Παθήσεις του πέους- Συμπτώματα και θεραπείες

Φλεγμονές, λοιμώξεις, παθολογικά σύνδρομα, ακόμη και κατάγματα…Ποιός είπε ότι το πέος δεν περνάει τα δικά του μαρτύρια; Η σύγχρονη ανδρολογία εντοπίζει τα προβλήματα και προτείνει λύσεις.

Μια σύντομη ανατομική περιγραφή του πέους

Η ρίζα του πέους εισχωρεί στο σώμα πάνω από το όσχεο και μπροστά από την ηβική σύμφυση. Στην άκρη του πέους σχηματίζεται η βάλανος, στο πρόσθιο τμήμα της εντοπίζεται το στόμιο της ουρήθρας. Ανάμεσα στη βάλανο και το σώμα του πέους υπάρχει η βαλανοποσθική αύλακα, γύρω από την οποία αναδιπλώνεται το δέρμα που καλύπτει το πέος, διαμορφώνοντας την ακροποσθία. Κατά την στύση το πέος αποτελείται από δυο πλάγιους κυλίνδρους που ονομάζονται σηραγγώδη σώματα και ένα προς τα εμπρός, που ονομάζεται σπογγώδες σώμα

Βραχύς χαλινός

Ο χαλινός είναι μια πτυχή του δέρματος που βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του πέους και ενώνει τη βάλανο με την πόσθη. Όταν έχει μικρό μήκος τότε ονομάζεται βραχύς χαλινός και έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζει την αποκάλυψη της βαλάνου κατά τη στύση ή σε περίπτωση που η βαλανος αποκαλύπτεται να κανει καμψη προς τα κάτω λόγω έλξης από το βραχύ χαλινό.

Η κατάσταση προκαλεί δυσφορία ή και ήπιο πόνο στον ανδρα και σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια έντονης σεξουαλικής επαφής να προκληθεί ρήξη του χαλινού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μικρής αιμορραγίας, που τον τρομάζει.

Όταν ο χαλινός είναι βραχύς και προκαλεί ενοχλήματα γίνεται μικρη χειρουργική επέμβαση

Φίμωση

Είναι η πιο συνηθισμένη πάθηση του πέους και ειναι το δέρμα της πόσθης που καλύπτει την βάλανο μόνιμα δημιουργώντας κάποια δυσάρεστα συμπτώματα ενώ αρκετές φορές ειναι αιτία βαλανοποσθιτιδας. Όταν η φίμωση ειναι ολική δηλαδη όταν καλύπτει πάντα της βάλανο υπάρχει ανάγκη χειρουργικής θεραπείας.

Μια φίμωση πρεπει να μας υποψιάσει για λανθανοντα σακχαρωδη διαβήτη ή για απορύθμιση του ήδη γνωστού διαβήτη.

Θεραπεια της φίμωσης είναι η περιτομή και ειναι μια απλή επέμβαση που γίνεται με τοπική ή και περιοχική αναισθησία

Φλεγμονές

Η πιο συνηθισμένη ειναι η βαλανοποσθιτιδα όπου το δέρμα της πόσθης αλλα και η βάλανος πρήζονται και προκαλουν κνησμό και πόνο καμιά φορά. Κοινά μικρόβια και μύκητες μπορούν να ειναι η αιτία, είτε σαν αυτομολύνσεις είτε απο σεξουαλική επαφή. Η διάγνωση συνήθως ειναι απλή όπως και η θεραπεία τους με αντιβιωτικά και αντιμυκητιασικά φάρμακα .

Μηχανική βαλανοποσθίτις

Ο ερεθισμός της βάλανου δεν σημαινει πάντα μόλυνση αλλα και ένας πιθανός τραυματισμός κατά την επαφή (βίαιη είσοδος, στεγνός κόλπος,τρίχες ) μπορεί να δημιουργήσει την εικόνα της μόλυνσης. Ακόμα και ο βραχύς ή σκληρός χαλινός μπορεί να προκαλέσει έντονο ερεθισμό που να μοιάζει με την κλασική φλεγμονή. Η μερική φίμωση επίσης προκαλεί λόγω της σύσφιξης της βάλανου μια εικόνα ερεθισμού που μπορεί να μοιάσει με την φλεγμονή.

Συγγενής στροφή του πέους

Το πέος από την γέννηση μπορεί να εχει κάποιου μικρού βαθμού κάμψη χωρίς ,όμως να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Όταν όμως ειναι ιδιαίτερα μεγάλη η κάμψη ως προς την ιδανική ευθεία με συνέπεια να προκαλείται δυσκολία στη επαφή ή ακόμα και έντονο άγχος δυσμορφίας, μπορεί να χρειαστεί αποκατάσταση, δηλαδή ευθειασμός με χειρουργική επέμβαση.

Νόσος Peyronie

Η Ν. PEYRONIE είναι μία σχετικά σπάνια νόσος η οποία προκαλεί παραμόρφωση και στροφή του πέους, μερικές φορές τόσο μεγάλη που να καθιστά αδύνατη την ερωτική επαφή. Ταυτόχρονα ο άνδρας συχνά αναφέρει πόνο, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και δυσκολία στη στύση με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη,και συχνά αδύνατη η σεξουαλική επαφή.

Συχνά οι άνδρες που εμφανίζουν αυτή την νόσο αναφέρουν τραυματισμό του πέους στο παρελθόν που έχει γίνει κατά τη σεξουαλική επαφή. Πιθανά μικροτραυματισμοί, που δεν γίνονται αντιληπτοί από τον άνδρα μπορούν και να προκαλέσουν τη κάμψη του πέους. Αυτό όμως είναι μία από τις αιτίες που είναι δυνατό να προκαλέσουν το πρόβλημα.

Κάταγμα Πέους

Το κάταγμα πέους σημαίνει ρήξη του ινώδους χιτώνα με ρήξη των σηραγγωδών σωμάτων. Συνήθως η περιγραφή από τους ασθενείς περιλαμβάνει, αναφορά ήχου σαν κάτι να έσπασε που συνοδεύτηκε αμέσως μετά από οξύ πόνο, αυτόματη απώλεια της στύσης και αιμάτωμα πάνω στο σώμα του πέους.

Το κάταγμα του πέους μπορεί να γίνει αντιληπτό με ψηλάφηση με συχνό τον εντοπισμό σκληρίας. Το πέος που έχει υποστεί κάταγμα στρέφει και παραμορφώνεται.Το κάταγμα του πέους συνηθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά άμεσα στο πρωτο 24ωρο.

Πριαπισμός

Είναι η παθολογική, επώδυνη, συνεχής στύση του πέους χωρίς να έχει προηγηθεί σεξουαλική διέγερση, και χρειάζεται ιατρική παρέμβαση, φαρμακευτική ή χειρουργική ανάλογα.

Προκαλείται από παθολογικές αιτίες όπως η λευχαιμία, η αιμορροφιλία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία, από όγκους κοιλίας, πέους, προστάτη, από φλεγμονές και τραυματισμούς του πέους.

Επίσης από τη χρήση αντικαταθλιπτικών, νευροληπτικών, αντιυπερτασικών, αντιπηκτικών και από την κοκαΐνη.

Μπορεί επίσης να είναι ιδιοπαθής από αδιευκρίνιστες αιτίες, είτε είναι φαρμακευτικός πριαπισμός από την χρήση των ενδοπεϊκών ενέσεων.

Ο πριαπισμός χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση είτε συντηρητική που περιλαμβάνει χρήση αντιδότων φαρμάκων και φλεβική παρακέντηση είτε χειρουργική, μέσα στις πρώτες 24-48 ώρες από την εμφάνιση της πάθησης.

Γράφει η Ειρήνη Πεδιαδίτη, Χειρουργός- ουρολόγος

Πηγή: healthpress

Keywords
Αναζητήσεις
φλεγμονή του πέους , αιματομα χαμηλα στο πεος
Τυχαία Θέματα
Παθήσεις, - Συμπτώματα,pathiseis, - sybtomata