Ενστάσεις για να μην αδειάσουν οι μαρίνες

Τα τέλη διώχνουν τα ξένα σκάφη προειδοποιεί η Ένωση Μαρίνων Ελλάδος, η οποία εκφράζει σοβαρές ενστάσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου για τα πλοία αναψυχής.

Παράλληλα την ένστασή του εκφράζει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), καθώς όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική» ζητά την απόσυρση του άρθρου για το πλοίο ασφαλείας που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», η Ένωση Μαρίνων Ελλάδος

τονίζει ότι το Τέλος Παραμονής και Πλόων (ΤΠΠ), έχει διχάσει τους ξένους ιδιοκτήτες πλοίων αναψυχής, καθώς οι μαρίνες της χώρας και ειδικά εκείνες στο Ιόνιο και στα Δωδεκάνησα, λαμβάνουν μηνύματα, προκειμένου να τους διευκρινίσουν τι είναι το ΤΠΠ, πόσο είναι, πού και πώς καταβάλλεται κ.λπ. με αποτέλεσμα εκείνοι να απειλούν ότι θα πάρουν τα σκάφη τους από την Ελλάδα.

Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί την αντίδραση της ένωσης είναι η περαιτέρω επιβολή διπλότυπου αξίας 50 ευρώ, τα οποία θα πρέπει να πληρώνουν, πηγαίνοντας στην αντίστοιχη ΔΟΥ , όπου αυτή βρίσκεται και η οποία βέβαια την Κυριακή ή τις αργίες δε λειτουργεί.

Η γραφειοκρατία αυτή θεωρούν ότι θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στους ιδιοκτήτες. καθώς μετα το διπλότυπο είσπραξης που θα πάρουν από τη ΔΟΥ, θα πρέπει να προσέλθουν στο τοπικό Λιμεναρχείο, στο οποίο θα το υποβάλουν, ώστε να μην υποστούν κυρώσεις ή απαγόρευση απόπλου σε περίπτωση ελέγχου.

Με επίσημη τοποθέτηση του ο ΣΕΕΝ ζητά την απόσυρση της διάταξης που προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας σε έκτακτες συνθήκες, ενώ αναφέρεται και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, λέγοντας ότι εξυπηρετεί κάθε φορά τις αποφάσεις του, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή κάποια ουσιαστική αιτιολογία, χωρίς να δίνει την δυνατότητα στις εταιρείες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Εν συνεχεία ο ΣΕΕΝ θέτει ορισμένα ερωτήματα:

Ποιος και με ποια κριτήρια καθορίζει την «ελάχιστη επικοινωνία»;
Γιατί η απόφαση ΥΝΑ δεν δημοσιεύεται στο ΦΕΚ;
Γιατί η απόφαση αυτή «δεν θεμελιώνει ουδεμία αξίωση αστικής φύσεως κατά του Δημοσίου»;
Οι υποχρεώσεις αυτές θα επιβάλλονται στις ακτοπλοϊκές γραμμές αλλά και στις συνδέσεις με τρίτες χώρες και σε πλοία με άλλες ευρωπαϊκές σημαίες ή τούτο θα συμβαίνει μόνο στα πλοία με ελληνική σημαία;

Καταλήγοντας: Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την άμεση άρση του αρ. 26 από το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

The post Ενστάσεις για να μην αδειάσουν οι μαρίνες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα