Σίμος Κεδίκογλου: «Ας παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο βούρκο της μιζέριας»

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

Είναι ο πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος μιας τρικομματικής κυβέρνησης. Ο άνθρωπος που πρέπει να κρατά τις ισορροπίες μεταξύ τριών διαφορετικών πολιτικών αρχηγών και συνάμα να έχει το πολιτικό ανάστημα να τα βάζει με την αξιωματική αντιπολίτευση. Και όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης και πλήρους αμφισβήτησης του πολιτικού σκηνικού. Και όμως, ο Σίμος Κεδίκογλου αντέχει…

Από τι πάσχει η κυβέρνηση; Τι θα αλλάζατε;

Νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίσετε ότι αυτή η κυβέρνηση, η συνεργασία τριών κομμάτων από διαφορετικές πολιτικές

και ιδεολογικές αφετηρίες, είναι ένα πρωτόγνωρο πείραμα για τα πολιτικά μας πράγματα. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση –και από το μνημόνιο– με σταθερά και σίγουρα βήματα, να στηριχθεί στα δικά της «πόδια» και όχι σε επίπλαστη ευημερία με δανεικά, όπως συνέβαινε μέχρι χθες. Δεν υποσχεθήκαμε θαύματα, τα οποία είναι εύκολα μόνο στα λόγια. Τα «θαύματα» τα αφήνουμε για άλλες πολιτικές δυνάμεις που παριστάνουν τους υποψήφιους «θαυματοποιούς».

Μπορείτε με πλήρη ειλικρίνεια να πείτε ότι η χώρα έχει ξεφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας;

Αναμφίβολα, τα βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας είναι τεράστια. Πολλοί ήταν εκείνοι, εκτός αλλά και εντός Ελλάδας, που προεξοφλούσαν και μάλιστα επένδυαν στην αποτρόπαια προοπτική του λεγόμενου GREXIT. Ε, λοιπόν, όλους αυτούς τους διαψεύσαμε και τους διαψεύδουμε καθημερινά. Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει και η αξιοπιστία της έχει αποκατασταθεί και όλοι πλέον ποντάρουν στο ελληνικό success story. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε και να εφησυχάσουμε.

Είσαστε ικανοποιημένος από την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης;

Ολοι μαζί στην κυβέρνηση αγωνιζόμαστε –ο καθένας από το πόστο που μας όρισε ο πρωθυπουργός– για τον ίδιο στόχο: να συμβάλουμε στη μεταμόρφωση και στην αναγέννηση της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κίνα, σε ένα από τα πιο σημαντικά ταξίδια του. Πόσο μεγάλες είναι οι προσδοκίες σας;

Το φάσμα των πιθανών συνεργασιών με την Κίνα είναι ευρύτατο. Υπάρχει ο Τομέας Μεταφορών που ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά υπάρχουν και πολλά περαιτέρω περιθώρια. Υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα και οι Κινέζοι επιδιώκουν νέα πύλη εισόδου στις ευρωπαϊκές αγορές. Μην ξεχνάτε ότι και λόγω μεγέθους, αλλά και λόγω πορείας, η κινεζική οικονομία προσφέρει πολλές δυνατότητες συνεργασίας.

Η παράταξή σας έχει την πολυτέλεια να αφήνει έξω από τη ΝΔ στελέχη; Ακούγονται πολλά για επιστροφή του προέδρου του ΛΑΟΣ. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Αυτό είναι θέμα του κόμματος και, επιπλέον, δεν γνωρίζω κάτι σχετικό.

Ολα συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί μετά το συνέδριο της ΝΔ. Θεωρείτε ότι θα είναι σαρωτικός ή απλά βελτιωτικός;

Στην κυβερνητική ατζέντα υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Από εκεί και πέρα, είναι προνόμιο του πρωθυπουργού να αποφασίζει πότε και πώς θα γίνουν τέτοιου είδους κινήσεις.

Δεν θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω για το θέμα της Παιδείας. Η στάση της ΟΛΜΕ έχει δημιουργήσει τεράστια κόντρα μεταξύ ΝΔΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμένατε διαφορετική στάση από την αξιωματική αντιπολίτευση;

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ διαπνέεται αποκλειστικά και μόνο από στείρα αντιπολιτευτική άρνηση, αν και από την αρχή είναι θολή και επαμφοτερίζουσα. Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σύγχυση. Ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους χωρίς να ξεκαθαρίζει τη δική του θέση. Η κυβέρνηση, όμως, από την πρώτη στιγμή είναι ξεκάθαρη: Δεν επιτρέπει καταστάσεις ομηρίας, με ομήρους τόσο τα παιδιά που ξενυχτούν για να δώσουν εξετάσεις, όσο και τις οικογένειές τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας παραμείνει στον βούρκο της μιζέριας. Σήμερα χρειάζεται καθαρός και ειλικρινής πολιτικός λόγος.

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να συγκρουστεί ευθέως με τις συντεχνίες;

Η κυβέρνηση παλεύει για να μη γυρίσει η Ελλάδα σε επίπλαστη ευημερία με δανεικά. Επιδιώκουμε να επανέλθουμε μέσα από τον δρόμο της υγιούς βιώσιμης ανάπτυξης με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια σε όλους τους κλάδους. Και αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, να βάλουμε το δημόσιο συμφέρον πάνω από τις συντεχνιακές ιδιοτέλειες. Συντεχνίες απέκλειαν λιμάνια, έκλειναν εταιρείες, μπλόκαραν τις μετακινήσεις των πολιτών. Με τη συναίνεση της κοινωνίας βάζουμε τέλος σε αυτές τις εικόνες του χθες. Δεν είναι δυνατόν να κυριαρχούν τα προνόμια των συντεχνιών και να θυσιάζονται τα δικαιώματα των πολιτών.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τους άλλους δύο αρχηγούς της τρικομματικής;

Οι προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης αποσκοπούν στο να βγει η οικονομία μας από το σκοτεινό τούνελ της ύφεσης και να γίνει η Ελλάδα μια οικονομικά ανεξάρτητη χώρα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες του πρωθυπουργού και των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Θα ήθελα να κλείσω με το θέμα της ΕΡΤ. Εσείς ως πολιτικός προϊστάμενος της δημόσιας τηλεόρασης είσαστε ικανοποιημένος από την εικόνα που βγάζει προς τα έξω; Απεργίες κάθε Σαββατοκύριακο εδώ και τρεις μήνες, απλήρωτες οι υπερωρίες, χωρίς λύση το πρόβλημα των συμβασιούχων, και μάλιστα η κόντρα αυτή την εβδομάδα έχει φτάσει στα άκρα, με τους δημοσιογράφους να προκηρύσσουν απεργία «πάνω» στο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Κίνα. Δίνεται η εντύπωση ότι θέλετε να απαξιωθεί η δημόσια τηλεόραση….

Μακριά από εμένα τέτοιου είδους προθέσεις και σκέψεις για απαξίωση της δημόσιας τηλεόρασης. Το αντίθετο. Και ο νέος διευθύνων σύμβουλος έχει δείξει σαφή δείγματα γραφής και εγώ προσωπικά έχω διαψεύσει επανειλημμένα κάθε σχετική φήμη και δημοσίευμα που έχει κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα. Από εκεί και πέρα, πρέπει ορισμένοι να σκεφθούν κατά πόσο απαξιώνουν τη δημόσια τηλεόραση, κατά πόσο συνηθίζουν οι Ελληνες να ζουν χωρίς την ΕΡΤ και να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Από τα αξιοπερίεργα των απεργιακών κινητοποιήσεων στην ΕΡΤ είναι ότι απεργούν εκείνοι που έχουν ειδικό μισθολόγιο. Παλεύουμε να βρεθεί λύση και είμαστε κοντά σε αυτήν. Από εκεί και πέρα, το να προσπαθείς να επιβάλεις μπλακ-άουτ στην ενημέρωση, και ειδικότερα στις διεθνείς κινήσεις του πρωθυπουργού, είναι ο ορισμός του σκοταδισμού. Τη μια ήταν η περίπτωση με την επίσκεψη της κας Μέρκελ, την άλλη, η επίσκεψη του κ. Ολάντ και τώρα με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα. Πάντα, η ΕΣΗΕΑ βρίσκει τρόπο, έχοντας ως μέσο τα δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να επιβάλει ένα μπλακ-άουτ στις διεθνείς πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Αλλωστε και η Δικαιοσύνη έκρινε άμεσα την απεργιακή κινητοποίηση της ΕΣΗΕΑ στην ΕΡΤ ως παράνομη και καταχρηστική.

Keywords
Τυχαία Θέματα