Βαλτώνουν οι έρευνες για το μαύρο χρήμα και την διαφθορά λόγω έλλειψης ειδικών

Πελαγωμένοι είναι οι εισαγγελείς και ανακριτές Διαφθοράς το τελευταίο διάστημα καθώς είναι υποχρεωμένοι να μελετούν τεράστιο όγκο δικογραφιών χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις.

Οι ανακριτές οι οποίοι ερευνούν τις μεγάλες υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, σημειώνοντας κατά κοινή ομολογία επιτυχίες τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκονται μπροστά σε σκόπελο πλέον καθώς έχουν να «αντιμετωπίσουν», ισολογισμούς, οικονομικά στοιχεία από ανοίγματα λογαριασμών και χιλιάδες σελίδες τραπεζικών δεδομένων.

Παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί διάταξη νόμου, που ισχύει, χωρίς να εφαρμόζεται,

δεν έχουν διατεθεί ακόμα στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ειδικοί εμπειρογνώμονες για να τις συνδράμουν στο δύσκολο έργο τους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στα εννέα ειδικά ανακριτικά γραφεία που χειρίζονται τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς στα δικαστήρια της Ευελπίδων, μόνον ένας είναι ο ειδικός επιστήμονας, τον οποίο «μοιράζονται» 18 ανακριτές, εννέα τακτικοί και άλλοι τόσοι επίκουροι.

Πρόκειται για τον ειδικό οικονομικό επιστήμονα Παναγιώτη Βλάχο, που είχε μελετήσει και «ξεσκονίσει» τα οικονομικά στοιχεία και τα αρχεία του Ακη Τσοχατζόπουλου, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην αποκάλυψη σκοτεινών πτυχών στη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, πολλών εκατ. ευρώ. Η μαρτυρία του μάλιστα στη δίκη Τσοχατζόπουλου και των λοιπών συγκατηγορουμένων του, όπως αναφέρει η Καθημερινή, υπήρξε από τις πλέον ουσιώδεις. Ο κ. Βλάχος δεν προλαβαίνει να εξυπηρετεί τις τεράστιες ανάγκες των ανακριτών και κυριολεκτικά περιφέρεται από ανακριτικό γραφείο σε ανακριτικό γραφείο για να προλάβει να διαβάσει ισολογισμούς εταιρειών, ολόκληρες κούτες με στοιχεία από ανοίγματα λογαριασμών υπόπτων και κατηγορουμένων και να αποκρυπτογραφήσει τραπεζικά εξτρέ και χιλιάδες έγγραφα που καταφθάνουν από Ελβετία και αλλού σε ικανοποίηση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Οι ειδικοί ανακριτές, όπως και οι εισαγγελείς Διαφθοράς, έχουν από καιρό επισημάνει αρμοδίως το κατεπείγον της διάθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων προκειμένου να προχωρήσουν τις έρευνες σε υποθέσεις πολύ σημαντικές, όπως τα εξοπλιστικά. Ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ακόμα δεν έχει προχωρήσει το θέμα, με συνέπεια σημαντικότατες έρευνες να καθυστερούν. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέα που χειρίζεται υποθέσεις εξοπλιστικών, μεταξύ άλλων εκείνη των προμηθειών από τη γερμανική εταιρεία Wegman. O ανακριτής έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη, δίχως να έχει λάβει ακόμα απάντηση, ειδικό επιστήμονα για να τον βοηθήσει στη μελέτη και αξιολόγηση μιας ογκωδέστατης δικογραφίας με οικονομικά δεδομένα, τα οποία ο ίδιος, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να διαβάσει και να εξαγάγει συμπεράσματα.

Για την επίλυση του θέματος έχουν καταβληθεί προσπάθειες από την επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, προκειμένου όπως αναφέρει η εφημερίδα να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που να ενεργοποιεί πρόσφατο σχετικό νόμο, ενώ ο εισαγγελέας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, που εποπτεύει όλων των ειδικών ανακριτών, έχει ζητήσει λίστες με ειδικούς επιστήμονες από διάφορες υπηρεσίες. Οπως, από την Οικονομική Αστυνομία, το ΣΔΟΕ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα υπουργεία.

Φωτογραφία: Eurokinissi

The post Βαλτώνουν οι έρευνες για το μαύρο χρήμα και την διαφθορά λόγω έλλειψης ειδικών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα