«Έπεα Πτερόεντα» οι δημοτικές λαϊκές αγορές

Οι ουρές που σχηματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Πεδίον του Άρεως για τα 2.700 τελάρα με τα οπωροκηπευτικά Κρήτης, ήτοι 27 τόνους, που διέθεσε ο Δήμος Αθηναίων σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης*, έφερε πάλι στην επιφάνεια την ανάγκη για τη δημιουργία των Δημοτικών Λαϊκών Αγορών**. Δημοτικές Λαϊκές Αγορές που προέκυψαν ως ιδέα μετά την εξάπλωση του «Κινήματος της Πατάτας» από την Κατερίνη

σε όλη τη χώρα τους τελευταίους τέσσερις και πλέον μήνες. Κι αυτό, γιατί -όπως αποδείχθηκε και το πρωί στο Πεδίον του Άρεως- η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα κάνει τους πολίτες να αναζητούν όλο και περισσότερο φθηνά ή ακόμα και δωρεάν προϊόντα μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.
Η aftodioikisi.gr, πριν από τρισήμισι μήνες, είχε γράψει για την πρόθεση των δύο μεγαλύτερων περιφερειακών ενώσεων της χώρας, της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, να προχωρήσουν στη δημιουργία δημοτικών αγορών. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η ιστοσελίδα, δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση από κανένα θεσμικό Όργανο της Αυτοδιοίκησης, όπως οι ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ. Το παραδέχεται άλλωστε σε δήλωσή του προς την aftodioikisi.gr και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος (βλ. παρακάτω), ο οποίος ήταν από αυτούς, μαζί με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού Νίκο Σαράντη, που έριξαν την ιδέα.
Δανιηλίδης: Νομικό κώλυμα
Η δημιουργία δημοτικών αγορών, προς όφελος του πολίτη, με φθηνά και ελεγμένα προϊόντα από τους δήμους «έχει πρόβλημα στη νομική του μορφή», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Απασχόλησης της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης.
Ποιο είναι το νομικό κώλυμα; Η νομοθεσία προβλέπει πως η ίδρυση των λαϊκών αγορών ανήκει στην περιφέρεια και ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αθήνας και στον Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης. Η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι δηλαδή, δε νομιμοποιείται να ιδρύσει λαϊκές αγορές.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε μόνο είναι κτηριακές εγκαταστάσεις δημοτικής αγοράς, τύπου Βαρβακείου Αθήνας, και να δημοπρατήσουμε και να ενοικιάσουμε τα καταστήματα. Για αυτό, όμως, χρειάζεται και μεγάλος χώρος και πολλά χρήματα, τα οποία σήμερα οι δήμοι δε διαθέτουν», σημειώνει ο Σίμος Δανιηλίδης.
Παπαδόπουλος: Καμία πρόταση από ΠΕΔΚΜ ή ΚΕΔΕ
Στην ερώτηση της aftodioikisi.gr «εάν η ΠΕΔΚΜ ή η ΚΕΔΕ έχει κάνει κάποια πρόταση για να ξεπεραστεί αυτό το κενό», ο δήμαρχος Θέρμης είναι σαφής: «Όχι. Κάναμε διαμαρτυρία για το καθεστώς και τον τρόπο λειτουργίας, αλλά δεν κάναμε νομοθετική πρόταση για αλλαγή του. Ούτε εμείς ούτε η ΚΕΔΕ. Εάν το έκανε, θα το ήξερα, θα το είχε κοινοποιήσει στους δήμους. Άλλωστε, τις προτάσεις τις ΚΕΔΕ για νομοθετικές ρυθμίσεις τις έχουμε όλες, και κωδικοποιημένες μάλιστα».
Ο δήμαρχος επιτίθεται, δε, κατά τ
Keywords
Τυχαία Θέματα