Να πιάσουν τόπο οι θυσίες

Του Κωστή Χατζηδάκη

«Σίγουρα δεν περάσαμε από την κόλαση στον παράδεισο, όμως, κάποια σημαντικά βήματα έχουν ήδη γίνει και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση»

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι οι θυσίες που έχουν υποστεί οι Ελληνες πολίτες είναι πρωτοφανείς. Τα δύσκολα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδίως των νέων, και η συνεχιζόμενη ύφεση έχουν δοκιμάσει σκληρά τους Ελληνες. Οι θυσίες, όμως, αυτές δεν είναι χωρίς αντίκρισμα. Χάρη σε αυτές, αλλά και στις προσπάθειες της κυβέρνησης ξεπεράστηκε ο κίνδυνος μιας οικονομικής κατάρρευσης. Το καθεστώς αστάθειας και ανασφάλειας που

συνόδευαν τα σενάρια περί Grexit και χρεοκοπίας έχουν πλέον παρέλθει. Πλέον, είμαστε κοντά στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ το τραπεζικό σύστημα, με την ανακεφαλαιοποίησή του, σταδιακά σταθεροποιείται.

ΣΕ ΑΥΤΗ, ΛΟΙΠΟΝ, την προσπάθεια το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει μια μάχη σε δύο μέτωπα: ενίσχυση της ρευστότητας και προώθηση πλήθους διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούμε να ανοίξουμε τη χώρα στην επενδυτική κοινότητα στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι γυρίζουμε σελίδα. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας και θα μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ρευστότητα, κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα το ΕΣΠΑ. Ηδη, καταφέραμε να φτάσουμε στην 4η θέση στις απορροφήσεις μεταξύ των 27 στην ΕΕ από την περσινή 18η θέση. Παράλληλα με μια σειρά προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της γυναικείας επιχειρηματικότητας, της νησιωτικής τουριστικής επιχειρηματικότητας, αλλά και της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, προσπαθούμε να δώσουμε μια αναπτυξιακή ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ από τεχνικά έργα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη στην Αττική, πάνω από 400 στον αριθμό, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ. Τέλος, σχεδιάζουμε το ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπου γίνεται μία στροφή σε έργα νέων τεχνολογιών, καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας. Ταυτόχρονα, το νέο ΕΣΠΑ θα είναι εμπροσθοβαρές ως προς τις κοινωνικές δράσεις, προκειμένου να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ και της Ευρωπαικής Τράπεζας επενδύσεων, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις που μαστίζονται από την κρίση. Ζητήσαμε, μάλιστα, από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών να δράσει άμεσα, προκειμένου να πέσει γρήγορα φτηνό χρήμα στην αγορά θέτοντας συγκεκριμένους στόχους ανα μήνα που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του χρόνου. Τέλος, και όσον αφορά τη ρευστότητα, υπογράψαμε μνημόνιο με την KfW για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για την περαιτέρω διευκόλυνση της χρηματοδότησης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση της ανάπτυξης. Στόχος είναι να συσταθεί έως το τέλος του 2013.
ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ διαρθρωτικών αλλαγών κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να δημιουργήσουμε μια καινούργια οικονομία, πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή και φιλικότερη στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Ηδη, τον τελευταίο χρόνο, προωθήθηκαν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Ψηφίστηκε ο νέος Επενδυτικός Νόμος που περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία και θεσπίζει μια Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή. Μειώθηκε το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για τη σύσταση ΑΕ και καταργήθηκε το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για τη σύσταση νέων ΙΚΕ και ΕΠΕ. Υιοθετήθηκαν απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις, επιτρέποντας σε περισσότερες επιχειρήσεις να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία. Τέθηκαν σε εφαρμογή 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών των εξαγωγών. Τέλος, ψηφίστηκε και το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ σχέδιο για την απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης των επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου και ξεκάθαρου πλαισίου που θα εξασφαλίζει χαμηλό κόστος, ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου χωρίς εμπόδια για τις επιχειρήσεις, διαφάνεια, αλλά και δημοσιονομικό όφελος. Τέλος, το προσεχές διάστημα φέρνουμε νομοσχέδιο για την άρση των εμποδίων εισόδου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τέσσερις βασικούς τομείς της οικονομίας, με το οποίο θα καταργήσουμε νομοθετικές ρυθμίσεις που ωφελούσαν λίγους σε βάρος των πολλών.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να βάλουμε τη χώρα σε βιώσιμη τροχιά. Σίγουρα δεν περάσαμε από την κόλαση στον παράδεισο. Ομως, κάποια σημαντικά βήματα έχουν ήδη γίνει και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι εύκολες οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Κάνουμε, όμως, το καλύτερο για να ολοκληρώσουμε και τα τελευταία μέτρα της δύσκολης διαδρομής. Πισωγυρίσματα δεν επιτρέπονται. Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών πρέπει να πιάσουν τόπο.

*Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα