Ινδονησία: Συναγερμός από έκρηξη ηφαιστείου-2 οι νεκροί (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Τρεις διεθνείς αερολιμένες στο κεντρικό νησί της Ιάβα της Ινδονησίας έκλεισαν την Παρασκευή μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Κελούντ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. Χιλιάδες κάτοικοι στις γύρω περιοχές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε άλλες πιο ασφαλείς. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν τα σπίτια τους δεν άντεξαν το βάρος του χαλικιού και της τέφρας.

Ηφαιστειακή τέφρα εξαπλώθηκε στις πόλεις Γιογκιακάρτα, Σουραμπάγια

και Σόλο μετά την έκρηξη του ηφαιστείου αργά την Πέμπτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών, Μπάμπανγκ Έρβαν. «Η ηφαιστειακή τέφρα κάλυψε τα αεροδρόμια και κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο για τις πτήσεις», δήλωσε ο Έρβαν.

Αξιωματούχοι σήμαναν συναγερμό την Πέμπτη περίπου μία ώρα πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου, και προέτρεψαν τους περίπου 200.000 ανθρώπους που ζουν σε 36 χωριά να εκκενώσουν την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο σε ακτίνα 10 χλμ. ( 6 μίλια ). Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν έχουν όλοι εγκαταλείψει τα σπίτια τους . Σύμφωνα με ανταποκριτές, οι κάτοικοι της Ινδονησίας είναι συνηθισμένοι στις ηφαιστειακές εκρήξεις , και είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Μερικοί από τους εκτοπισμένους προσπάθησαν να επισκεφθούν τα σπίτια τους την Παρασκευή το πρωί για να πάρουν ρούχα και τιμαλφή , αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω από τη συνεχή ροή της ηφαιστειακής τέφρας και την πτώση βράχων από το ηφαίστειο.

Μια πόλη γκρι

Η τέφρα και το χαλίκι που έβγαλε το ηφαίστειο έφτασαν 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) μακριά , σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Μέτρησης Καταστροφών, Sutopo Purwo Nugroho.

Η πόλη Kediri, που είναι πιο κοντά στο ηφαίστειο (42χλμ απόσταση), καλύφθηκε με πυκνή σκόνη κάτι που την καθιστά επικίνδυνη για τους πεζούς και τα οχήματα.

Οι ειδικοί λένε ότι το ηφαίστειο «ηρεμεί» μετά από μια μεγάλη έκρηξη .

Το ηφαίστειο Kelud έχει ύψος 1.731 – m ( 5.600 ft ) και ξέσπασε περίπου στις 21:50 τοπική ώρα ( 16:50 GMT ) την Πέμπτη . Τελευταία φορά εξερράγη το 1990 , σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους . Ακόμη, μια ισχυρή έκρηξη το 1919 σκότωσε περίπου 5.000 άτομα .

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ινδονησία βρίσκεται σε μια σειρά γεωλογικών ρήγματα και είναι επιρρεπής σε συχνούς σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις. Συνολικά υπάρχουν περίπου 130 ενεργά ηφαίστεια της χώρας .

Νωρίτερα αυτό το μήνα , το ηφαίστειο Sinabung στο νησί της Σουμάτρα ξέσπασε, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 άτομα.

The post Ινδονησία: Συναγερμός από έκρηξη ηφαιστείου-2 οι νεκροί (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα