Γιγάντιος αστεροειδής ετοιμάζεται να «γλείψει» την γη! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας γιγάντιος αστεροειδής αναμένεται να περάσει ξυστά από τον πλανήτη μας, στο τέλος του μήνα. Πρόκειται για την πλησιέστερη προσέγγιση αστεροειδή στη Γη εδώ και 200 χρόνια, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού μία πρόσκρουση είναι μάλλον απίθανη.

Ο αστεροειδής 1998 QE2 θα κάνει το πέρασμα του στις 31 Μαΐου και αναμένεται να περάσει από τη Γη σε απόσταση 3,6 εκατομμυρίων μιλίων, απόσταση 15πλασια από την απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης.

Το

τεράστιο ουράνιο σώμα θα είναι ορατό στον ουρανό μεταξύ 30 Μαΐου και 9 Ιουνίου και οι αστρονόμοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τηλεσκόπια με ραντάρ προκειμένου να το παρατηρήσουν καλύτερα.

«Ο Αστεροειδής 1998 QE2 θα αποτελέσει έναν εξαιρετικό στόχο για τα ραντάρ Goldstone και Arecibo και περιμένουμε να τραβήξουμε μια σειρά από εικόνες υψηλής ανάλυσης που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τα μυστικά της επιφάνειας του» εξηγεί ο αστρονόμος Λανς Μπένερ, κύριος ερευνητής στο παρατηρητήριο Jet Propulsion Laboratory της NASA.

Οι αστρονόμοι θα είναι σε θέση να μελετήσουν το μέγεθος του αστεροειδή, το σχήμα, την περιστροφή και τα επιφανειακά χαρακτηριστικά το σύνολο των οποίων θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην καταγωγή του.

Ο διαστημικός βράχος που ανακαλύφθηκε το 1998 από το πρόγραμμα έρευνας Lincoln Near Earth Asteroid του ΜΙΤ και έχει μήκος όσο εννέα κρουαζιερόπλοια QE2, από το οποίο πήρε και το όνομά του.

«Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό να δούμε λεπτομερείς εικόνες από αυτό τον αστεροειδή, για πρώτη φορά» τονίζει ο Μπενερ.

Σύμφωνα με το Space.com, «Η NASA ηγείται μίας παγκόσμιας προσπάθειας εντοπισμού δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών», ενώ το 2016, ο οργανισμός σχεδιάζει να στείλει ένα ρομποτικό ανιχνευτή σε ένα από τους δυνητικά πιο επικίνδυνους αστεροειδείς.

Δείτε την τροχιά του QE2 στο βίντεο που ακολουθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα