ΣΟΚ! Το ναρκωτικό «σιρόπι του βιασμού» έφτασε και στην Ελλάδα

Αναστάτωση επικρατεί εδώ και μέρες στους κύκλους της Ελληνικής αστυνομίας έπειτα από την σύλληψη ενός 27χρονου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος φέρεται να διακινούσε το το «σιρόπι του βιασμού».

Η παρασθησιόγονα ουσία που έχει σαν βάση την ουσία GHB μειώνει τις αντιστάσεις του ατόμου που το λαμβάνει με αποτέλεσμα τα θύματα να είναι ευάλωτα στον βιασμό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΣΙΡΟΠΙ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ»
Το «σιρόπι του βιασμού» ανήκει στα ναρκωτικά νέας γενιάς που είναι πολύ επικίνδυνα, όπως το sisha το οποίο περιέχει κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και είναι γνωστό ως «η κόκα των φτωχών»

Έχει σαν βάση την ουσία GHB και αναμιγνύεται και με άλλες συνθετικές ουσίες. Το ναρκωτικό αυτό είναι άχρωμο, άοσμο και άρα αόρατο όταν πέσει στο ποτό. Είναι συνεπώς μη ανιχνεύσιμο από τις ανυποψίαστες γυναίκες που μπορούν να πέσουν θύματα βιασμού.

Όπως δήλωσε στο Newsit η Μανίνα Τερζίδου, Επιστημονική Υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά “αυτό το ναρκωτικό βρέθηκε και στην Ελλάδα και έχει ήδη μπει στον πίνακα των ελεγχομένων ουσιών ως παράνομη ουσία. Επειδή στην Ευρώπη έχουμε γύρω στα 280 νέα συνθετικά ναρκωτικά δεν ειναι δυνατόν ξεχωρίζουμε πάντοτε το ένα από το άλλο.

Θα πρέπει στην πρόληψη να έχουμε μια κοινή στάση σε όλες αυτές τις ουσίες. Είναι όλες επικίνδυνες, προκαλούν όλες άρση αναστολών. Δημιουργούν καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν τα άτομα σε συμπεριφορές που θα τις μετανοιώσουν μετά. Γι΄αυτό δε θα πρέπει να στεκόμαστε σε μια, σε δύο η σε τρεις ουσίες αλλά γενικά στα νέα συνθετικά ναρκωτικά.

ΤΟ «ΣΙΡΟΠΙ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ

Τα συνθετικά ναρκωτικά νέας γενιάς είναι πολύ επικίνδυνα επισημαίνει η κυρία Τερζίδου καθώς “κανείς δεν ξέρει οταν παίρνει κάποια από αυτές τις ουσίες τι προσμίξεις έχει και πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι. Έχει και μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Τα συνθετικά ναρκωτικά μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση η οποία μπορεί να επιφέρει και το θάνατο”.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ
«Κάθε άτομο, κάθε γυναίκα, κάθε πολίτης πρέπει να προσέχει που καταναλώνει αλκοόλ. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να καταλαβαίνουμε εάν πρόκειται για χώρο που διακινούνται τέτοιες ουσίες», είπε τέλος η κυρία Τερζίδου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας (ONUDC) εξέφρασε πριν λίγο καιρό την ανησυχία της για την αύξηση των «νέων ψυχοδραστικών ουσιών» κατά σχεδόν 50% σε δυόμισι χρόνια, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση των παραδοσιακών ναρκωτικών ουσιών παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση.

Πηγή: newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα