«Ορκος τιμής» για τον Κουβέλη, «πονοκέφαλος» για τον Σαμαρά το χαράτσι

«Όποιος βρει 800 εκατ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς τέλος ακινήτων να μας το πει» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, λίγο πριν τη σύσκεψη των αρχηγών. Συμβιβασμό με Βενιζέλο και Κουβέλη χωρίς να «αδειάσει» Στουρνάρα αναζητά ο πρωθυπουργός.

Δίνουν και παίρνουν τα

φαρμακερά σχόλια πέριξ του τριγώνου Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους κυβερνητικούς του εταίρους, όπου ο πρωθυπουργός θέλει να υπάρξουν αποφάσεις για το μείζον ζήτημα του τέλους ακινήτων το οποίο έχει εξελιχθεί σε έναν… όρκο τιμής για τον Φώτη Κουβέλη.

Η κατάσταση περιπλέκεται από τη στάση του Ευ. Βενιζέλου που ζητεί κοινή και σαφή απόφαση και από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα με το επιχείρημα ότι η ΔΗΜΑΡ στα δύσκολα πάντα κάνει ένα βήμα πίσω αφήνοντας τους δυο να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά. Αυτή η αίσθηση υπάρχει και σε αρκετά κυβερνητικά στελέχη και «γαλάζιους» βουλευτές που δεν θέλουν να βρεθούν μπροστά σε μία ακόμη δύσκολη ψηφοφορία στη βουλή για το χαράτσι αν και από το Μαξίμου, παρά τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, εξηγούν ότι δεν έχει μεγάλη σημασία για το εάν η επέκταση του χαρατσιού πάει ως νομοθέτημα, τροπολογία ή πράξη νομοθετικού περιεχομένου αφού και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εγκριθεί μέσα σε διάστημα σαράντα ημερών.

Η γενικότερη αίσθηση πάντως που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως πολύ δύσκολα ο κ. Βενιζέλος θα τραβήξει στα άκρα την υπόθεση «χαράτσι» από τη στιγμή που πρόκειται για έναν… δικό του φόρο. Ωστόσο «γαλάζια» στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πώς θα περάσει επικοινωνιακά το χαράτσι δεδομένης της κατάστασης που έχει πλέον διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς όπως λένε «θα εμφανιστεί για μία ακόμη φορά ο Κουβέλης ως… τροπαιούχος της διαπραγμάτευσης».

Η ΔΗΜΑΡ προσέρχεται στη συνάντηση λέγοντας «όχι» στο χαράτσι παρά το γεγονός ότι στη συνάντηση που προηγήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για την «τρύπα» περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργηθεί μέχρι τον Οκτώβριο σε περίπτωση που δεν εισπραχθεί ο συγκεκριμένος φόρος. Και παρά την αισιοδοξία που έδειξε έξω από το Μαξίμου ο Γ. Στουρνάρας και ο ίδιος γνωρίζει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του δεν πρόκειται να προλάβουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του ενιαίου φόρου για τα ακίνητα σε διάστημα που θα του επιτρέψει να καλύψει αυτήν την τρύπα.

«Όποιος μπορεί να βρει 800 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς τέλος ακινήτων και με άλλον τρόπο να μας το πει» σημείωνε στο real.gr κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που ξορκίζει το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η κυβέρνηση από την τρόικα για επιπρόσθετα μέτρα άλλου χαρακτήρα αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να «εμπιστεύονται» τη ΔΕΗ σε αντίθεση με τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Ως εκ τούτου ο Αντώνης Σαμαράς καλείται απόψε να διαχειριστεί και πάλι μία ιδιαίτερα περίεργη κατάσταση με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη. Οι πληροφορίες του real.gr επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνέψει την κυβερνητική συνοχή και απλά θα επιχειρήσει μία ακόμη «εσωτερική διαπραγμάτευση» με τους δυο εταίρους του. Η ισορροπία κάθε άλλο παρά εύκολη είναι: Εάν ο κ. Σαμαράς κάνει πίσω θα εμφανιστεί σαν να «αδειάζει» τον υπουργό του που εισηγήθηκε να παραμείνει το χαράτσι έως το τέλος του 2013 στη ΔΕΗ, εάν όχι τότε θα διακινδυνέψει μια κοινοβουλευτική διαδικασία με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το βασικό εναλλακτικό σενάριο που αφορά στην αύξηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών, μεταξύ των οποίων και οι ΟΤΑ, με ταυτόχρονη μείωση του τέλους ακινήτων –από 10% έως 20%- για το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών με μεσαία και μικρά ακίνητα, εκ των πραγμάτων είναι η μοναδική πρόταση που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή ο κ. Σαμαράς αφού δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή προετοιμασία για το σχεδιασμό, την απόφαση και την εφαρμογή του ενιαίου τέλους για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Με μεγάλο ενδιαφέρον ως εκ τούτου αναμένεται η στάση που θα έχουν οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης απέναντι στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η επίσκεψη της τρόικας μπορεί να διαρκέσει ως και δέκα ημέρες. Και σε κάθε περίπτωση σημειώνουν πως όλα τα μέτωπα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τα τέλη Απριλίου κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα προλάβει, εάν ισχύσει αυτό το χρονοδιάγραμμα, το Eurogroup της 12ης του μηνός καθώς μέχρι τότε δεν θα έχουν, όπως όλα δείχνουν, ολοκληρωθεί οι συζητήσεις της τριμερούς με την κυβέρνηση.

Πηγή: real.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα