Eurogroup : Η Ευρώπη στα όρια

Πιο κρίσιμη από ποτέ χαρακτηρίζεται η σημερινή συνδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η οποία θα αποτελέσει και τη βάση για τη συζήτηση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 28-29 Ιουνίου.
Κεντρικό θέμα παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Παρουσία του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζανιά αναμένεται να διεξαχθεί μια πρώτη συζήτηση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας

και ενδεχομένως την επικαιροποίηση του Μνημονίου.
Κοινή παραδοχή όλων είναι πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ωστόσο, οι εταίροι μας ενδεχομένως να αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης και την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα προτού αποφασίσουν μια ενδεχόμενη επικαιροποίηση του ελληνικού μνημονίου.
«Είναι πρόωρο να μιλάμε για αναθεώρηση των όρων του Μνημονίου, πριν η Τρόϊκα πάει στην Αθήνα για την τακτική αξιολόγηση του προγράμματος», δήλωσε, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν κατά τη συνεδρίαση των 27 Ευρωπαίων επιτρόπων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ σε συνέντευξή του σε αυστριακό ραδιόφωνο μίλησε μόνο για ενδεχόμενη χρονική επιμήκυνση. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βέλγος υπουργός οικονομικών, Στίβεν Βανάκερε, δήλωσε πως ενδεχομένως υπάρξει κάποια ελαστικότητα όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου, αλλά σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είπε πως πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση.
«Αν η Ελλάδα χαλαρώσει τις προσπάθειές της, τότε θα ανέβει ο λογαριασμός για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Κάθε επανεξέταση του Μνημονίου πρέπει να συζητηθεί με όλες τις χώρες της ευρωζώνης και η χρονική επιμήκυνση προϋποθέτει την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Δεν είναι, πάντως, απίθανο οι πιέσεις των ευρωπαίων να ενταθούν τον πρώτο καιρό για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος παρά να υπάρξει χαλάρωση με τη νέα κυβέρνηση να πρέπει να επισπεύσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και να αναζητήσει τρόπους αύξησης των κρατικών εσόδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα