Οι ΗΠΑ «ευλογούν» συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Συνεκμετάλλευση, η μέχρι πριν από λίγα χρόνια λέξη «ταμπού», εξελίσσεται σήμερα σε λέξη «κλειδί» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι ασφυκτικές πιέσεις της αμερικανικής διπλωματίας απέδωσαν «καρπούς». Ελλάδα και Τουρκία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα παραμερίσουν τις διαφορές τους, προσωρινά έστω, προκειμένου να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα!
Η έρευνα, η ανόρυξη και η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, σε περιοχές που η Τουρκία αμφισβητεί την

ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα γίνει σε συνεργασία των δύο κρατών με «δέλεαρ» το οικονομικό όφελος και την αποφυγή επικίνδυνων διμερών εντάσεων, που θα επιβαρύνουν το συγκρουσιακό περιβάλλον της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.
Στη συνάντηση των πρωθυπουργών Σαμαρά και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία και των δύο υπουργών Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλου και Α. Νταβούτογλου, συζητήθηκαν το θέμα της ΑΟΖ, τα «προβλήματα» της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το «θέμα των στρατοπέδων τρομοκρατίας στην Ελλάδα».
ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδα – υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος: Η συζήτηση εμπειρογνωμόνων και κυβερνητικών αξιωματούχων Ελλάδας και Τουρκίας, για πιθανή οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα) στην Ανατολική Μεσόγειο καταλήγει σε αδιέξοδο. Οι αφετηρίες είναι διαφορετικές, οι προσεγγίσεις διαμετρικά αντίθετες και οι διαφορές αγεφύρωτες.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι με βάση το ∆ίκαιο της Θάλασσας (Μοντέγκο Μπέι, 1982), όλα τα κατοικημένα νησιά έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως και οι ηπειρωτικές ακτές. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και το σύμπλεγμα των 13 νησίδων στην περιοχή του Καστελόριζου, δεν διαθέτουν ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε φυσικά ΑΟΖ, διότι γεωλογικά αποτελούν συνέχεια των τουρκικών ακτών. Συνεπώς, οι πιθανότητες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο μετά από διάλογο, ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα, είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αν όχι ανύπαρκτες, εκτός και αν κάποια από τις δύο χώρες υποχωρήσει από βασικές εθνικές της θέσεις.
Ο Αντ. Σαμαράς για το θέμα της ΑΟΖ επανειλημμένα δηλώνει πως το δίκαιο είναι με το μέρος μας, αφού η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προσφύγει στα διεθνή όργανα. Μα, αυτό είναι και το πλεονέκτημα της Τουρκίας και γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), παρότι το εφαρμόζει επιλεκτικά στη Μαύρη Θάλασσα!
Η αμερικανική διπλωματία, προωθώντας στρατηγικά αμερικανικά συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο, «υπέδειξε» στην Ελλάδα να αποφύγει να προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ και να συνεργαστεί με την Τουρκία στον κερδοφόρο τομέα της ενέργειας. Η τουρκική διπλωματία αξιοποιεί την αμερικανική επιθυμία για συνεκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων και με «φαρισαϊκό» τρόπο προτείνει στην Ελλάδα την εκμετάλλευση σε ισότιμη βάση. Όμως, η τουρκική πρόταση, εφόσον γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα, στέλνει στα αζήτητα το Διεθνές Δίκαιο και στα Τάρταρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Το «win – win» ή «καζάν – καζάν» του Τ. Ερντογάν οριοθέτησε την τουρκική πολιτική. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας με διπλωματικό τρόπο έθετε και επισήμως το θέμα της συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και του πετρελαίου της ελληνικής ΑΟΖ!
Επιπλέον, η Τουρκία δεν επιθυμεί μόνο τη συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, αλλά το «πακέτο» συνεργασίας να περιλαμβάνει και τους αγωγούς μεταφοράς της ενέργειας προς την Ευρώπη. Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς η μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ευρώπη να γίνεται μόνο μέσω Τουρκίας! Επισημαίνουμε ότι οι βασικοί αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν (Κασπία) προς τα λιμάνια της Δύσης διέρχονται από την Τουρκία (ο πετρελαιαγωγός Μπακού – Τσεϊχάν και ο αγωγός αερίου TAP [Trans Adriatic Pipeline] μεταφοράς του αζέρικου φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας).
Μουσουλμανική μειονότητα – Πατριαρχείο: Το θέμα του διορισμού των ιμάμηδων έθεσε ο Τ. Ερνοτγάν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση (που αφορά στον διορισμό 240 ιμάμηδων στη Δυτική Θράκη) και να ακυρωθεί. Ουσιαστικά, ο Ερντογάν ζήτησε να μην εφαρμοστεί νόμος του ελληνικού κράτους που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή. Όμως, η απαίτηση Ερντογάν συνιστά απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Οι Έλληνες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης απολαμβάνουν τα αγαθά της Ελληνικής Δημοκρατίας σε καθεστώς πλήρους ισοτιμίας και δεν έχουν ανάγκη «προστατών».
Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και έγινε λόγος για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όμως, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι οικουμενικός θεσμός της Χριστιανοσύνης, ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της οικουμενικής αίγλης του οι ΗΠΑ, διότι δεν επιθυμούν να πάρει τα σκήπτρα της Ορθοδοξίας η Μόσχα. Άρα, κακώς τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται στον ελληνοτουρκικό διάλογο και η Ελλάδα «ξοδεύει» πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο.
«Θέμα των στρατοπέδων τρομοκρατίας στην Ελλάδα»: Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Τουρκάλα δημοσιογράφος έθεσε την εξής «πονηρή» ερώτηση: «Συζητήσατε το θέμα των στρατοπέδων τρομοκρατίας στην Ελλάδα;». Οι απαντήσεις των Σαμαρά και Ερντογάν ήταν διπλωματικές…
Ωστόσο, συστηματικά, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες διοχετεύουν «πληροφορίες» στα ΜΜΕ της Τουρκίας ότι στην Ελλάδα λειτουργούν στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών. Μάλιστα, πρόσφατα, ανακάλυψαν δύο νέα στρατόπεδα στο Λαύριο και την Κινέττα! Σύμφωνα με εκτενή ρεπορτάζ στα τουρκικά ΜΜΕ, στα στρατόπεδα αυτά οι Κούρδοι αντάρτες εκπαιδεύονται από απόστρατους Έλληνες στρατιωτικούς σε διάφορες φάσεις του ανταρτοπόλεμου, του αντάρτικου πόλεων και σε επιχειρήσεις δολιοφθοράς. Το θέμα εδώ δεν είναι αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, διότι είναι προφανές ότι είναι γελοία και ψευδέστατα, αλλά το ερώτημα είναι ποια πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετούν. Ειδικά τώρα, που η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή είναι έκρυθμη λόγω Συρίας, αλλά και Αιγύπτου και Ιράν και Λιβάνου και του Παλαιστινιακού, καθώς υπάρχει αναζωπύρωση του Κουρδικού.

ΚΥΠΡΟΣ: Στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ

Η Κύπρος θα προσχωρήσει στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ, που αποτελεί τον προθάλαμο της ένταξής της στην Ατλαντική Συμμαχία! Είναι μια από τις πρώτες και ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και, ουσιαστικά, αποτελεί μια σημαντική προσφορά προς το ΝΑΤΟ.
Η στρατιωτική αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου από το ΝΑΤΟ αναμφίβολα παρέχει μια τεράστια στρατηγική-γεωπολιτική υπεραξία στην Ατλαντική Συμμαχία. Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει την Κύπρο από τη Ρωσία και πιθανότατα να έχουμε ανατροπές στην εύθραυστη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ερώτημα είναι ποιο το όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία από αυτή τη μεγάλη προσφορά στο ΝΑΤΟ;
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γ. Κασουλίδης, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα συζήτησε το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ με τον ομόλογό του Δ. Αβραμόπουλο. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το Κυπριακό ως θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο όσον αφορά στο αίτημα ένταξής της στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε το Κυπριακό ως προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τάχθηκε υπέρ μιας λύσης, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Γ. Κασουλίδης δήλωσε πως με τον Δ. Αβραμόπουλο συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη στρατηγικής, όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου, στον οποίο εντάσσεται και η προσπάθεια για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς αύριο, Δευτέρα, κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, στην Αθήνα και στις συνομιλίες τους με τον Αντ. Σαμαρά.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε, επίσης, ότι: «Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητά μας».

ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΟ… ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

• Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις μπαταρίες των υποβρυχίων. Επειδή έχει λήξει το χρονικό όριο λειτουργίας που δίνει ο κατασκευαστής και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σοβαρό ατύχημα, τα υποβρυχία του Πολεμικού μας Ναυτικού κινούνται ελάχιστα! Ναύαρχε, αρχηγέ του ΓΕΝ, μήπως γνωρίζετε κάτι για τον διαγωνισμό για την αγορά μπαταριών, ώστε τα υποβρύχια να είναι και πάλι πλήρως αξιόμαχα;
• «Η ανακήρυξη της ΑΟΖ αποτελεί ένα αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος που της το δίνει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και η Σύμβαση του Μοντέγκο-Μπέι. Η Ελλάδα θα κρίνει πότε είναι κατάλληλη η συγκυρία για να προχωρήσει στην άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματός της» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος. Σωστά, αλλά πότε, όμως; Οι πολυεθνικές περιμένουν και πιέζουν, για να ξεκινήσουν τις υποθαλάσσιες έρευνες.
• Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων «Χουριέτ» και «Χαμπέρτουρκ» για την τρομοκρατία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, ανέφερε τα εξής: «Ψευδή και ανυπόστατα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Φαίνεται ότι κάποιους ενόχλησε ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν μια ξεκάθαρη θέση για την τρομοκρατία». Επισημαίνουμε ότι η «Χουριέτ» υποστηρίζει ότι κατά τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στον Αντώνη Σαμαρά «ονόματα και φωτογραφίες από την εκπαίδευση των τρομοκρατών στο στρατόπεδο του Λαυρίου»!
• Στο «στόχαστρο» του κοινοτικού επιτρόπου Χοακίμ Αλμούνια, που είναι αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού, έχουν μπει τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα). Μεθοδεύει το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση, μέσω ξεπουλήματος, της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Θα το επιτρέψουμε;

Keywords
ηπα, ελλαδα, εκλογες ηπα, ηπα, νίκος αναστασιάδης, υφαλοκρηπίδα, σαμαρας, αοζ, αθηνα, αντ, win, πετρελαιο, κυπρος, tap, βουλη, μμε, νέα, αιγυπτος, νατο, προσφορες, ρωσία, αβραμοπουλος, οηε, γεν, εασ, Αντωνης Σαμαρας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, καθαρα δευτερα, Καλή Χρονιά, οικουμενικο πατριαρχειο, χωρες, ρωσία, αντ, το θεμα, δημοκρατια, εασ, εθνικη, θεμα, ιραν, κυπρου, κωνσταντινουπολη, μμε, νησια, οηε, προγραμμα, τηλεοραση, υφαλοκρηπίδα, φωτογραφιες, αγκυρα, αγορα, αζητητα, ατυχημα, γεν, γινει, γινεται, δευτερα, δικη, δυτικη, εγινε, υπαρχει, ειρηνη, εκμεταλλευση, εκπαιδευση, εξελιξη, επιθυμια, ερντογαν, ερευνα, ερευνες, ευρωπη, υπηρεσιες, ισορροπια, κεφαλαιο, λαυριο, λογο, μοσχα, μπαταριες, νατο, ουσιαστικα, οφελος, περιβαλλον, πιθανοτητες, συζητηση, συνεχεια, τουρκια, φυσικα, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ελληνικα, ερωτησεις, ιδιαιτερα, οργανα, ορυκτος πλουτος, πηγες, πληροφοριες, tap, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα