Διχάζει την ΚΕΔΕ η πρόταση Σαμαρά για τον φόρο ακινήτων

Αντιφατικές φαίνεται να είναι οι απόψεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ

όσον αφορά την πρόταση Σαμαρά για την απόδοση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στους Δήμους ως βασικό μέσο χρηματοδότησης του. Κι αυτό γιατί από την μια πλευρά ο Γενικός Γραμματέας, Απόστολος Κοιμήσης μιλά για πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά συνέπεια το βλέπει θετικά και την ίδια ώρα ο Πρόεδρος, Κώστας Ασκούνη αρνείται να δεχθεί την πρόταση χαρακτηρίζοντας την «αποσπασματική».

Θετικός ο Κοιμήσης

Μιλώντας

στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής “Επικοινωνία Fm” και την εκπομπή Δημοτικές Διαπλοκές, ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, υπογράμμισε ότι, η ανάληψη της ευθύνης του εν λόγω φόρου, αποτελεί πρόταση της Αυτοδιοίκησης κατ’ επανάληψη στα Συνέδριά της.

Θυμίζουμε, ότι στη του συνέντευξη στο Mega και την “Ανατροπή”, ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε ότι, σκέφτεται να προτείνει το μέτρο εξηγώντας ότι, πρόκειται για μια λύση, που ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, η οποία μπορεί να βοηθήσει και στην αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου, αλλά και στην οικονομική ενίσχυση των δήμων, οι οποίοι τώρα παρουσιάζουν ελλείμματα.

Ο κ. Κοιμήσης θεωρεί ότι, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και αποδοχή από τους πολίτες εάν γίνει εγγύτερος προς σε αυτούς. Τα χρήματα δηλαδή που δίνει κάποιος για το ακίνητό του, να βλέπει ότι γυρνάν άμεσα σε αυτόν, μέσω των παροχών και των υπηρεσιών που θα του προσφέρει ο οικείος του δήμος.

Όσον αφορά στο ερωτηματικό, για το εάν οι δήμοι θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος της είσπραξης του Φόρου, τη στιγμή που και η ίδια η Εφορία δυσκολεύεται, ο κ. Κοιμήσης απάντησε με τα υφιστάμενα στοιχεία: «Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί της Αυτοδιοίκησης, όπου αυτοί υπάρχουν (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης κ.τ.λ.), παρουσιάζουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις εισπράξεις τους, από τις αντίστοιχες Υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης».

Κώστας Ασκούνης: «Δεν δεχόμαστε αποσπασματικές προτάσεις»

Αρνητικός σε «αποσπασματικές προτάσεις» δηλώνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, με αφορμή τη πρόταση του Πρωθυπουργού και επισημαίνει: «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που το κράτος και η πολιτεία βρίσκονται σε αδιέξοδο να φορτώνουν χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό νέα βάρη στην Αυτοδιοίκηση. Επιτέλους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι υπηρέτης ούτε της Κυβέρνησης, ούτε του Κράτους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δική της αυτοτέλεια που απορρέει από το Σύνταγμα και τους Νόμους. Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει. Η Αυτοδιοίκηση έχει και θεσμοθετημένα όργανα και εκπροσώπους για κάθε ολοκληρωμένη πρόταση και για κάθε καλοπροαίρετο διάλογο.

Ζητάμε συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για το ρόλο του θεσμού και της Αποκέντρωσης. Αποσπασματικού χαρακτήρα προτάσεις δε γίνονται αποδεκτές και μας βρίσκουν αντίθετους και ιδιαίτερα όταν δεν έχει προηγηθεί ένας στοιχειώδης διάλογος. Εξάλλου, οι δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για συνάντηση μαζί του, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό».

The post Διχάζει την ΚΕΔΕ η πρόταση Σαμαρά για τον φόρο ακινήτων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα