Γεωργιάδης: Τη Δευτέρα οι αιτήσεις για 1.300 ανέργους επαγγελματίες Υγείας

Σε εφαρμογή την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στην υγεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το εν λόγω πρόγραμμα, 1.300 επαγγελματίες Υγείας, όπως γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικοί, τεχνικοί Πληροφορικής θα καταρτιστούν σε μονάδες υγείας της χώρας, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις από 9 έως 20 Δεκεμβρίου. Οι αιτήσεις και η αξιολόγηση θα γίνουν ηλεκτρονικά.

Ακόμη, όπως σημείωσε ο υπουργός, η μοριοδότηση θα γίνει με βάση τον χρόνο ανεργίας, την οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα και την ηλικία. Όσοι επιλεγούν, θα κάνουν θεωρητική κατάρτιση 240 ωρών και πρακτική 960 ωρών σε μονάδες υγείας, θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ η αμοιβή τους θα είναι 6 ευρω την ώρα, μικτά,και θα δίδεται ως εκπαιδευτικό επίδομα. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ και ειναι ύψους 15,6 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Υγείας από την πλευρά του, Γιάννης Μπέζας, το χαρακτήρισε πρόγραμμα «ανάσα», που θα δώσει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες υγείας να μπουν στην αγορά εργασίας, έστω προσωρινά, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύονται και τα δημόσια νοσοκομεία ή και τα ιδιωτικά, εφόσον συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Το σχέδιο του υπουργείου για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» επανέλαβε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής σχετικά με την συνέχιση της απεργίας των ιατρών του ΕΟΠΥΥ ενώ παρουσίασε τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου προκειμένου «να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Yγείας ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει απόφαση που θα αυξήσει το πλαφόν των μηνιαίων ραντεβού που μπορούν να κάνουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί από 200 σε 300 ραντεβού το μήνα και εφόσον υπάρξει ανάγκη ακόμη και σε 400 με σκοπό «να καλυφθούν και τα πρωινά ραντεβού». «Θα υπάρξουν νέες συμβάσεις για συμβεβλημένους ιατρούς» σχολίασε σημειώνοντας ότι οργανώνεται η μεταφορά επειγόντων περιστατικών της πρωτοβάθμιας υγείας στα νοσοκομεία.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε επίσης ότι με τα πολυιατρεία κλειστά λόγω απεργίας δίνεται η δυνατότητα να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς η μεταρρύθμιση, ενώ επιτέθηκε στους απεργούς λέγοντας ότι «δεν προσέρχονται σε διάλογο και εκβιάζουν να τους υπογράψουμε την εξαίρεση από την κινητικότητα. Η χώρα είναι σε συγκεκριμένη θέση και εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί». Καλούμενος δε να απαντήσει για το αν ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις σε ιατρικό προσωπικό στον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός εξήγησε ότι τέτοια δέσμευση δεν μπορεί να πάρει.

Σημείωσε ότι «Θέλουμε να φτιάξαμε ενιαίο σύστημα καθολικού χαρακτήρα που θα αποτελεί ανάσχεση μεταξύ της απευθείας εισαγωγής ασθενών στα 2βάθμια νοσοκομεία και αυτό θα γίνει με οικογενειακό ιατρό» και εξήγησε ότι αυτό αποτέλεσε την αιτία της σύγκρουσης καθώς «ο οικογενειακός ιατρός θα είναι ο βασικός υπεύθυνος για το που θα μεταφερθεί ο ασθενής.
Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί

Την ίδια ώρα, ούτε βήμα πίσω σύγκρουση με το υπουργείο Υγείας δεν κάνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, καθώς αποφάσισαν την παράταση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου διαμηνύοντας ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη».

Καλούν την κυβέρνηση να επιδείξει υπεύθυνη στάση απέναντι στα προβλήματα της περίθαλψης και το υπουργείο να προσέλθει στο διάλογο από μηδενική βάση χωρίς προαπαιτούμενα και «εμμονές για ανθρωποθυσίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα