Δευτέρα.

Το συγκεκριμένο μέτρο, όμως, υπάρχει κίνδυνος να τινάξει στον αέρα τον στόχο της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, αφού πολλοί δεν θα μπορούν πλέον να βγουν στη σύνταξη – οπότε θα απαιτηθούν περισσότερες απολύσεις. Φαύλος κύκλος, δηλαδή.

Keywords
Τυχαία Θέματα