Το Θέατρο Λυκαβηττού «τραγουδά» το καλοκαίρι

Έχει φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής και ξένης μουσικής, ενώ εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους πλέον δημοφιλείς υπαίθριους χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Ο λόγος για το αγαπημένο, στο αθηναϊκό κοινό, και σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, αμφιθέατρο του Λυκαβηττού.

Το υπαίθριο θέατρο του Λυκαβηττού βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του λόφου του Λυκαβηττού, στο εσωτερικό του κοιλώματος που είχε αφήσει παλαιότερα η λειτουργία λατομείου.

Η δημιουργία του, αλλά και η τελική του μορφή (που

είναι άλλη από την αρχικά προβλεπόμενη) καθορίστηκαν από τις περιστάσεις και το ιδιαίτερο ιδεολογικό κλίμα των μέσων της δεκαετίας του ’60.

Η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου στη συγκεκριμένη θέση, έδωσε απάντηση σε τρία συγκλίνοντα αιτήματα: την αναζήτηση ενός νέου, υπαίθριου θεατρικού χώρου από την ηθοποιό ‘Αννα Συνοδινού που είχε λήξει η συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, την ανάγκη πρόσθετων χώρων για να δεχτούν τις εκδηλώσεις του νεοσύστατου Φεστιβάλ Αθηνών και την επιθυμία να επουλωθεί η πληγή που είχε ανοίξει στο αττικό τοπίο, το παλιό λατομείο του Λυκαβηττού.

Ύστερα από διενέξεις και με ένθερμη υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, στις 7/11/1964, εγκρίθηκε 20ετής εκμίσθωση του παλαιού λατομείου στην ‘Αννα Συνοδινού και της δόθηκε άδεια ανέγερσης υπαίθριου θεάτρου που στη συνέχεια θα περιερχόταν στον ΕΟΤ.

Η ηθοποιός ανέθεσε την μελέτη στον γαλλοτραφή αρχιτέκτονα Τάκη Χ. Ζενέτο, ο οποίος ανταποκρινόμενος στο γενικό αίτημα της εποχής για «ένα θέατρο στα πρότυπα των αρχαίων», σχεδίασε μια ανάλαφρη «αχιβάδα» την οποία «ακούμπησε» στο κενό του λατομείου.

Αρχιτεκτονικά και τεχνικά πρωτοποριακό, το προτεινόμενο κτίσμα προέβλεπε κοίλο 5.000 θέσεων από μεταλλική κατασκευή σε προβόλους (δηλαδή δίχως στηρίγματα), αγκυρωμένη βαθιά σε τσιμεντένιο βάθρο υπό την ορχήστρα. Λόγω όμως προστριβών, ο ΕΟΤ κατέφυγε στην διαδικασία του κατεπείγοντος και ανέθεσε την κατασκευή ενός μικρότερου, συμβατικότερου, προσωρινού θεάτρου σε εταιρία μεταλλικών κατασκευών.

Σήμερα το θέατρο του Λυκαβηττού έχει χωρητικότητα 3.000 θεατών και στηρίζεται σε στιβαρά μεταλλικά υποστυλώματα.

Αν και η φήμη του έχει «λαβωθεί» αρκετές φορές, σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας που επικρατούν πλέον, καθώς προηγούμενες σεζόν υπήρξαν αλλαγές στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, φέτος το αθηναϊκό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σημαντικές μουσικές συναυλίες, με θέα το φωτισμένο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από τις υπηρεσίες της ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα), στην οποία ανήκει το θέατρο, δεν τίθεται κανένα ζήτημα επικινδυνότητας.

«Το θέατρο λειτουργεί κανονικά»,υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, «ενώ σχετικά με ζητήματα ασφάλειας που έχουν προκύψει, μελετήθηκαν και καταδείχθηκε ότι χρειάζεται μία ανακατασκευή του χώρου».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον δήμο της Αθήνας αλλά και το Φεστιβάλ Αθηνών που το εκμεταλλεύεται για να δούμε ποιος θα αναλάβει τελικά το έργο, καθώ

Keywords
Τυχαία Θέματα