Εξώφυλλα περιοδικών που δίχασαν την κοινή γνώμη

Λίγες ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη το περιοδικό Time κυκλοφόρησε σε έκτακτη έκδοση με ένα πρωτοσέλιδο που συζητήθηκε έντονα και δίχασε την αμερικανική κοινή γνώμη.

Σε μια ολοσέλιδη φωτογραφία απεικονίζονταν ένα μικρό παιδί με αίματα στο κεφάλι χτυπημένο από τις εκρήξεις. Το παιδί ήταν στην αγκαλιά ενός αστυνομικού που το πήγαινε στον πρόχειρο σταθμό πρώτων βοηθειών που είχε στηθεί στην περιοχή. H εικόνα προκάλεσε φρίκη στην πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών που αναρωτήθηκαν γιατί το περιοδικό επέλεξε τη συγκεκριμένη
φωτογραφία για το εξώφυλλό του.Ήταν Αύγουστος του 2010 όταν πάλι εξώφυλλο του περιοδικού Time δημιούργησε παγκόσμιο σοκ με ένα από τα πιο συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα όλων των εποχών. Η Αΐσα Μοχαματζάι μια νεαρή Αφγανή με βλέμμα που δεν ξεχνιέται εύκολα πόζαρε στο φακό με κομμένη μύτη και αυτιά. Η 19χρονη είχε πέσει θύμα κακοποίησης από τον Ταλιμπάν σύζυγό της, τον πεθερό της και άλλα τρία μέλη επειδή είχε τολμήσει να φύγει από το σπίτι, όταν δεν άντεχε πλέον την βία στην οποία έπεφτε θύμα σχεδόν καθημερινά. Το περιοδικό Time κατέχει πρωτιά στα πολυσηζητημένα αλλά και προκλητικά δημοσιεύματα χρόνια τώρα.

Τον Απρίλιο του 1966 είχε κυκλοφορήσει με τίλο: «Είναι ο Θεός νεκρός;». Ήταν το πρώτο εξώφυλλο μόνο με γράμματα χωρίς σχετική φωτογραφία και εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην αμερικανική κοινωνία και όχι μόνο πριν από περίπου μισό αιώνα. Ενδεικτικό είναι πως το περιοδικό έλαβε χιλιάδες γράμματα οργής από αναγνώστες, τα περισσότερα που έχει λάβει ποτέ περιοδικό. Το άρθρο υποστήριζε ότι ο «Θάνατος του Θεού» είχε επέλθει από την στιγμή που δεν ήταν ορατός στην δημόσια ζωή και ότι η θρησκεία ήταν νεκρή. Ήταν το 2008 κατα τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Πολλοί αμφισβητούσαν τον πατριωτισμό του Μπάρακ Ομπάμα και το περιοδικό New Yorker σε μια προσπάθεια να καυτηριάσει της επικρίσεις κυκλοφόρησε στο εξώφυλλο με μια αρκετά για την τρομοφοβική -ίσως και όχι άδικα- Αμερική. Το σκίτσο του Μπάρι Μπλιτ εμφανίζει μέσα στο Λευκό Οίκο τον Μπάρακ Ομπάμα ντυμένο Ταλιμπάν, τη σύζυγό του Μισέλ «ζωσμένη» με πυρομαχικά και όπλα, την αμερικανική σημαία να καίγεται μέσα στο τχάκι και από πάνω ένα πορτρέτο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τελικά το χιούμορ του περιοδικού χαρακτηρΊστηκε από όλους πολύ μαύρο προσβλητικό και κακόγουστο.

Οι φωτογραφίες διασήμων που έχουν πεθάνει και απεικονίζουν τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους έχουν πολλές φορές προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις όμως πάντα οι όποιες ενστάσεις «χάνονται» στο βωμό της αυξημένης κυκλοφορίας. Τα τελευταία χρόνια αίσθηση είχαν προκαλέσει η φωτογραφία της πρόωρα χαμένης Πριγκίπισσας Νταϊάνα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι αλλά και αυτή του θρύλου της μουσικής Μάικλ Τζάκσον. Με μια πρώτη ματιά στο εξώφυλλο του New Yorker ου κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2001, λίγο μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, νομίζει κανείς πως πρόκειται για ένα μαύρο εξώφυλλο.

Αν το δει κανείς όμως καλύτερα θα ξεχωρίσει δύο γκριζόμαυρες σκιές των δύο κτιρίων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη που δέχθηκαν τρομοκρατική επίθεση με αεροπλάνα. Το εξώφυλλο αυτό ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα δέκα των τελευταίων σαράντα χρόνων. Πίσω στη δεκαετία του ’80 βρίσκει κανείς το καλύτερο εξώφυλλο όλων των εποχών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διευθυντών Περιοδικών.

Η φωτογραφία εικονίζει τον Τζον Λένον, γυμνό, σε εμβρυακή στάση, δίπλα στη σύζυγό του Γιόκο Όνο και τραβήχτηκε λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του. Ήταν η πρώτη που το αποτόλμησε και για αυτό θα μείνει στην ιστορία. Η Ντέμι Μουρ τον Αύγουστο του 1991 λίγες μέρες πριν γεννήσει φωτογραφήθηκε γυμνή για το εξώφυλλο του περιοδικού Vanity Fair. Η φωτογραφία αυτή προκάλεσε τότε πολλές συζητήσεις αλλά και αμηχανία. Από τότε πολλές άλλες σταρ την έχουν αντιγράψει και πλέον 22 χρόνια μετά φαντάζει πολύ κοινότοπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα