Μαλέλης: Επανεκκίνηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς

Το ότι ήρθε η ώρα ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του επισημαίνει σε άρθρο του στη RealNews, ο διευθυντής ειδήσεων του Star, Σταμάτης Μαλέλης και αναφέρεται στην επανεκκίνηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς.

«Ήρθε η ώρα για ρήξεις και τομές. Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη Κεντροαριστερά, τη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία. Ο αυταρχισμός και η αλαζονεία με την οποία λειτούργησε ο Σαμαράς, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, έσβησε

και τις τελευταίες αμφιβολίες για το πόσο η Δεξιά σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό πρέπει να είναι και το τέλος. Ο εκβιασμός δεν έχει σχέση με την Δημοκρατία.

Η Σοσιαλδημοκρατία, η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, δεν μπορεί να ανεχθεί τετελεσμένα στην ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί να ανεχθεί ταπεινωμένο τον ελληνικό λαό. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, άλλων δημοκρατικών σχηματισμών, αλλά και ανένταχτοι ενεργοί πολίτες, συζητούν για το επόμενο μεγάλο βήμα, που είναι η επανεκκίνηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Η σύγχρονη λαίλαπα του διπολισμού ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να οδηγήσει την χώρα στην καταστροφή. Από την μία πλευρά, η προσπάθεια της ακροδεξιάς παλινόρθωσης και επικυριαρχίας και από την άλλη η παραδοσιακή Αριστερά, που εκφράζει το παλιό, που πεθαίνει και τον απόλυτο λαϊκισμό. Η σύγκρουση των δύο άκρων μπορεί να οδηγήσει στον μοιραίο διχασμό. Η συγκρότηση της νέας Κεντροαριστεράς είναι ιστορική ευθύνη των σημερινών ηγεσιών των κομμάτων του χώρου, αλλά και άλλων δυνάμεων που ανήκουν στην ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη. Οι δυνάμεις που απαρτίζουν τη νέα Σοσιαλδημοκρατία συμφωνούν στο νέο επιτελικό ρόλο του Κράτους. Στην πλήρη διάλυση των πελατειακών σχέσεων.

Συμφωνούν σε μία αγορά και σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα με κανόνες. Απαιτούν διαφάνεια στις σχέσεις κράτους – ιδιωτών. Θέλουν αποκρατικοποιήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού και όχι ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Θέλουν να συνεργαστούν με όλες εκείνες τις δυνάμεις που επιζητούν μια άλλη, πιο δημοκρατική και περισσότερο αλληλέγγυα Ευρώπη. Επιθυμούν ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος γι’ αυτούς που το έχουν ανάγκη και όχι γι’ αυτούς που το λεηλατούν. Θέλουν να ξαναδώσουν το όραμα, την υπερηφάνεια και την χαμένη αυτοπεποίθηση στον Έλληνα. Όραμά μας μία Σοσιαλδημοκρατία που μπορεί να απαντήσει δημιουργικά στα μεγάλα προβλήματα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Για να γίνει ο λόγος των κοινωνιών ισχυρότερος από την επιρροή των αγορών. Σε μια περίοδο γενικής αβεβαιότητας, ρευστότητα και πλήρους αποπροσανατολισμού της κοινωνίας, οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς πρέπει να αποτελέσουν την ατμομηχανή στο τρένο που θα βγάλει την χώρα από το σκοτεινό τούνελ της παρατεταμένης ύφεσης, του κοινωνικού διχασμού και της εθνικής κατάθλιψης. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, ο τρόπος για να ενεργήσουμε άμεσα είναι γνωστός και το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση. Ήρθε η ώρα να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Ευθύνες ιστορικές.

Όπως έγραψε η ποιήτρια, «εάν όχι τώρα πότε, αν όχι εμείς ποιοι;». Και για όσους αρέσκονται σε κάτι πιο αριστερό, «χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά». Τώρα είναι η ώρα. Οι καιροί ου μενετοί».

Πηγή: star.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα