Σχέδια για αναπτυξιακή τράπεζα μικρών επιχειρήσεων

Για τις προσπάθειες των Ελλήνων μικρομεσαίων να δημιουργηθεί μια Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρών Επιχειρήσεων που να εστιάζει στον εμπορικό κλάδο και να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως εγγυήσεις, μικρο-δάνεια ή συνδυασμό των δύο (Εγγυημένα Μικρο-δάνεια) ενημερώθηκε σήμερα το απόγευμα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ από το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου,

μετά από δική του πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για το θέμα θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ του κ. Ράϊχενμπαχ, της ΕΣΕΕ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών καθώς, στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Ράϊχενμπαχ ανέφερε ότι θα εξετάσει και ο ίδιος τις δυνατότητες βιωσιμότητας της πρότασης και τις δυνατότητες τεχνοκρατικής υποστήριξης αυτού του σχεδίου ενώ σχολιάζοντας το θέμα ανέφερε ότι δεν είναι αδύνατον σε έξι μήνες να μπορέσει να λειτουργήσει μία τέτοια τράπεζα.

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε στη συνάντηση ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κάποιες από αυτές, κατάφεραν να διατηρήσουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια στηριζόμενες στο μοντέλο συνεταιριστικών μερίδων που καθιστά τους πελάτες συν-επενδυτές. «Το μοντέλο αυτό καλλιέργησε μια μακρόχρονη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ιδρύματα και τις τοπικές αγορές, σχέση που ενώ δοκιμάστηκε την περίοδο της κρίσης, όχι μόνο άντεξε αλλά σε πολλές περιπτώσεις ενισχύθηκε» όπως σημείωσε.

Στόχος της ΕΣΕΕ είναι η συνεργασία με την Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών ή μια ομάδα υγειών συνεταιριστικών τραπεζών (πιθανόν κάτω από την ομπρέλλα της Πανελλήνιας Τράπεζας) για την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας ΜΜΕ όπου θα συνδυάζεται η τεχνογνωσία των τραπεζών και το πανελλήνιο δίκτυο των τριτοβάθμιων επαγγελματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων θα αποτελούν και βάση δυνητικών πελατών/επενδυτών. Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ διαθέτουν πάνω από 700.000 μέλη τα οποία είναι πρόθυμα να καταβάλλουν το ποσό αγοράς μερίδων για να μπορούν να αξιοποιήσουν σύγχρονα εργαλεία πάντα βέβαια με κριτήρια και αυστηρή εποπτεία. Στόχος είναι το εγχείρημα αυτό να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και βιώσιμο.

Υπογραμμίστηκε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έχει σκοπό να επικαλύψει δομές όπως το ΕΤΕΑΝ ή το Jeremie Holding Fund. Αντιθέτως στόχος θα είναι η αξιοποίηση των δράσεων αυτών. Πραγματικός σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι η διεκδίκηση μεριδίου αγοράς από τις εμπορικές τράπεζες, αλλά η διευκόλυνση της ρευστότητας των μικρομεσαίων στο πλαίσιο των κανόνων εποπτείας και σε υγιείς ανταγωνιστικές βάσεις. «Η έλλειψη άλλωστε τράπεζας ΜΜΕ και οι ολιγοπωλιακές συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα έχουν εμφανές κόστος στην απορρόφηση των προϊόντων του ΕΣΠΑ» όπως είπε ο κ. Κορκίδης.

πηγή: enikos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα