Ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει στο LSE

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις άλλωστε του αγγλικού πανεπιστημίου LSE , ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει μια ομιλία με θέμα «Ένα ευρωπαϊκό όνειρο πως να αποκατασταθεί η υπόσχεση και το δυναμικό της Ευρώπης».

Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη μνήμη
της Ε. Colorni

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πανεπιστημίου στον κ. Παπανδρέου γίνεται αναφορά για την μέχρι τωρα πορεία του ακαδημαϊκή και πολιτική. Αναφέρει χαρακτηριστικά το LSE :

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Υπηρέτησε ως 11ος πρωθυπουργός της Ελλάδα από τις 6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοέμβρη, 2011, μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.

Μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών του στο Amherst College στη Μασαχουσέτη και μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics & Political Science, ο Παπανδρέου κέρδισε μια έδρα βουλευτή για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), το κόμμα το 1981. Έχει υπηρετήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο από τότε. Κατείχε τις θέσεις των υφυπουργός για τα πολιτιστικά θέματα, ο υπουργός για την εκπαίδευση, και τον υπουργό εξωτερικών υποθέσεων.

Ως υπουργός Παιδείας από 1994-1996, ο Γιώργος Παπανδρέου ίδρυσε Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, ένα καινοτόμο εθνική προσπάθεια για τη διευκόλυνση της προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μάθηση εξ αποστάσεως.

Ως υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1999-2004, ήταν ευρέως επαινεθεί για την διπλωματική γεφυρών του. Αυτός διαπραγματεύτηκε επιτυχώς καλύτερες σχέσεις με τον πρώην αντίπαλο την Τουρκία.

Το 2004, εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με εκλογη του λαού κίνηση άκρως συμβολική για τη δέσμευσή του για τη συμμετοχική διακυβέρνηση και στη θέση αυτή μέχρι τον Μάρτιο του 2012.

Ο Παπανδρέου είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μια διεθνής ένωση των πολιτικών κομμάτων, των οποίων το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος.

Το 2012, ο Παπανδρέου ονομάστηκε επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Πολιτική. Το 2013, υπηρέτησε ως παγκόσμιος συνεργάτης και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Columbia, καθώς και μέλος ΔΕΠ στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Υποθέσεων στο Sciences Po στο Παρίσι.

The post Ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει στο LSE appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα