Financial Times: Οι αγορές δανείζουν ξανά στις ελληνικές επιχειρήσεις

Την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές έχουν ανακτήσει το 2013 οι επιχειρήσεις που εδρεύουν σε χώρες της Περιφέρειας της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής και συνεπώς και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας συναλλαγών Dealogic που επικαλούνται σε σημερινό δημοσίευμα τους οι Financial Times ο όγκος των ομολόγων που έχουν εκδώσει οι επιχειρήσεις σε Ελλάδα,

Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία σημειώνουν μεγάλη αύξηση από την αρχή του έτους, γεγονός που αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις συγκεκριμένες οικονομίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος έκδοσης ομολόγων στις προαναφερόμενες χώρες αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2012 περισσότερο από 60%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην Ελλάδα, όπου μέσα στο 2013 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση 12 ομολόγων αξίας 4,84 δισ. ευρώ, όταν το πρώτο επτάμηνο του 2012 είχε εκδοθεί μόλις ένα ομόλογο αξίας 88 εκατ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται πως πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν προχωρήσει από την αρχή του 2013 σε ομολογιακές εκδόσεις που φέρουν μάλιστα κουπόνια έως και 8,75%, καθώς θέλουν να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους και να απελευθερώσουν κεφάλαια κίνησης. Η υπερκάλυψη των εκδόσεων καταδεικνύει ότι οι επενδυτές έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους για το ρίσκο της χώρας.Ενδεικτικά τους τελευταίους μήνες ο Τιτάνας είχε δανειστεί με 8,5%, ο ΟΤΕ με 8,75% , τα Ελληνικά Πετρέλαια εξέδωσαν ομόλογο με επιτόκιο 8%, ενώ πρόσβαση στις αγορές είχαν οι Frigoglass, ΜIG, κ.α..

Keywords
Τυχαία Θέματα