Στους δρόμους οι Βούλγαροι

Για 74η ημέρα συνεχίστηκαν οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα της γειτονικής Βουλγαρίας, Σόφια, με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων, όμως, με την ίδια ένταση, όπως, όταν ξεκίνησαν στις 14 Ιουνίου 2013, μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας “Novinite”.

Αίτημα των διαδηλωτών είναι να παραιτηθεί η κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι, την οποία κατηγορούν για διαφθορά. Οι διαδηλώσεις

που ξεκίνησαν στις 14 Ιουνίου, είναι οι μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια, που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Αφορμή για τις αντιδράσεις του κόσμου, είναι ο διορισμός του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ντέλιαν Πέεβσκι, στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS). Παρότι ο διορισμός ακυρώθηκε, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χθες στην πλατεία Ανεξαρτησίας μπροστά από το κτίριο του υπουργικού συμβουλίου, πιστοί στο “ραντεβού” τους και κάλεσαν τους πολίτες να λάβουν μέρος στη διαδήλωση που προγραμματίζουν για τις 4 Σεπτεμβρίου, όταν, όπως είπαν, θα έχουν ολοκληρωθεί οι θερινές διακοπές των βουλευτών.

Το “Δίκτυο Διαμαρτυρίας” κάλεσε τους πολίτες και όλους τους φορείς που στηρίζουν τις διαδηλώσεις “κατά της μαφίας και της συνεργασίας της με το υπουργικό συμβούλιο”, να συμμετέχουν στη διαδήλωση της 4ης Σεπτεμβρίου, που θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί έξω από την είσοδο του Κοινοβουλίου, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

“Το 2013, ας ‘περάσει’ στην ιστορία ως το έτος κατά το οποίο ‘γεννήθηκε’ μία πραγματική κοινωνία πολιτών στη Βουλγαρία. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, τους γονείς και ιδιαίτερα στα παιδιά μας”, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε στη Σόφια διαδήλωση κατά του Προέδρου της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, την παραίτηση του οποίου ζητούν πολίτες που στηρίζουν την κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρκσι.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του κ. Πλέβνελιεφ, καθώς, όπως υποστήριξαν με δηλώσεις τους στη δημόσια τηλεόραση, η στάση του Προέδρου (ιδίως, έπειτα από την άσκηση βέτο στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού 2013, το οποίο τελικά απέρριψε η Βουλή) ευνοεί όσους θέλουν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα