Στα 167,5 εκατ. ευρώ τα κέρδη α’ τριμήνου για τον ΟΤΕ

Καθαρά κέρδη ύψους 167,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% εξαιρουμένων των κεφαλαιακών κερδών, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2013, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 11,4% στα 1.045,4 εκατ. ευρώ, καθώς το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα επέδρασε, για άλλη μία φορά, αρνητικά στην απόδοση του ΟΤΕ, όπως σημειώνεται

στη σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εταιρεία, η δριμεία επίπτωση στις λειτουργικές δραστηριότητες τόσο της σταθερής όσο και της κινητής, των μειώσεων των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας που εφαρμόστηκαν στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, οδήγησε στην επιδείνωση της μείωσης των εσόδων σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Στην κινητή, σχεδόν το 60% της πτώσης των εσόδων σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 οφείλεται στις μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής.

Τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου επηρεάστηκαν θετικά από το έκτακτο μετά φόρων κεφαλαιακό κέρδος της τάξεως των 65,7 εκατ. ευρώ από την πώληση της Hellas Sat, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο ΟΤΕ είχε καταγράψει ένα μετά φόρων κεφαλαιακό κέρδος ύψους 211,3 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στην Telekom Serbia.

Επιπλέον, η επαναμέτρηση της αναβαλλόμενης φορολογικής θέσης της εταιρείας, λόγω της αύξησης του ονομαστικού φορολογικού συντελεστή στην Ελλάδα από 20% σε 26%, οδήγησε σε 50 εκατ. ευρώ θετική επίδραση στην κερδοφορία του τριμήνου.

Λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 614 εκατ. ευρώ ή 18,3% σε σχέση με το τέλος Μαρτίου του 2012, φτάνοντας σε 2,7 δισ. ευρώ. Ο δείκτης προσαρμοσμένου καθαρού δανεισμού προς το ΕΒΙTDA του τελευταίου δωδεκαμήνου του Ομίλου, διαμορφώθηκε σε 1,7 φορές, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007.

«Καταφέραμε να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας χάρη στα μέτρα μείωσης κόστους που εφαρμόσαμε τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη μείωση προσωπικού στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας μέσω των αποτελεσματικών προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης. Όπως περιμέναμε, τα έσοδά μας για το τρίμηνο αντανακλούν τη μείωση των τελών τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία, τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και τον έντονο ανταγωνισμό», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

«Αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα όλους αυτούς τους δυσμενείς παράγοντες και υπερασπιστήκαμε τη θέση μας στην αγορά, εστιάζοντας στους τομείς που μπορούμε να επηρεάσουμε. Τα καινοτόμα προϊόντα και οι επιτυχημένες εμπορικές μας κινήσεις μας βοήθησαν να συγκρατήσουμε την απώλεια των εσόδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας μάλιστα, οι επιδόσεις μας συνεχίζουν να υπερισχύουν του ανταγωνισμού, ενώ είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη μεταστροφή στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, που γίνεται όλο και πιο εμφανής κάθε τρίμηνο», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα