Όλα ανοιχτά για την εργασιακή εφεδρεία

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Ούτε μία μέρα δεν αφήνει να πάει χαμένη ο Αντώνης Σαμαράς, που ακόμη και αυτές τις ώρες παλεύει να εξασφαλίσει τα αναγκαία ισοδύναμα, ώστε να αποφευχθούν οι περικοπές στα εισοδήματα και να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα για την ανάπτυξη και την αναστροφή του δραματικού κλίματος στην αγορά εργασίας. Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός, βλέποντας ότι ο διαλυμένος κρατικός μηχανισμός θέλει συνεχώς «σπρώξιμο», παρεμβαίνει προσωπικά κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη, έστω και για διαδικαστικά

ζητήματα. Όπως συνέβη, λοιπόν, στην περίπτωση της επανέναρξης λειτουργίας της Χαλυβουργικής, στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και χρηματοδότησης του Άσυλου Ανιάτων, στην εφαρμογή διαρκούς επιχείρησης-σκούπας για τους λαθρομετανάστες, που ως άλλοι Δωριείς απειλούν την αλλοίωση του πολιτισμικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, και με την έναρξη αποπληρωμής των οφειλόμενων στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, έτσι και την Παρασκευή «σήκωσε» τριάντα τηλέφωνα σε υπουργούς, διοικητές Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να μεταβεί αμέσως το σύνολο των στρατιωτικών και υπηρεσιακών παραγόντων στο Άγιο Όρος για να σβήσει την πυρκαγιά που κατέκαιγε επί τρεις ημέρες πέριξ της μοναστικής πολιτείας του Άθω. «Σβήστε την τώρα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Κινητοποιήστε όλες τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Είναι ντροπή και προσβολή για την πατρίδα και τη θρησκεία», επεσήμανε σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός. Παρά το γεγονός ότι αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια πολλές πυρκαγιές τέτοιας έκτασης δεν προκαλούσαν το ενδιαφέρον των κυβερνητικών αρχών (σ.σ. με εξαίρεση τους κατευθυνόμενους εμπρησμούς του 2007 σε όλη την Ελλάδα), ο Σαμαράς αποδεικνύει ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και κυρίως τίποτα στα χέρια γραφειοκρατών και αρμόδιων – αναρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, που, αντί να ενεργούν αποτελεσματικά, επιλέγουν να συσκέπτονται για το πώς θα αποποιηθούν τις ευθύνες.

Ιδιωτικοποιήσεις
Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ο πρωθυπουργός στις αρχές της εβδομάδας σε συμφωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους οριστικοποίησε τη λίστα με τις δέκα πρώτες εταιρείες που θα αποκρατικοποιηθούν και την Παρασκευή, λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, η διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την πώληση των ΕΛΤΑ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων.
Συγκεκριμένα εξουσιοδοτήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ «να σχεδιάσει, αποφασίσει και υλοποιήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μετοχών ΕΛΤΑ, οι οποίες θα μεταφερθούν στο ταμείο με νεότερη απόφαση της ΔΕΑΑ, προκειμένου να υλοποιηθεί η ως άνω πώληση», ανέφερε η απόφαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών. Όσον αφορά στην πώληση της ΕΛΒΟ, με απόφαση της διυπουργικής Επιτροπής διορίστηκαν ως σύμβουλοι για την πώληση της ΕΛΒΟ οι Attica Bank και οι KPMG Σύμβουλοι.

Εργασιακή εφεδρεία
Ακανθώδες κομμάτι, πάντως, για την κυβέρνηση Σαμαρά παραμένει η εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, με την οπ

Keywords
Τυχαία Θέματα