Επιχείρηση αφοπλισμού των πιστολέρο βουλευτών-Συστάσεις και για το ντύσιμο

Σε στοίχημα για τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη αναδεικνύεται η επιχείρηση αφοπλισμού των «πιστολέρο της Βουλής».

Μετά τον σάλο που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες από δηλώσεις βουλευτών οι οποίοι κατήγγειλαν συναδέλφους τους για οπλοκατοχή, ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε εντολή στην αστυνομική φρουρά του Κοινοβουλίου να παρακρατείται το όπλο όποιου βουλευτή εντοπίζεται να οπλοφορεί και να του επιστρέφεται όταν αποχωρεί από τον

χώρο του Κοινοβουλίου.

Από χθες το απόγευμα, σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα, και έπειτα από εντολή Μεϊμαράκη, ενεργοποιήθηκε ένα μέτρο που δεν ευδοκίμησε στο παρελθόν. Μια μπλε κορδέλα έκλεισε την είσοδο στην ανατολική πύλη του Κοινοβουλίου, η οποία είναι γνωστή και ως «είσοδος των υπουργών», αναγκάζοντας τους εισερχομένους να μην παρακάμπτουν τη μαγνητική πύλη – τη μόνη ανενεργή έως τώρα – αλλά να περνούν από αυτήν ώστε να εντοπίζεται κάθε μεταλλικό αντικείμενο που φέρουν οι ίδιοι ή βρίσκεται στις αποσκευές τους, μεταξύ των οποίων και όπλα.

Είχε προηγηθεί μεσημεριανή σύσκεψη του κ. Μεϊμαράκη με τους αντιπροέδρους της Βουλής προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο και τον Δ” αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εφαρμόζεται κατά γράμμα ο Κανονισμός της Βουλής σε ό,τι αφορά την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά των βουλευτών, ενώ συζητήθηκε και η πρόταση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή σχετικά με την απαγόρευση της οπλοφορίας των βουλευτών εντός του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις εντολές που έχει δώσει ο Πρόεδρος της Βουλής στους φρουρούς της εισόδου, εφόσον ο εισερχόμενος στη Βουλή βουλευτής οπλοφορεί – κάτι που θα δείξει ο ανιχνευτής μετάλλων – τότε θα είναι υποχρεωμένος να αφήνει το όπλο του στους αστυνομικούς της εισόδου και να το παίρνει βγαίνοντας από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ. Πηγές του Προεδρείου της Βουλή έλεγαν χτες ότι οι διαστάσεις που πήρε το ρεπορτάζ σε διεθνή μέσα ενημέρωσης για οπλοφόρους βουλευτές δυσφημούν τη χώρα δημιουργώντας την εντύπωση ότι ακόμη και οι εκπρόσωποι του λαού νιώθουν ανασφαλείς μέσα στο Κοινοβούλιο. Η συγκεκριμένη κίνηση του Προεδρείου, ωστόσο, να ενεργοποιήσει ξανά τον ανιχνευτή μετάλλων της ανατολικής εισόδου προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις καθώς και στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά βουλευτών που οπλοφορούσαν αλλά δεν επέτρεπαν στους αστυνομικούς είτε να τους κάνουν σωματικό έλεγχο είτε να τους αφαιρέσουν τον όπλο τους επικαλούμενοι την ασυλία τους. Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2011 είχε δημιουργηθεί ένταση όταν αστυνομικός είχε ζητήσει από τον τότε βουλευτή της ΝΔ και νυν πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο να αφήσει το όπλο του στην είσοδο της Βουλής. Σύμφωνα με παλιούς κοινοβουλευτικούς, εκείνος απάντησε ότι το μεταλλικό αντικείμενο που εντοπίστηκε ήταν το κινητό του τηλέφωνο κι αρνήθηκε να υποστεί σωματικό έλεγχο. Παρενέβη ο τότε φρούραρχος της Βουλής, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Τελικώς όμως ο κ. Καμμένος εισήλθε κανονικά στο κτίριο.

Συστάσεις και για το ντύσιμο

Στη σύσκεψη του Προεδρείου της Βουλής δεκτή έγινε και η πρόταση της Επιτροπής Δεοντολογίας ώστε να γίνουν συστάσεις στους βουλευτές για τον τρόπο που ντύνονται εντός του κτιρίου καθώς και να ερευνώνται τα σακίδια που ορισμένοι από αυτούς έχουν μαζί τους κατά την είσοδό τους στη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα