Άνοιξε το TAXIS NET- Όλες οι πληροφορίες για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων

Με μπόλικο «σασπένς» ξεκινά από σήμερα η … περιπέτεια της υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος για 6 εκατομμύρια φορολογουμένους, αλλά και με προβλήματα…

H εφαρμογή του TAXIS NET άνοιξε περίπου στις 16:30 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στο Taxisnet από σήμερα θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τους κωδικούς και το περιβάλλον των δηλώσεων οι πάνω από 1 εκατομμύριο «νεοφώτιστοι» που απέκτησαν για πρώτη φορά τον ειδικό

κλειδάριθμο, ενώ δεν υπέβαλαν ποτέ ως τώρα δήλωση ή την κατέθεταν χειρόγραφη στην εφορία ή στα ΕΛΤΑ.

Κανείς όμως δεν θα προλάβει να συμπληρώσει και να στείλει από σήμερα τη δήλωσή του, για πολλούς και διαφόρους λόγους:

- Δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι οδηγίες για το πώς θα συμπληρώσουν στο νέο έντυπο Ε1 οι φορολογούμενοι τα εισοδήματά τους. Αυτές θα δημοσιοποιηθούν μέσα στην ημέρα ή μπορεί και την ερχόμενη Δευτέρα.

- Δεν έχουν εκδοθεί έτσι ακόμα και οι αποφάσεις που θα προβλέπουν ότι εφέτος υποχρεούνται όλοι να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα εξαιρείται κανείς εκτός από… τους αναλφάβητους, που θα μπορούν -θεωρητικά- να καταθέσουν χειρόγραφη δήλωση, εφόσον ζητήσουν και λάβουν την έκκριση του διευθυντή της αρμόδιας ΔΟΥ όπου ανήκουν.

- Πολλοί συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμα παραλάβει τις βεβαιώσεις αποδοχών του 2012 από τον αρμόδιο φορέα παροχής της σύνταξης.

- Στις αποφάσεις θα καθορίζεται και πώς θα δηλωθούν φέτος οι τόκοι των καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος που θα εκδοθεί θα ορίζει ότι η υποχρεωτική δήλωση των τόκων καταθέσεων θα αφορά μόνο σε ποσά από 250 ευρώ και πάνω, απαλλάσσοντας έτσι κυρίως τους λογαριασμούς μισθοδοσίας. Τα ποσά θα επιμερίζονται αναλογικά στους συνδικαιούχους των λογαριασμών. Αν και δεν θα φορολογούνται σαν εισόδημα, τα ποσά αυτά θα συνυπολογίζονται για την έκτακτη εισφορά. Οι σχετικές βεβαιώσεις θα δίδονται από τις τράπεζες κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου. Αργότερα θα αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομικών για διασταύρωση, καθώς δεν προλάβαιναν νωρίτερα για να τα συμπληρώσει μόνο του το ΚΕΠΥΟ, λόγω της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει στα πιστωτικά ιδρύματα η απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας.

- Υποχρεωτική καθίσταται από φέτος και η αναγραφή του αριθμού σύνδεσης του «ρολογιού» της ΔΕΗ τόσο για τη δευτερεύουσα όσο και για εξοχική κατοικία, καθώς το ΚΕΠΥΟ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις για την ορθή καταβολή του Τέλους Ακινήτων με βάση τα σωστά τετραγωνικά μέτρα.

Οι «εκπλήξεις» θα συνεχίζονται και μετά την έναρξη υποβολής των δηλώσεων. Αν και δεν θα είναι έτοιμα από την ημέρα έναρξης της εφαρμογής, τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένεται να συμπληρωθούν τα στοιχεία της φόρμας δήλωσης του Ε1 με τα στοιχεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ (σύνταξη, κρατήσεις, ΕΚΑΣ κλπ) και σταδιακά ίσως και άλλων Ταμείων. Η διορία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει τυπικά στις 30 Ιουνίου αλλά λόγω των αναβολών που υπήρξαν, είναι πολύ πιθανό να παραταθεί, καθώς διατυπώνονται ήδη και σχετικά αιτήματα εκ μέρους των φοροτεχνικών.

Προς παράταση και …η έκτακτη εισφορά

Το νέο έντυπο Ε1 απαιτεί πλήρη καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν ο 2012 ενώ κρύβει και μεγάλες «παγίδες». Φέτος είναι υποχρεωτικό να αναγραφούν όλα τα εισοδήματα, ακόμη κι αυτά που φορολογούνται αυτοτελώς ή απαλλάσσονται από το φόρο, δηλαδή οι τόκοι από καταθέσεις και ομόλογα, οι εισπραχθείσες από τα ασφαλιστικά ταμεία παροχές υγείας, τα αφορολόγητα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια και τα αφορολόγητα επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων, των τριτέκνων και των πολυτέκνων.

Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της φορολόγησης πολλών φορολογούμενων, καθώς τα εισοδήματα αυτά θα υπαχθούν για πρώτη φορά σε εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, εξετάζεται σε συνεννόηση με την Τρόικα να παραταθεί έως και μια διετία η είσπραξη της εισφοράς αυτής, αλλά από το 2014 να επιβάλλεται σε υψηλότερα εισοδήματα και όχι από τα 12.000 ευρώ όπως θα ισχύσει φέτος.

Φέτος όμως δεν θα μείνει κανείς αφορολόγητος. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, θα υποχρεωθούν και να υποβάλουν δηλώσεις και να χρεωθούν με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ και με τα πρόσθετα τεκμήρια για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητα που τυχόν χρησιμοποίησαν το 2012, με συνέπεια να εμφανιστούν ως έχοντες τεκμαρτά εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ.

Ειδικά για φέτος :

1. Υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση έχουν πλέον όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας. Εξαιρούνται οι νέοι άνω των 18 ετών που είναι προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

2. Ισχύει αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ για μισθοσυντήρητους, αλλά όχι για τους επιτηδευματίες. Για κάθε φορολογούμενο με προστατευόμενα τέκνα, το βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα. Για φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω, τους τυφλούς, τους νεφροπαθείς και τα θύματα πολέμου, το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φόρου εισοδήματος προσαυξάνεται επιπλέον κατά 2.000 ευρώ.

3. Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στις 9.000 ευρώ, εφόσον το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ.

4. Το ποσό του φόρου θα μπορεί να μειωθεί κατά το 10%:

- των ποσών που καταβλήθηκαν για ενοίκια κύριας κατοικίας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

- των ενοικίων που πληρώθηκαν για τη στέγαση προστατευόμενων τέκνων που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

- των ασφαλίστρων που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους.

- των διδάκτρων που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για κάθε μέλος της οικογένειας για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

- των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και σε κατοικία μέχρι 120 τ.μ.

- των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

- του ποσού των εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία.

- των δαπανών για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 ευρώ.

- των χρηματικών ποσών που καταβλήθηκαν ως δωρεές ή χορηγίες στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

- των χρηματικών ποσών που καταβλήθηκαν ως χορηγία προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα υπάρχουν ή συνιστώνται, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς.

5. Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ, πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις δαπανών έτους 2012 αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός του. Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις αξίας 15.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, αν ο φορολογούμενος δεν έχει καταφέρει να μαζέψει την απαιτούμενη αξία αποδείξεων τότε επί της διαφοράς που δεν έχει καλύψει θα πληρώσει φόρο 10%. Όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να διαφυλάξουν στα σπίτια τους τις αποδείξεις που μάζεψαν για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο, καθώς και όλα τα άλλα δικαιολογητικά που αφορούν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Σε περίπτωση ελέγχου οφείλουν να προσκομίσουν τις αποδείξεις και τα λοιπά δικαιολογητικά στην εφορία.

6. Στα μισθώματα κατοικιών επιφάνειας μέχρι 300 τ.μ. επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος εισοδήματος με συντελεστή 1,5%. Στα μισθώματα που προέρχονται από κατοικίες άνω των 300 τ.μ. και από επαγγελματικές ή εμπορικές μισθώσεις επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3%.

7. Οι φορολογούμενοι δηλώσουν φέτος συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%. Στο εισόδημα που υπόκειται στην εισφορά αυτή περιλαμβάνονται και τα αφορολόγητα και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά (επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, ΕΚΑΣ, κέρδη από μετοχές κι αμοιβαία κεφάλαια, τόκοι από καταθέσεις, ομόλογα κ.λπ.).

Η εισφορά αυτή θα υπολογιστεί με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος, δηλαδή θα προστεθεί στο φόρο αυτό ανεβάζοντας τη συνολική οφειλή. Για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ το 2012, η εισφορά αυτή έχει ήδη προκαταβληθεί μέσω μηνιαίων κρατήσεων.

8. Το τέλος επιτηδεύματος θα είναι φέτος αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ. Για όσους απέκτησαν το 2012 εισοδήματα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 εργοδότη, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει στα 500 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος θα υπολογιστεί με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος, δηλαδή θα προστεθεί στο άθροισμα φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.

9. Παρατάθηκε και για τα εισοδήματα του 2012 (οικονομικό έτος 2013) η διάταξη που δίνει τη δυνατότατα στους μισθωτούς να φορολογηθούν μόνο για τους μισθούς που έχουν εισπράξει και όχι για όλο το εισόδημα που αναγράφεται στη Βεβαίωση Αποδοχών. Έτσι, εάν κάποια επιχείρηση δεν έχει εξοφλήσει όλους τους μισθούς του 2012, πρέπει να χορηγήσει στους εργαζόμενους τις Βεβαιώσεις Αποδοχών αναγράφοντας στην πρώτη σειρά της βεβαίωσης τα ποσά που έχουν εξοφληθεί και στην δεύτερη τα ποσά που δεν έχουν εξοφληθεί. Κατ” αναλογία των ποσών θα υπολογιστεί και ο φόρος που έχει παρακρατηθεί. Ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει να δηλώσει μόνο τα ποσά που έχει εισπράξει και τον αναλογούντα φόρο. Τα υπόλοιπα ποσά θα τα δηλώσει όταν τα εισπράξει από την επιχείρηση που εργάζεται.

10.Ποσό φόρου μέχρι 300 ευρώ, μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, πρέπει να εξοφληθεί υποχρεωτικά εφάπαξ. Ποσό φόρου άνω των 300 ευρώ, το οποίο προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ είτε σε 3 διμηνιαίες δόσεις, εφόσον η βεβαίωσή του γίνει μέχρι τις 31-7-2013. Εάν η βεβαίωση γίνει τους μήνες Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, η εξόφληση πρέπει να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε δύο διμηνιαίες δόσεις, ενώ εάν η βεβαίωση του ποσού γίνει από τον Οκτώβριο και μετά η εξόφληση πρέπει να γίνει υποχρεωτικά εφάπαξ.

Πότε μπορούν να υποβάλλονται χειρόγραφα οι δηλώσεις

Μόνο όταν συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, θα υποβάλλονται χειρόγραφα οι φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

- Οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται είτε από τους ίδιους, με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, η οποία εξουσιοδότηση θα αφορά την διαχείριση των εντύπων Ε1,Ε2 και το Ε3 ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxis net. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/1986 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου και της συζύγου του προς το λογιστή.

- Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.

- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..

- Οι κωδικοί των χρηστών του TaxisNet που αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση των υφισταμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι και την 30η Αυγούστου 2013 και θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση.

- Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Αντιθέτως οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..

Ρεπορτάζ: Κωστής Πλάντζος

Πηγή: protothema.gr

Keywords
taxis, ηλεκτρονική, taxisnet, ηλεκτρονική, net, taxis, πληροφοριες, γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, εκτακτη εισφορα, τελος ακινητων, εισφορα αλληλεγγυης, αειφόρος ανάπτυξη, σασπένς, net, κλειδαριθμος, ΕΛΤΑ, δου, τραπεζες, κεπυο, δεη, ικα, ιουνίου, επιδοματα, τροικα, τεκμηρια, αποδειξεις, οφειλή, βεβαίωση, διευκρινίσεις, ισχύ, protothema, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, www.taxisnet.gr, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τελος ακινητης περιουσιας, η ημέρα της γης, βασεις 2012, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, δικαιολογητικα, εκκαθαριστικο, φορολογικες δηλωσεις, γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, αυτοκινητα, αφορολογητο, δου, εξουσιοδοτηση, εφορια, ομολογα, πλαισιο, υπουργειο οικονομικων, φορολογικη δηλωση, αδυναμια, αειφορος, αυξηση, αθροισμα, αμοιβαια, αμοιβαια κεφαλαια, αναπηρια, ασφαλιστικα ταμεια, ατομα με ειδικες αναγκες, αφορολογητο οριο, βεβαίωση, εβδομαδες, γινει, γνησιο, δευτερα, διδακτρα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, διευκρινίσεις, διορια, εγγραφη, ευρω, υπαρχει, εκκαθαριση, ενημερωση, εργα, ετων, ετος, εφαπαξ, ζωης, υπηρεσιες, ισχυει, κεπυο, μακρια, μηνες, μορφη, εξοφληση, παιδια, περιβαλλον, σειρα, σπιτια, τεκμηριο, ισχύ, φορολογικη, φροντιστηρια, φορα, οφειλή, εφαρμογη, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, ιουνίου, κωδικοι, μεινει, protothema, υγειας
Αναζητήσεις
tax net, ταχ νετ
Τυχαία Θέματα