Πόσο θα πάει το… μαντρί – Πενταπλάσιος ο φόρος για αγροτεμάχια με κατοικία

«Πονοκέφαλο» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών, οικοπέδων, αγροτεμαχίων αλλά και των… γιαπιών προκαλεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι πενταπλάσιος εάν έχουν κατοικία ανεξαρτήτως επιφάνειας. Ενδεικτικά αν κάποιος διαθέτει 10 παραθαλάσσια στρέμματα στην Παλαιά Φώκαια ο φόρος- εάν δεν υπάρχει κατοικία στο αγροτεμάχιο- υπολογίζεται στα 173,25 ευρώ, αλλά εάν υπάρχει κατοικία, τότε φτάνει στα 866,25 ευρώ! Για 4 στρέμματα στα Μεσόγεια Αττικής χωρίς κατοικία ο φόρος υπολογίζεται στα 20,21 ευρώ, αλλά αν υπάρχει κατοικία διαμορφώνεται στα 101,05

ευρώ.

Ανάλογες δυσκολίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όσοι αδυνατούν να αποπερατώσουν τη κατασκευή κατοικίας καθώς ο φόρος στα γιαπιά υπολογίζεται με συντελεστή απομείωσης 0,4, ενώ ως ημιτελή θεωρούνται όσα δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα ή έχουν εργοταξιακό ρεύμα και παραμένουν «κενά». Για μια μονοκατοικία 80 τ.μ. που κτίσθηκε προ 5ετίας στην Πάρο ο φόρος εάν είχε ολοκληρωθεί η κατοικία, θα ήταν 514 ευρώ αλλά και τώρα η επιβάρυνση θα φτάνει τα 206 ευρώ.

Τέλος ακόμα και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ελάφρυνση από την εφαρμογή του νέου Ενιαίου Φόρου, αυτό προκύπτει εάν η σύγκριση γίνει και με το Τέλος Ακινήτων- το οποίο είχε έκτακτο χαρακτήρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα