Eurovision: Στην 9η θέση θα εμφανιστεί η ελληνική συμμετοχή

Στην ένατη θέση του δεύτερου ημιτελικού θα εμφανιστεί η ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος γίνεται φέτος στο Μάλμε της Σουηδίας.

Το «Alcohol is Free», που ερμηνεύουν οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, σε μουσική των Στάθη Παχίδη

και Ηλία Κόζα και στίχους Ηλία Κόζα, θα δώσει τη μάχη για την πρόκριση στον τελικό την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 10 το βράδυ (σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ). Η Κύπρος διαγωνίζεται στον πρώτο ημιτελικό αύριο, Τρίτη 14 Μαΐου, επίσης στις 10 το βράδυ, στην 14η θέση (σε απευθείας μετάδοση από την ΝΕΤ). Για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού, η σειρά εμφάνισης των χωρών που συμμετέχουν στις δύο ημιτελικές βραδιές (Τρίτη 14 και Πέμπτη 16 Μαΐου), όσο και στον τελικό (Σάββατο 18 Μαΐου), καθορίζεται από τους ίδιους τους διοργανωτές, δηλαδή τη δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT και όχι από κλήρωση. Εξαίρεση αποτελεί η σειρά εμφάνισης στον τελικό της διοργανώτριας Σουηδίας (16η), που προέκυψε από κλήρωση.

26 χώρες στον τελικό

Στον τελικό της 18ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο ημιτελικούς – δέκα από κάθε βραδιά – ενώ οι υπόλοιπες έξι, δηλαδή οι «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και η διοργανώτρια Σουηδία, θα συμμετάσχουν απευθείας στον τελικό.

Η ψηφοφορία

Για τους δύο ημιτελικούς κάθε χώρα έχει δικαίωμα ψήφου μόνο στον ημιτελικό που διαγωνίζεται το τραγούδι της. Στον α΄ ημιτελικό έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Σουηδία, ενώ στον β΄ η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Στον τελικό ψηφίζουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό της Eurovision, ανεξάρτητα από το αν έχουν προκριθεί ή όχι. Η βαθμολογία κάθε χώρας προκύπτει από την τηλεψηφοφορία του κοινού και από κριτική επιτροπή, σε ποσοστό 50-50. Οι τηλεθεατές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας τους. Οι Έλληνες φίλοι του διαγωνισμού έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στον δεύτερο ημιτελικό και τον τελικό, όχι όμως και στον πρώτο ημιτελικό.

Η σειρά εμφάνισης των υποψήφιων χωρών:

α΄ ημιτελικός Τρίτη 14 Μαΐου

1. Αυστρία
2. Εσθονία
3. Σλοβενία
4. Κροατία
5. Δανία
6. Ρωσία
7. Ουκρανία
8. Ολλανδία
9. Μαυροβούνιο
10. Λιθουανία
11. Λευκορωσία
12. Μολδαβία
13. Ιρλανδία
14. Κύπρος
15. Βέλγιο
16. Σερβία

β΄ ημιτελικός, Πέμπτη 16 Μαΐου

1. Λετονία
2. Άγιος Μαρίνος
3. ΠΓΔΜ
4. Αζερμπαϊτζάν
5. Φινλανδία
6. Μάλτα
7. Βουλγαρία
8. Ισλανδία
9. Ελλάδα
10. Ισραήλ
11. Αρμενία
12. Ουγγαρία
13. Νορβηγία
14. Αλβανία
15. Γεωργία
16. Ελβετία
17. Ρουμανία

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα