ΗΠΑ: Δεν είναι «βέβαιοι» για τα χημικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση «προς το παρόν» να πουν μετά βεβαιότητας εάν έγινε χρήση χημικών όπλων στα προάστια της Δαμασκού όπου η συριακή αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δώσει οδηγίες στις υπηρεσίες πληροφοριών να συγκεντρώσουν κατεπειγόντως ό,τι υλικό διαθέτουν ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε

θέση να πούμε οριστικά ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά, είπε η Ψάκι προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών «να συγκεντρώσουν επιπρόσθετες πληροφορίες το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, συνομίλησε με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και με ομολόγους του πολλών χωρών για το θέμα αυτό. Ο Κέρι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του μιλώντας με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να εξετάσει το ζήτημα.

«Εάν αληθεύουν αυτές οι αναφορές, τότε θα πρόκειται για μια αποτρόπαιη και κατάφωρη κλιμάκωση της χρήσης χημικών όπλων από το (συριακό) καθεστώς», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο Κέρι συνομίλησε τηλεφωνικά για το θέμα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν, την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιορδανίας, του Κατάρ και της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα