Οι ήρωες της Κένυας- Βοήθησαν να σωθεί μία οικογένεια [εικόνες –βίντεο]

Ένας άνδρας που έμαθε να χειρίζεται όπλα για να υπερασπίζεται τα κοπάδια της οικογένειάς του και τρεις γυναίκες που έγιναν ανθρώπινη ασπίδα. Είναι μερικοί από τους ήρωες της συγκλονιστικής υπόθεσης ομηρείας στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι στηνΚένυας.

Είναι η ιστορία της οικογένειας Walton. Βρέθηκαν όλοι στο εμπορικό κέντρο Westgate το περασμένο Σάββατο. Η εισβολή Σομαλών ισλαμιστών μαχητών τους βρήκε εκεί. Τρόμος, πανικός και ένας άνδρας ήρωας, που έσωσε μια οικογένεια.

Αριστερά, η Katherine Walton με τη δίχρονη κόρη της στην αγκαλιά της. Μαζί της μια από τις Ινδές γυναίκες,

με το 13μηνών βρέφος στην αγκαλιά της – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Η Katherine Walton αποφάσισε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου να πάρει τα πέντε παιδιά της και να πάνε μια βόλτα μέχρι το εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι.

Η οικογένεια Walton μετακόμισε στην Κένυα πριν από δυο χρόνια

Οι δυο έφηβοι γιοι της 38χρονης προχώρησαν και ακολουθούσε εκείνη με τις τρεις κόρες τους, 4 και 2 ετών και 13 μηνών. Η 4χρονη Portia, το κοριτσάκι της συγκλονιστικής φωτογραφίας του Reuters, είναι εκείνη την οποία ο Abdul Haji βοήθησε να ξεφύγει σώα.

«Πήγαινα να βρω τα δυο αγόρια μου στο σούπερ μάρκετ όταν άκουσα μια μεγάλη έκρηξη. Άρπαξα τα κορίτσια και αρχίσαμε να τρέχουμε. Μια γυναίκα μας τράβηξε πίσω από ένα τραπέζι. Μπορούσα να δω τις σφαίρες να χτυπούν στους τοίχους και κόσμο να ουρλιάζει».

Η 38χρονη γυναίκα άκουσε τους δράστες να φωνάζουν ομήρους, να τους ζητούν να σταθούν όρθιοι και μετά να ακούγονται πυροβολισμοί. «Δε μπορεί να ξεχάσει τη μυρωδιά της πυρίτιδας», λέει ο Philip Walton, ο 39χρονος σύζυγός της.

Η ιστορία της οικογένειας Walton δεν έχει ήρωα μόνο τον Abdul Haji αλλά και δυο γυναίκες. Μια Κενυάτισσα, που αν και τραυματισμένη και δυο Ινδές, που κρύβονταν μαζί τους έγιναν «ασπίδα» και προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα τρομοκρατημένα παιδιά της οικογένειας.

Τα δυο μικρότερα κοριτσάκια έπαιζαν με το κινητό της μητέρας τους, σα να μη συνέβαινε τίποτα. Ίσως αυτό να τους έσωσε τη ζωή

Λίγα μέτρα μακριά, βρισκόταν ο Abdul Haji. Γιός πρώην υπουργού Ασφαλείας της Κένυας, έφτασε στο εμπορικό κέντρο όταν έλαβε ένα μήνυμα από τον αδερφό του, που είχε παγιδευτεί εκεί. Είχε μαζί του ένα πιστόλι. Είχε μάθει να χειρίζεται όπλα από μικρός, όταν τον δίδαξε ο πατέρας του για να μπορεί να υπερασπίζεται τα ζώα τους από τους ληστές.

Ήταν ένας από τους ανθρώπους που προσέφερε κάλυψη στους εργαζόμενους του Ερυθρού Σταυρού που έφτασαν στον τόπο του μακελειού και βοήθησε τα μέγιστα να απομακρυνθούν περισσότεροι από 1.000 όμηροι.

Καθώς στεκόταν κοντά στην πόρτα του σούπερ μάρκετ, είδε τις γυναίκες να κρύβονται κάτω από το τραπέζι. Το σημείο όπου βρίσκονταν ήταν ακριβώς στη μέση της ανταλλαγής πυρών. Ο Abdul Haji ρώτησε την Katherine Walton, αν μπορούσαν να τρέξουν προς το μέρος του. Αλλά είδε πως είχε παιδιά. Και τότε, ζήτησε το μεγαλύτερο παιδί να τρέξει προς εκείνον. Η στιγμή που η 4χρονη Portia άρχισε να τρέχει προς τον Haji αποτυπώθηκε σε μια εκπληκτική φωτογραφία του Goran Tomasevic για το Reuters.

Η μικρή Portia δεν είναι από τα παιδιά που θα έτρεχαν κοντά σε έναν ξένο. Ειδικά σε κάποιον που κρατά πιστόλι, είπε ο πατέρας της που την ώρα της ομηρίας βρισκόταν στις ΗΠΑ για επαγγελματικό ταξίδι

«Της είπα να τρέξει και έτρεξε», είπε η μητέρα της. Την ώρα που η Katherine Walton ήταν παγιδευμένη κοντά στο σούπερ μάρκετ, τα δυο αγόρια της ήταν κρυφτεί με μια άλλη οικογένεια στο υπόγειο του εμπορικού κέντρου. Και εκείνα κατάφεραν να ξεφύγουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ABDUL HAJI ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα