Η έρευνα του ΟΟΣΑ καταρρίπτει τους μύθους

Προκαλούν τουλάχιστον προβληματισμό τα στοιχεία της νέας έρευνας του ΟΟΣΑ, που επικαλείται το βρετανικό περιοδικό Economist για το ελληνικό δημόσιο, αφού για πρώτη φορά καταρρίπτεται η βασική επιχειρηματολογία όσων επί χρόνια ζητούσαν ριζική αναδιάρθρωση λόγω του υποτιθέμενου υπεράριθμου προσωπικού!

Τώρα, αίφνης μαθαίνουμε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν είναι μεγάλο, απλά δεν λειτουργεί σωστά.

Το στοιχείο αυτό, το οποίο σημειωτέον τεκμηριώνεται μέσα από την έρευνα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία σε αυτή την συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται η πιο εκτεταμένη επιχείρηση αναδιάρθρωσής του από τη μεταπολίτευση, μέσω της κινητικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάγραμμα με τα ποσοστά απασχόλησης στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, το ποσοστό των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται στο 21% του συνολικού δυναμικού της χώρας, κατατάσσοντας την Ελλάδα περίπου στη μέση της κλίμακας, με άλλες εννέα χώρες – μεταξύ αυτών ορισμένες εξαιρετικά προηγμένες όπως η Γαλλία, η Σουηδία, η Νορβηγία, αλλά και η Ρωσία, η Φιλανδία πιο πάνω από τη χώρα μας.

Το πρόβλημα, λοιπόν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό, στην Ελλάδα είναι η λανθασμένη κατανομή των υπαλλήλων στους τομείς του κράτους. Η ερώτηση που προκύπτει, λοιπόν, είναι αν το πρόγραμμα κινητικότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας θα υπηρετήσει τελικά τον στόχο της ορθότερης κατανομής του προσωπικού.

Παρ’ ότι μένει να αποδειχθεί στην πράξη, είναι μάλλον προφανές ότι οι οριζόντιες «χαρακιές» στο σώμα του δημοσίου μάλλον επιτείνουν το πρόβλημα παρά το επιλύουν. Και πολύ φοβούμαι ότι κινδυνεύει να χαθεί αν δεν χάθηκε ήδη ένα εργαλείο βαθιά μεταρρυθμιστικό όπως η κινητικότητα, το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο.

Η βιαστική, βίαιη μαζική μετακίνηση υπαλλήλων με αποκλειστικό στόχο την κάλυψη ποσοτικών κριτηρίων θα διαιωνίσει τις αδυναμίες του δημοσίου και μαζί την πάγια ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων με το κράτος.

The post Η έρευνα του ΟΟΣΑ καταρρίπτει τους μύθους appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords