Αντιδράσεις για την αμερικανική «ηγεμονία» στο ίντερνετ

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο εταιρείες όπως το Facebook, η Google, η Apple και η Microsoft εκχωρούν πληροφορίες για τους χρήστες τους στην αμερικανική NSA, στα πλαίσια του απόρρητου κυβερνητικού προγράμματος PRISM, οι online παρακολουθήσεις

δεν θα μπορούσαν να έχουν τέτοια έκταση αν όλοι αυτοί οι ιντερνετικοί κολοσσοί δεν έδρευαν στις ΗΠΑ. Σήμερα, αντίθετα, τα δεδομένα ενός πολίτη εκτός Αμερικής που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες αυτών των επιχειρήσεων (από το ιστορικό των αναζητήσεων και τα mail του, μέχρι τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα) συχνά διακινούνται μέσω σέρβερ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όπως σημειώνει μάλιστα το Reuters, οι διαβεβαιώσεις του προέδρου Ομπάμα, ότι το PRISM δεν αφορά Αμερικανούς πολίτες, ουσιαστικά ενέτειναν τις ανησυχίες των ξένων κυβερνήσεων και των εκατομμυρίων ανθρώπων εκτός ΗΠΑ που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες των αμερικανικών εταιρειών. Και, ειδικά στην Ευρώπη, αναμένεται να ενισχύσουν τις φωνές που υποστηρίζουν ότι η «Γηραιά Ήπειρος» χρειάζεται να αποκτήσει ιντερνετικές επιχειρήσεις ανάλογης εμβέλειας, ως αντιστάθμισμα στην αμερικανική οικονομική και πολιτική κυριαρχία στο web.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις στο δημοσιογραφικό πρακτορείο του Mikko Hypponen, ανώτερου στελέχους της φινλανδικής εταιρείας κατασκευής antivirus F-Secure. Παρά την οργή που προκαλούν οι αποκαλύψεις, σημείωσε ο Hypponen, στην πραγματικότητα σήμερα ένας χρήστης έχει ελάχιστες εναλλακτικές επιλογές, έναντι των υπηρεσιών που του προσφέρουν το Facebook, η Google ή η Apple.

«Μακροπρόθεσμα, η μόνη λύση είναι να δημιουργηθεί και στην Ευρώπη μια “dot.com” βιομηχανία η οποία, εκτός από τα οικονομικά οφέλη, θα μας προστατεύσει από την καθολική παρακολούθηση των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Joerg-Uwe Hahn, υπουργός Δικαιοσύνης στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης, πρότεινε μέσω του Reuters στους χρήστες να στραφούν «εδώ και τώρα» σε ιντερνετικές πλατφόρμες, συστήνοντας το μποϊκοτάρισμα των αμερικανικών κολοσσών. «Όποιος δεν θέλει τα δεδομένα του να έχουν μια τόσο επιπόλαια μεταχείριση, θα πρέπει να αλλάξει τις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί».

Ακόμη όμως και στις ΗΠΑ, διατυπώνονται φόβοι ότι η αποκάλυψη του PRISM μπορεί τελικά να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ στην παγκόσμια διπλωματική σκηνή, ακυρώνοντας τα επιχειρήματα περί «προστασίας του ελεύθερου ίντερνετ» που έχει κατά καιρούς επικαλεσθεί ώστε να μην αλλάξουν οι κανονισμοί που καθορίζουν τη λειτουργία του Παγκοσμίου Ιστού.

Πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν η Παγκόσμια Διάσκεψη της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ με 193 κράτη-μέλη, η οποία έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου για την αναθεώρηση των σχετικών κανονισμών. Σε αυτήν, κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα επιδίωξαν ανεπιτυχώς να μειωθεί ο έλεγχος που έχουν σήμερα οι ΗΠΑ στη λειτουργία του web, μέσω φορέων όπως ο ICANN, που είναι υπεύθυνος για το σύστημα ονοματοδοσίας στο διαδίκτυο. Και υποστήριξαν ότι οι αρμοδιότητες αυτών των φορέων θα πρέπει να μεταβιβασθούν στην ITU, η οποία είναι ένας διεθνής οργανισμός.

Οι ΗΠΑ αντιστάθηκαν σθεναρά σε αυτή την πρόταση, με το επιχείρημα ότι πως μία τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει τις προσπάθειες κρατών να αυξήσουν τη λογοκρισία στο διαδίκτυο. «Την επόμενη φορά όμως που θα τεθεί το ίδιο θέμα στο τραπέζι, θα είναι δύσκολο η αμερικανική κυβέρνηση να βασισθεί σε αυτό το επιχείρημα», αναφέρει στο σάιτ csoonline.com ο Paul Rosenzweig, ιδρυτής της εταιρείας Red Branch Law & Consulting και πρώην συνεργάτης του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Με βάση τα όσα προβλέπει ο Πατριωτικός Νόμος, το PRISM είναι νόμιμο σύμφωνα με τον Rosenzweig, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως είναι και ηθικό. «Κατά τη γνώμη μου το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν ήταν μια συνετή επιλογή, επειδή δείχνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο πως οι ΗΠΑ μεταχειρίζονται το ίντερνετ σαν να είναι το μικρό τους παιχνίδι», καταλήγει.

Πηγή: kathimerini

Keywords
Τυχαία Θέματα