Nέα «σφαλιάρα» στους ανέργους- Μειώνεται το επίδομα και τα δώρα!

Περιορίζεται ο χρόνος που θα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας όσοι το έχουν εισπράξει ξανά τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τα αυστηρά κριτήρια που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2013.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο και τα παραδείγματα του ΟΑΕΔ

Τα αυστηρά κριτήρια αναμένεται να επηρεάσουν σοβαρά τους εποχικά απασχολούμενους και οι πρώτοι που θα έρθουν αντιμέτωποι με τις μειώσεις

θα είναι εκείνοι που θα λάβουν το επίδομα ανεργίας το Φθινόπωρο του 2013.

Με τη νέα ρύθμιση, προκειμένου να υπολογιστεί η διάρκεια της επιδότησης, οι μέρες που έχει λάβει κάποιος το επίδομα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια θα αφαιρούνται από το προβλεπόμενο πλαφόν των 450 ημερών για την τετραετία. Έτσι για να εισπράξει κάποιος το ανώτατο επίδομα των 300 ημερών θα πρέπει να μην έχει επιδοτηθεί για περισσότερο από 150 ημέρες ανεργίας από το 2009. Εάν έχει τελικά περισσότερες από 150 ημέρες λάβει το επίδομα τότε θα εισπράξει όσα απομένουν μέχρι να φτάσει το όριο των 450 ημερών. Από 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να ξεπερνούν τα 400 και επομένως κάποιος θα εισπράξει το ανώτατο επίδομα των 300 ημερών μόνο εάν δεν επιδοτηθεί για περισσότερες από 100 ημέρες την τελευταία τετραετία.

Παράδειγμα 1ο

Έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει την 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 5μηνη επιδότηση (δηλ. 125 ημερήσια επιδόματα ανεργίας). Στη συνέχεια ελέγχουμε πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας του χορηγήθηκαν μεταξύ του διαστήματος 3.1.2009 – 2.1.2013. Έστω ότι διαπιστώσαμε ότι του χορηγήθηκαν 50 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού. Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα υπόλοιπο 400 ημερών επιδότησης. Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος θα τύχει επιδότησης για 125 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (δηλαδή την επιδότηση που θα είχε εγκριθεί βάσει των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που συγκέντρωσε στο κρίσιμο χρονικό διάστημα).

Παράδειγμα 2ο

Έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει την 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 6μηνη επιδότηση (δηλ. 150 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Στη συνέχεια ελέγχουμε πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας του χορηγήθηκαν μεταξύ του διαστήματος 3.1.2009 – 2.1.2013. Έστω ότι διαπιστώσαμε ότι του χορηγήθηκαν 450 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού. Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα υπόλοιπο 0 (μηδέν) ημερών επιδότησης. Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος δεν θα λάβει επιδότηση ανεργίας και η αίτησή του θα απορριφτεί.

Παράδειγμα 3ο για τα επιδόματα από την 1η Ιανουαρίου 2014

Έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει την 18.1.2014 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό δ

Keywords
Τυχαία Θέματα