Υπουργείο Ναυτιλίας: Νέα πρόταση για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας των ναυτικών

Με βελτιώσεις, αλλά και με περισσότερες διευκρινίσεις προς τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, προτίθεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να επαναφέρει στη Βουλή, μετά το Πάσχα, την πρόταση για τη δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας στα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων με ελληνική σημαία και στα σκάφη αναψυχής.

Μέχρι

σήμερα, στα ελληνόκτητα πλοία με ξένη σημαία μπορούν να προσλαμβάνονται Έλληνες ναυτικοί με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αλλά όχι και στα ελληνόκτητα πλοία υπό ελληνική σημαία.

Σημειώνεται, ότι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», που ψηφίσθηκε στο σύνολό του από τη Βουλή, το σχετικό άρθρο 19, που προέβλεπε ατομικές συμβάσεις εργασίας στα ποντοπόρα πλοία και σκάφη αναψυχής, καταψηφίστηκε.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, πάντως, διευκρίνισαν ότι η νέα πρόταση θα είναι αρκετά βελτιωμένη, προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις, για την απασχόληση περισσότερων άνεργων Ελλήνων ναυτικών, προσέλκυσης επιπλέον πλοίων στην ελληνική σημαία και εισροής χρημάτων στο ταμείο του ασφαλιστικού τους φορέα, του ΝΑΤ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης, σε χθεσινή ναυτιλιακή εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου, αναφερόμενος στο θέμα των ατομικών συμβάσεων εργασίας στα κατώτερα πληρώματα, είπε ότι ήταν μια πρωτοβουλία της Ένωσης που συζητήθηκε αναλυτικά πέρυσι το καλοκαίρι με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

«Έγινε μια παρεξήγηση την ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή και δυστυχώς δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε αυτό που ήταν απλό και κατανοητό», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΕΕ, σημειώνοντας ότι ο νομοθέτης, που είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο, νομοθετεί για την ελληνική σημαία.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι μπορεί να μην έχουν υπογραφεί νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία και στην ακτοπλοΐα, αλλά ισχύουν οι όροι και προϋποθέσεις των προηγούμενων συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας για την ποντοπόρο ναυτιλία είναι η ίδια από το 2010. Αναφορικά με την ακτοπλοΐα, δεν έχει υπογραφεί σύμβαση από το 2010 για τα πλοία της Αδριατικής και από το 2011 για τις εσωτερικές γραμμές του Αιγαίου.

Keywords
Αναζητήσεις
δωρο πασχα ποντοπορων πλοιων
Τυχαία Θέματα