Βενιζέλος: Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

Τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας παρουσίασε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Ως δεύτερη προτεραιότητα χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της τραπεζικής

ένωσης και ως τρίτη τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την κατανομή των βαρών μεταξύ συνοριακών και παράκτιων χωρών και άλλων χωρών της Ε.Ε, καθώς και την κινητικότητα εντός της Ένωσης.

Η τέταρτη προτεραιότητα αφορά στην ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, ιδίως τη μεσογειακή, που ξεκινά από την αλιεία, το περιβάλλον και την προστασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φτάνει στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η πρόθεση Βενιζέλου να επισκεφτεί τα Σκόπια

Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι η ελληνική προεδρία θα εφαρμόσει όσα περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τα Σκόπια και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση, η οποία σέβεται τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, αποδέχεται το ρόλο του διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς και αποδέχεται μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά ένα όνομα για εσωτερική και εξωτερική χρήση.

Καταλήγοντας ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρόβλημα της ΠΓΔΜ δεν είναι το όνομα, αλλά η συμμόρφωσή της με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

«Για το Κυπριακό υπάρχει momentum εάν υπάρχει momentum στην Τουρκία»

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 που αφορά στην περιφερειακή πολιτική και το οποίο είναι το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει μετά από τρία και πλέον χρόνια στασιμότητας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας, σε σχέση με την Κύπρο, είναι ένα σημείο στο οποίο θα κριθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, σύμφωνα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και υπενθύμισε ότι η Τουρκία αρνείται όχι απλώς να αναγνωρίσει, αλλά και να δεχθεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η θεσμικά και πολιτικά σταθερή Τουρκία είναι ένα μεγάλο ζητούμενο», δήλωσε.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι να αποφευχθεί η εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης της Τουρκίας, καθώς όπως σημείωσε, διαχρονικά, οι εσωτερικές κρίσεις στην Τουρκία συνδέονται με εντάσεις στο Αιγαίο.

«Ιστορικά, διαχρονικά, οι εσωτερικές κρίσεις στην Τουρκία συνδέονται με κρίσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε ανοιχτά κανάλια διπλωματικών επαφών. Έχουν αλλάξει οι εποχές. Υπάρχουν σοβαρά ανοιχτά προβλήματα. Δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά την εμπειρία της εξαγωγής της εσωτερικής κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

The post Βενιζέλος: Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα