Μούσκεμα

Του ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Θα θυμάστε την πρόσφατη αναφορά της ισχυρής γυναίκας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τα παιδιά του Νίγηρα και τη σύγκριση με την Ελλάδα. Τότε, η Γαλλίδα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, όχι από την πολιτική ή πολιτειακή ηγεσία της χώρας, αλλά από τους απλούς πολίτες που «βομβάρδισαν» το facebook της Κριστίν με όχι και τόσο κολακευτικά μηνύματα.
Μια πρόσφατη δημοσίευση

επιστημονικής μελέτης έφερε στο μυαλό και πάλι τα παιδιά του Νίγηρα και όχι μόνο. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η Αφρική «κάθεται» πάνω σε τεράστιες δεξαμενές υπόγειων υδάτων! Όπως επισημαίνουν Βρετανοί επιστήμονες, ο συνολικός όγκος του νερού στους υπόγειους υδροφορείς είναι 100 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με το νερό που υπάρχει στην επιφάνεια.
Μάλιστα, οι ερευνητές χαρτογράφησαν τις τοποθεσίες και τη δυναμική των υπόγειων δεξαμενών νερού. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Research Letters, επισημαίνουν ότι οι γεωτρήσεις μεγάλης κλίμακας μάλλον δεν αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για την αύξηση των προμηθειών σε νερό.
Στην Αφρική, πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Η ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών.
Όταν μια μελέτη τέτοιας κλίμακας φτάνει να δημοσιευτεί σε ένα επιστημονικό περιοδικό, προτού συμβεί αυτό θεωρείται βέβαιο ότι έχουν ενημερωθεί πρώτα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και, κατ’ επέκταση, όλοι οι ισχυροί οικονομικοί οργανισμοί του πλανήτη. Πόσα χρόνια πριν έχουν ενημερωθεί, δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Αυτό που μπορεί να προσδιοριστεί, όμως, είναι το μέγεθος της εξαπάτησης, της υποκρισίας, της αναίδειας και της πρόστυχης συμπεριφοράς (συμπληρώστε ό,τι άλλο θέλετε) όλων εκείνων που κατέχουν θέσεις-κλειδιά σε παγκόσμιο επίπεδο και εμφανίζονται να… κόπτονται για τα παιδιά του Νίγηρα, της Αιθιοπίας και της Ρουάντα.
Ρίχνοντας μια ματιά στον χάρτη που δημοσίευσαν οι Βρετανοί επιστήμονες διαπιστώνει κανείς ότι ο Νίγηρας «κάθεται» πάνω σε μια τεράστια λεκάνη νερού. Το γιατί τόσα χρόνια οι πλούσιοι, οι ισχυροί, οι «ανεπτυγμένοι» αυτού του πλανήτη ενδιαφέρονται μόνο για το πόσο βαθιά θα τρυπήσουν τα γεωτρύπανά τους, προκειμένου να αντλήσουν «μαύρο χρυσό», ματωμένα διαμάντια και οτιδήποτε άλλο έχει αξία για εκείνους (πέρα από την ανθρώπινη ζωή), είναι κάτι που θα πρέπει να απαντήσει η «ευαίσθητη» Λαγκάρντ.
Εν έτει 2012, όταν ο άνθρωπος, με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει μπορεί να ανιχνεύσει από τι αποτελούνται οι μακρινοί πλανήτες, πόσο νερό διαθέτουν στην επιφάνειά τους ή και κάτω από αυτή και το ποια είναι η σύνθεση της μάζας τους, θα ήταν το λιγότερο ύποπτο να μην ανακοινωθεί κάποια στιγμή τι κρύβει στα σωθικά της η Γη.
Όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, υπάρχουν κάποιες φυλές πάνω στη Γη που αδιαφορούν για τον πόνο και τη δυστυχία άλλων φυλών και λαών. Έχοντας αναπτύξει την αποικιοκρατική τους διαστροφή στον μέγιστ
Keywords
Τυχαία Θέματα