Στη φυλακή για έξι μήνες θα μπαίνουν οι βενζινοπώλες που «πειράζουν» τις αντλιες

Φυλάκιση έξι μηνών για όσους «πειράζουν» τις αντλίες καυσίμων προβλέπεται στο νομοσχέδιο του αγορανομικού κώδικα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Εθνος ,  με άλλες διατάξεις του βάζει τέλος στους «αυτοφοράκηδες» που πλήρωναν οι κερδοσκόποι επιχειρηματίες για να γλιτώνουν τις δικαστικές ποινές όταν εντοπίζονταν να διακινούν ακατάλληλα τρόφιμα.

Ειδικότερα, με το νέο κείμενο προβλέπεται ότι αν σε ένα βενζινάδικο βρεθεί «πειραγμένη» αντλία, ο πρατηριούχος θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον

έξι μηνών, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε αντλία.

Παράλληλα αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του βενζινάδικου και δεν θα επιτρέπεται η χορήγηση νέας στο ίδιο σημείο, για ομοειδή ή παρόμοια επιχείρηση, όχι μόνο στον παραβάτη αλλά και στους συγγενείς του μέχρι δευτέρου βαθμού.

Με άλλες διατάξεις θα τιμωρούνται αυστηρότερα και όσοι επιχειρηματίες διακινούν επικίνδυνα για την υγεία τρόφιμα. Ως αυτουργοί για τα ποινικά αδικήματα δεν θα διώκονται μόνο οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών, αλλά πλέον και οι εν τοις πράγμασι ασκούντες τη διοίκηση και διαχείριση της επιχείρησης. Οπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, μπαίνει τέλος στην πρακτική που ακολουθούσαν κάποιοι με τους «αυτοφοράκηδες». Δηλαδή πλήρωναν συνήθως ηλικιωμένα άτομα για να εμφανίζονται ως νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών και τα διοικητικά στελέχη γλίτωναν από τις κυρώσεις.

Εξάλλου, με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί κατ” εξουσιοδότηση του νέου αγορανομικού κώδικα θα αυξηθούν τα πρόστιμα και επιπλέον για κάθε παράβαση θα αντιστοιχεί και η συγκεκριμένη χρηματική ποινή. Εχουν το δικαίωμα οι παραβάτες να πληρώνουν τα μισά πρόστιμα αν τα καταβάλλουν εγκαίρως.

Σε άλλα άρθρα καταργούνται απαρχαιωμένες ρυθμίσεις που έδιναν το δικαίωμα στον υπουργό να απαγορεύει τις εξαγωγές ή π.χ. που προέβλεπαν συγκεκριμένο τρόπο για την παραγωγή τροφίμων.

Στο νομοσχέδιο αλλάζει και ο τρόπος αναγραφής των τιμών στη διάρκεια των προσφορών. Στις ταμπέλες θα υπάρχουν οι τιμές προ και μετά της μείωσης των τιμών και όχι το ποσοστό.

Keywords
Τυχαία Θέματα