Απειλεί με εμπλοκή της δόσης το ΔΝΤ

(Απο την εφημερίδα Τα ΝΕΑ του Γιώργου Κανελλόπουλου)

Πιθανή είναι η εμπλοκή στην εφαρμογή του αναθεωρημένου πακέτου δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, που αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Δ.Ν.Τ. εάν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η εθελοντική επαναγορά χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές, τότε το παραπάνω σενάριο είναι πολύ πιθανό.    

Η διαδικασία της επαναγοράς αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα

και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί οπωσδήποτε μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και το ΔΝΤ χτύπησε καμπανάκι ότι πριν τελειώσει η διαδικασία δεν θα χορηγήσει την επόμενη δόση στη χώρα μας. 

Άγνωστο παραμένει, σε ποιον βαθμό θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές στη διαδικασία αυτή ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Αθήνας να επαναγοραστεί χρέος 30 δισ. ευρώ και να κριθεί επιτυχημένο το πρώτο μέρος του σχεδίου των Ευρωπαίων για την Ελλάδα - όπως αυτό παρουσιάστηκε μετά τη μαραθώνια σύνοδο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Όπως έχει προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην περίπτωση που το ΔΝΤ θεωρήσει ότι δεν πρέπει να χορηγήσει στη χώρα μας τη δόση που του αναλογεί, τότε αναμένεται να δημιουργηθούν αντίστοιχες αντιδράσεις κι από άλλες χώρες της ευρωζώνης προκαλώντας ντόμινο και δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην όλη διαδικασία.

Στην περίπτωση που δεν πετύχει η επαναγορά του χρέους από τους ιδιώτες αναφέρθηκε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από την επομένη κιόλας του Eurogroup έκανε λόγο για την ύπαρξη Σχεδίου Β ώστε να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο κ. Σόιμπλε όμως δεν έχει προσδιορίσει από τι απαρτίζεται το σχέδιο αυτό καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μία τέτοια εξέλιξη είναι πιθανό να προκαλέσει νέο γύρο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων δημιουργώντας τον κίνδυνο να καθυστερήσει η χορήγηση των δανείων στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιθυμεί άμεση λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους για να γίνει βιώσιμο εδώ και τώρα, ενώ το Βερολίνο για πολιτικούς κυρίως λόγους θα εξέταζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο ύστερα από τουλάχιστον έναν χρόνο - όταν θα έχουν γίνει οι γερμανικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σχετικά άρθρα:

Σόιμπλε: βέβαιος για το επιθυμητό αποτέλεσμα με την επαναγoρά του χρέους

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα