Tom Hanks: Ο σταρ που πήρε την υψηλότερη αμοιβή που δόθηκε ποτέ σε ηθοποιό [εικόνα]

Σαν σήμερα 9 Ιουλίου, το 1956 γεννήθηκε ο κορυφαίος Αμερικανός ηθοποιός Tom Hanks που έγινε πασίγνωστος με ταινίες όπως Philadelphia, 1993 και Forrest Gump, 1994 για τις οποίες κέρδισε συνεχόμενα το βραβείο Όσκαρ Α” Ανδρικού Ρόλου τις χρονιές 1993 και 1994.

Έχει

πρωταγωνιστήσει σε πολλές καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες όπως Sleepless in Seattle, 1993, Apollo 13, 1995, Saving Private Ryan, 1998, You’ve Got Mail, 1998, Το Πράσινο Μίλι 1999, Ναυαγός 2000, Κώδικας Da Vinci 2006 κ.α.

Έχει επίσης δανείσει τη φωνή του και στις τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων Toy Story.

Οι συνολικές εισπράξεις των ταινιών του στο αμερικανικό box office ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια από τις πρώτες του επιτυχίες ήταν Η Γοργόνα (Splash, 1984), μια ρομαντική κωμωδία με θέμα μια γοργόνα που ερωτεύεται έναν άνθρωπο. Η ταινία του έδωσε την κατάλληλη ώθηση ώστε να έρθει στο προσκήνιο, αφού αποδείχτηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με 69 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office.

Μετά από κάποιες εισπρακτικές αποτυχίες και δύο μέτριες επιτυχίες κατάφερε να ανέβει ξανά στην κορυφή με την ταινία A League of Their Own, με 132 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Η επιτυχημένη εισπρακτική του πορεία συνεχίστηκε το 1993 με το Sleepless in Seattle και την επόμενη χρονιά με το Philadelphia που υποδύθηκε έναν ομοφυλόφιλο δικηγόρο που έχει προσβληθεί από AIDS. Για το ρόλο έχασε 15 κιλά ώστε να φαίνεται άρρωστος. Η ερμηνεία του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ Α” Ανδρικού Ρόλου.

Ακολούθησε ο εισπρακτικός και καλλιτεχνικός θρίαμβος του Forrest Gump το 1994 όπου κέρδισε για δεύτερη φορά το Όσκαρ Α” Ανδρικού Ρόλου και παραμένει μέχρι σήμερα ο δεύτερος και τελευταίος ηθοποιός που καταφέρνει να κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο για συνεχόμενη φορά, μετά τον Σπένσερ Τρέισι τις χρονιές 1937-1938.

Για το Saving Private Ryan, συνεργάστηκε με το σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ. Απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και θεωρείται μια από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες. Χάρισε στον Σπίλμπεργκ το δεύτερο Όσκαρ Σκηνοθεσίας και στον Χανκς μια ακόμη υποψηφιότητα για το βραβείο Α” Ανδρικού Ρόλου.

Μαζί με την Ελληνοαμερικανίδα σύζυγό του Ρίτα Γουίλσον ανέλαβαν την παραγωγή της μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας Γάμος…αλά Ελληνικά (My Big Fat Greek Wedding). Στην ηλικία των 45 ετών, ο Χανκς έγινε ο νεότερος κάτοχος του βραβείου για τη Συνολική Προσφορά του στον Κινηματογράφο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Το 2006 πρωταγωνίστησε στην ταινία Κώδικας Ντα Βίντσι (The Da Vinci Code), βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νταν Μπράουν. Η ταινία έλαβε μικτές κριτικές αλλά έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας πάνω από 750 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Το 2009 εμφανίστηκε στην δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου του Νταν Μπράουν Ιlluminati: Οι Πεφωτισμένοι (Angels & Demons). Για την ταινία αυτή ο Χανκς πήρε την υψηλότερη αμοιβή που δόθηκε ποτέ σε ηθοποιό.

Έρχεται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει σπίτι στην Αντίπαρο.

Από τον Νίκο Μουρατίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα